To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Jaki okap nad kuchnie polecacie

eremita - 29-07-2017, 11:37
Temat postu: Jaki okap nad kuchnie polecacie
Jako że w mieszkaniu mieliśmy taki okap że działał jako oświetlenie nad kuchenką, bo nic nie wciągał tylko hałasował :roll: szukam czegoś co będzie spełniało główną funkcję czyli wyciągania pary i zapachów, jeśli chodzi o wygląd to coś co można zabudować.
Jakie okapy polecacie?

amaj - 03-08-2017, 09:46

Okap jak okap, pamiętaj tylko, aby rura odprowadzająca nie była zbyt długa i kręta, bo efektywność odprowadzania pary i smrodków jest znacznie zmniejszona.
eremita - 03-08-2017, 11:28

amaj napisał/a:
Okap jak okap, pamiętaj tylko, aby rura odprowadzająca nie była zbyt długa i kręta, bo efektywność odprowadzania pary i smrodków jest znacznie zmniejszona.

Też tak myślałem ale jak pisałem wcześniej ten co miałem wcześniej praktycznie nic nie wciągał, u znajomego to widać jak para leci do niego jak jest włączony.

Bizi78 - 03-08-2017, 13:01

A może warto zainteresować się takim rozwiązaniem 8) .

Olivia - 03-08-2017, 17:11

Ten "okap" z postu Bizi na pewno się nie sprawdza. Poza ciekawym designem posiada on jedynie przekombinowaną budowę. Bardzo często dostajemy apartament w "Movenpicku" k. ZRH/LSZH, ten z aneksem. Po remoncie zamontowali ten pseudo-okap i się nie sprawdza w ogóle. Co innego w restauracyjnych kuchniach. Ale tam silniki są mocniejsze, przez co głośność znacznie wzrasta.

U mnie zamontowałam okap otwierany firmy "VDL", fortepianowa czerń, sterowany z pilota, posiadający oświetlenie i możliwość zaprogramowania go na godziny. Dostępne były tylko 2 wymiary, tj. 60 i 90 cm. Nardzo łatwy do czyszczenia.