To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - Czujnik temperatury spalin

Sebo4@ - 15-08-2017, 16:39
Temat postu: Czujnik temperatury spalin
Witam mam problem w P4 z czujnikiem temperatury spalin pierwszy przed katalizatorem pokazuje głupoty i przeskakują wskazania 125 , 128 , 123 stopnie C. Co z tym robić wymieniać czyścić ? dodam że jest problem żeby go wykręcić siedzi twardo.
jepm - 16-08-2017, 10:09

Jaki masz przebieg ?

Raczej czyszczenie nie pomoże - sprawę radzę zaltwić szybko bo zaraz zapcha sie DPF (przy takich wskazaniach prawdopodobnie nie uruchomi sie wypalanie)

Zakładam że połaczenia czujnikia sprawdziłeś.

zbyszekm2 - 16-08-2017, 20:35
Temat postu: Re: Czujnik temperatury spalin
Sebo4@ napisał/a:
Witam mam problem w P4 z czujnikiem temperatury spalin pierwszy przed katalizatorem pokazuje głupoty i przeskakują wskazania 125 , 128 , 123 stopnie C. Co z tym robić wymieniać czyścić ? dodam że jest problem żeby go wykręcić siedzi twardo.

Wymienić

Sebo4@ - 16-08-2017, 21:33

jepm napisał/a:
Jaki masz przebieg ?

Raczej czyszczenie nie pomoże - sprawę radzę zaltwić szybko bo zaraz zapcha sie DPF (przy takich wskazaniach prawdopodobnie nie uruchomi sie wypalanie)

Zakładam że połaczenia czujnikia sprawdziłeś.
Przebieg 181tyś. Przeczyściłem tylko wtyczki i gniazda od obu czujników kontakt sprejem. Pytanko a jakie powinny być prawidłowe wskazania na tych czujnikach czyli przed katalizatorem za i na filtrze DPF. w P4 3.2DID.
jepm - 17-08-2017, 13:10

Sprawdzenie czujnika masz tutaj (jezeli to ten - jezeli nie ten to poszukaj na stronie) ale raczej padł I tak jak Zbyszek napisal tylko wymiana na nowy.

http://faq.out-club.ru/do...00004600ENG.HTM

Temp. pracy 150-750C. Normalnie na nagrzanym silniku na postaju masz jakies 250C, w trakcie jazdy - szczególnie pod obciazeniem wzrasta do jakichs 420C - 450C max. Jak idzie równo bez przyspieszania to ok. 320-350C

powyżej - od 500C do ponad 700C wystepuje przy wypalaniu DPF podczas jazdy

To odnosnie katalizatora - na DPF w trakcie wypalani moze pewnie być troche wiecej ale trzeba by przeszukac serwisówke.

Przy podobnym przebiegu padł mi srodkowy czujnik DPF . Z tym nie ma zartów - mi nie tylko zapchał sie DPF ale i katalizator sie rozwalil. A zadnych błedów nie było.

Sebo4@ - 17-08-2017, 20:33

Dzięki za odpowiedz w wolnej chwili pomierzę czujnik tymczasem poruszam się poczciwym terrano. Jeszce raz dzięki i pozdrawiam.