L200 Techniczne od 2006r - Kontrolka ESP + Kontrolka wyłączonego ESP
bugi_bytom - 16-08-2017, 08:45 Temat postu: Kontrolka ESP + Kontrolka wyłączonego ESP Cześć! Mam problem z l200 z 2007 roku. Świecą się kontrolki wyłączonego ESP, i ESP. W ASO stwierdzili po dwóch tygodniach diagnozy , że winę ponosi sterownik ABS, który jest do wymiany, a że jest zintegrowany z pompą ABS to trzeba komplet wymienić za 11tysięcy polskich złotych...
Czy ktoś się spotkał z podobną usterką?
pablo eldiablo - 16-08-2017, 15:24
Tak, przy poluzowanej kostce czujnika doładowania. ESP + ESP OFF, po poprawieniu kostki problem zniknął.
bugi_bytom - 17-08-2017, 07:46
Po paprokach z aso, wczoraj wyskoczyły samoistnie jeszcze kontrolki hamulca ręcznego oraz abs. Pablo mógłbyś mi wskazać, w którym miejscu znajdę opisaną przez Ciebie kostkę?
pablo eldiablo - 18-08-2017, 17:47
Stojąc przed otwartą maską, od silnika w górnej części, po prawej stronie wychodzi cienki (+-7mm) gumowy przewód (rurka), długość nie więcej niż 30cm. Skręca w stronę podszybia i dochodzi do czujnika, jest on na wierzchu z dobrym dostępem. Kostka odchodzi od tego czujnika w prawo.
Sorry za zagmatwane tłumaczenie, z pamięci..
drumek - 20-08-2017, 15:54
Pablo poprawiłem kostkę ale nie pomogło. Masz jakiś pomysł?
Mandrol - 13-09-2017, 12:47
Kolego Drumek, ja miałem ostatnio to samo i u znajomego na kompie wyskoczyły jakieś błędy. Ale przy okazji sprawdziliśmy bezpieczniki i jeden był walnięty. Ku naszemu zdziwieniu po jego wymianie kontrolki zgasły. Znajomy był bardzo zdziwiony bo wg niego ten bezpiecznik w żaden sposób nie powinien być powiązany ze świeceniem tych kontrolek. Może to przypadek ale od tego czasu nic nie świeci a i przycisk wyłączenia trakcji też działa (przedtem w ogóle nie reagował).
|
|
|