To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Prosze o pomoc wibracje przy skrecie

przemek333 - 19-08-2017, 21:34
Temat postu: Prosze o pomoc wibracje przy skrecie
Witam jestem nowym posiadaczem pajero 3 3.2 did long i mam problem taki jedzie na w prost ok jedzie w lewo ok przy skrecie w prawo czuc dosc mocno wibracje wydaje mi sie w okolicach tylnego lewego kola.Takie uczucie jakby lozysko przeskakiwalo albo krawedz opony tarly o blache .podczas jazdy nic nie buczy.Po podniesieniu auta do gory luzow brak Jak jest zimny slabo jak auto rozgrzane mocno.Zanim wyrzuce kase na rozne wymiany moze ktos pomorze ?
kurpi - 19-08-2017, 22:12

Sprawdź czy koło masz dokręcone na początek :) Potem za wahacz koło do góry (dociążysz zawias jak przy skręcie) zakręć kołem sprawdź czy coś nie ociera, na ciepłym łozysku sprawdź luzy,czy się kręci bez oporów ,czy zacisk się nie blokuje. Możesz też załadować coś cięzkiego do bagażnika (np teściową ) i zobaczyć czy pod obciążeniem na wprost też to wystepuje (wtedy raczej to łożysko).Może też być przegub któryś walnięty,ale wtedy to raczej stukanie słychać a nie wibracje czuć.
przemek333 - 19-08-2017, 22:54

[quote="kurpi"]Sprawdź czy koło masz dokręcone na początek :) Potem za wahacz koło do góry (dociążysz zawias jak przy skręcie) zakręć kołem sprawdź czy coś nie ociera, na ciepłym łozysku sprawdź luzy,czy się kręci bez oporów ,czy zacisk się nie blokuje. Możesz też załadować coś cięzkiego do bagażnika (np teściową ) i zobaczyć czy pod obciążeniem na wprost też to wystepuje (wtedy raczej to łożysko).Może też być przegub któryś walnięty,ale wtedy to raczej stukanie słychać a nie wibracje czuć.[/quote

Z tego wszystkiego co napisales nie sprawdzilem tylko lozyska na cieplym kole.Moze byc ze na zimnym jest ok bo tego nie ma a jak jest cieple kolo to tak robi.Po skrecie przy wyprostowaniu kierownicy to tak zrobi ze trzy razy jak by kulki w lozysku wracaly na swoje miejsce .Co 2 glowy to nie jedna :D Bo most chyba odpada?

kubaeso - 20-08-2017, 02:48

może masz most zblokowany po prostu?
przemek333 - 20-08-2017, 09:20

kubaeso napisał/a:
może masz most zblokowany po prostu?

blokada dziala przy spieciu jest inny efekt zaczne od lozyska piasty

Dzis zmienilem lewa piasta.Po demontarzu okazalo sie ze kreci sie ciezej niz nowa i delikatnie czuc przeskakiwanie.Po jezdzie probnej kolo 50km niby wszystko ok .Blisko domu zaczelo sie znowu nie tak mocno a jednak.Druga strona ok piasta lekko sie kreci