[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY3A 1.8] Spadki mocy
cypo - 20-08-2017, 01:05 Temat postu: [CY3A 1.8] Spadki mocy Cześć, mam dziwny problem z mocą silnika. Podczas dość długiej trasy silnik nagle zaczął tracić moc - nie chciał jechać więcej niż 110-120km/h po autostradzie. Po krótkim odpoczynku, ok 15min wszystko wróciło do normy. Na następny dzień chciałem sprawdzić czy wszystko śmiga jak powinno, więc go rozpędziłem uzyskując z 5-6k obrotów - wszedł bez problemu, jednak po kilkunastu minutach znów nagły spadek mocy, nie chciał jechać więcej niż 120km/h. Przejechałem jeszcze kawałek i moc sama nagle wróciła. Na początku myślałem, że to kwestia przetyrania silnika, bo za pierwszym razem stało się to, kiedy gnałem 190km/h przy dość załadowanym aucie, a drugi raz przy przeciągnięciu go na wysokich obrotach. Ale wczoraj pokonałem krótką trasę z prędkością 120km/h, bardzo lekko się obchodząc z pedałem gazu (starałem się jechać najłagodniej jak się da) i po zjechaniu z autostrady ledwo wjechałem pod górkę przy 2,5tys obrotów na 4 biegu. Dzień przed wyjechaniem w trasę wlałem nowy olej - eneos premium hyper s 5w-30. Żadna kontrolka się nie zapaliła, nie ma żadnych innych objawów (tylko trochę inny dźwięk pracy silnika kiedy pojawia się ten spadek mocy - jakby bardziej "buczący"). Macie jakieś pomysły co to może być? Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Auto jezdzi w gazie (fabryczne przystosowanie do lpg), 85k przebieg. Po przełączeniu na benzynę nie ma żadnej poprawy.
Gregix - 20-08-2017, 01:25
lambda?
cypo - 25-08-2017, 14:00
Problemem okazał się płyn chłodniczy - mimo, że w zbiorniczku było prawie max, to z jakiegoś powodu płyn nie dochodził do górnej części chłodnicy (pod korkiem chłodnicy nie było widać wody). Widocznie było mu za gorąco i odcinał moc, żeby się nie przegrzać (wskazówka od temp. silnika cały czas była ok). Po uzupełnieniu płynu problem zniknął od razu.
A propos sondy lambda - słyszałem, że przy pracy na lpg sonda nie ma zastosowania, prawda to ?
Gregix - 26-08-2017, 17:30
nie wiem czy nie ma...
Miałem bmw e34 zagazowany, 2.5l, więc 6 garnków.W 2013-2015 a sama instalacja miała z 7 lat.
Jak sonda lambda mi padła to zalewało mi cylindry, czy to gaz, czy benzyna. I od braku mocy do praktycznie gaśniecia silnika. Podawała błędne dane więc...
Po wymianie silnik pracował normalnie.
Więc to chyba zależy od instalacji, jak jest podłączona i czy uwzględnia lambdę. Myślałem że każda nowa instalacja LPG uwzględnia wszelkie odczyty potrzebne do prawidłowej pracy silnika, w tym te ze spalin...
lukaszkalb - 30-04-2018, 07:59 Temat postu: [CY3A 1.8] spadek mocy w 1,8 MIVEC witam
posiadam lancera sportback z 2009 roku 1,8MIVEC z przebiegiem 59tyś (napewno takim bo od nowości jeździ nim żona) przy 53000 założony LPG, ostatnio zauważyłem spory spadek mocy na każdym biegu, nawet powyżej 4000 obrotów też już nie jest taki zrywny jak wcześniej. Nie wyskakuje żaden błąd niby wszystko ok a nie ma siły jechać. czy ktoś miał taki problem.
|
|
|