Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Stuki w zawieszeniu tylnym.
radekc800 - 20-08-2017, 12:56 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Stuki w zawieszeniu tylnym. Witam
Od pewnego czasu w mojej Carismie są stuki w zawieszeniu. Nie jest to typowe stukanie bardziej obcieranie taki odgłos piszczących starych zawiasów(zamieszczam filmik)
Dość uciążliwy temat sprawdziłem już wszystko nawet wymontowałem koło zapasowe i tylną kanapę. Wymieniłem gumy na stabilizatorze, łączniki stabilizatorów. Na SKP sprawdziłem amortyzatory mają 78% sprawności, hamulce po regeneracji. Lokalni mechanicy rozkładają ręce albo chcą wymieniać wszystko po kolei.
Może przerabialiście coś podobnego.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
[ Dodano: 20-08-2017, 13:03 ]
https://youtu.be/2-F09WOeVKA
Bizi78 - 20-08-2017, 13:19
Skoro tak strasznie skrzypi to nie można tego zlokalizować na kanale .
Może warto wziąć jakiś penetrator i popsikać gumy w wahaczach, choć wydaje mi się że może to być górne mocowanie mcphersona.
apg2312 - 20-08-2017, 13:57
Gdybym miał strzelać, to bardziej bym stawiał na mocowanie górnego wahacza, a niestety, niedawno sam to przerabiałem - miałem dokładnie takie same dźwięki. Sama wymiana jest dość prosta, o ile mocowanie wahacza nie jest zgnite. U mnie niestety trzeba było dorobić i wspawać puszki mocowania z obu stron auta. Plus oczywiście wymiana wahaczy górnych, plus geometria. Reszta na szczęście była w porządku.
Hugo - 20-08-2017, 22:38
Jeśli to nie uszkodzony amortyzator to na pewno któraś tuleja metalowo-gumowa wahacza. Jak tak głośno skrzypi to wystarczy, że jedna osoba naciska na auto jak na filmiku, a druga położy się za tylnym kołem i chwyta po kolei za wahacze w okolicach tulei. Jak trafi na tą, która skrzypi to będzie to od razu czuć w ręce w postaci drgań...
|
|
|