[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Tiptronic nie zmienia biegów, wcześniej zapalał
murek10 - 21-08-2017, 13:50 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Tiptronic nie zmienia biegów, wcześniej zapalał Witam. Galant z tiptronikiem 2001r. Problem ze skrzynią - auto stało około 8 miesięcy, palone od czasu do czasu, żeby przestawić i wykosić trawę obok Po jakimś czasie samochód zapalał tylko w pozycji N, na P żadnej reakcji. Ostatnio pojeździłem trochę około 150km, zaparkowałem, zostawiłem na P i koniec. Od tego momentu nie można zmienić już na żaden inny bieg. Co za tym idzie nie można ani zapalić ani przestawić auta. Ktoś ma jakiś pomysł? Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
Krzyzak - 21-08-2017, 15:15
A nie stoi na lekkiej górce? - jak tak, to musisz siłowo z P na N przestawić. Przy tipie trzeba mieć kluczyk na ACC i hamulec wciśnięty - tam idzie taka linka, która blokuje możliwość przestawienia lewarka - zajrzyj od spodu na hamulec, powinienes zobaczyć.
murek10 - 22-08-2017, 08:05
Dzięki za odp. Ale chyba nie zbyt jednoznacznie opisałem problem. Chodzi o to, że lewarek chodzi, jednak nie wrzuca żadnych biegów (R, N, D) oraz nie sygnalizuje kontrolkami.
Krzyzak - 22-08-2017, 10:55
podnieś maskę i sprawdź czy przestawia się ten duży przełącznik na skrzyni, konkretnie:
(obrazek pożyczony)
murek10 - 24-08-2017, 14:16
Dziękuję za pomoc. Przekazałem rady właścicielowi Nie wiem czy to było przyczyną, jak się dowiem to opiszę o co chodziło oraz jak zostało to rozwiązane. jeszcze raz dzięki Krzyżak. Pozdrawiam
|
|
|