To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Stuki, obtarcia na tarczy hamulcowej

Danion - 28-08-2017, 18:42
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Stuki, obtarcia na tarczy hamulcowej
Cześć,

Wczoraj uporałem się ze skrzynią biegów. Bardzo mnie satysfakcjonuje brak trzasków wydobywających się z łożysk skrzyni. Po krótkiej przejażdżce usłyszałem kolejne stukanie. Byłem pewny, że to znowu skrzynia. Lecz nie. Stuka na luzie przy wyłączonym silniku (podczas toczenia się).
Przypomniałem sobie, że zauważyłem jakiś czas temu pewne obtarcia na poziomej części tarczy (na przednich tarczach). Stukanie ustaje przy przyspieszaniu i hamowaniu.

Zdjęcie:

https://www.fotosik.pl/zd...iyKYM0gICTV5JJc

Zawieszenie jest w bardzo dobrym stanie. Podczas badań technicznych nic nie wyszło.
Macie może pomysły w czym problem? Próbowaliśmy też obracać koło na podniesionym aucie, brak stukania, więc pewnie dźwięki wydobywają się podczas obciążenia.

milo - 28-08-2017, 18:55

Pewnie lewa strona ,koło dokręcone ?
More Than Explo - 29-08-2017, 11:00

mi po wymianie piasty z łożyskiem zaczęło trzeszczeć przy lekkim hamowaniu. Przyciśnięcie hamulca mocniej wyciszało dźwięki.

Okazało się, że pomimo dokręconych kół, tarcza delikatnie się kołysze i zgrzyta na piaście. Odkręcenie koła i przykręcenie w innej pozycji (np 180 stopni) pomogło. Może u ciebie też się jakoś ciulowo krzywizny felgi, piasty i tarczy dobrały. Spróbuj przykręcić koło inaczej :)

Krzyzak - 29-08-2017, 13:21

Bardzo polecam kupić sobie czujnik zegarowy bicia tarczy/piasty i korzystać za każdym razem, gdy się montuje nowe hamulce. Widać jak na dłoni co i ile bije i co trzeba wymienić, przekręcić itd.
Danion - 30-08-2017, 09:46

Dziękuję za odpowiedzi, problem ustąpił. Będę się musiał wyposażyć w taki czujnik, brzmi sensownie.
awas - 01-09-2017, 12:11

Czy taki luz na tarczy można wyczuć np ruszając tarczą? U mnie lewe przednie koło stuka na nierównej drodze (najlepiej słychać to na bruku), po lekkim wciśnięciu hamulca przestaje, na przeglądzie też nie znaleźli problemów w zawieszeniu.
Krzyzak - 01-09-2017, 12:50

awas napisał/a:
po lekkim wciśnięciu hamulca przestaje
lluz nie jest na tarczy a na śrubach zacisku w jarzmie - polecam kupić nowe, przesmarować, wyminić
milo - 01-09-2017, 14:57

Danion napisał/a:
Dziękuję za odpowiedzi, problem ustąpił.

Dla potomności.... i co było ?

Michaszysz - 02-09-2017, 19:06

awas napisał/a:
Czy taki luz na tarczy można wyczuć np ruszając tarczą? U mnie lewe przednie koło stuka na nierównej drodze (najlepiej słychać to na bruku), po lekkim wciśnięciu hamulca przestaje, na przeglądzie też nie znaleźli problemów w zawieszeniu.

Miałem to samo, najpierw mechanik wymienił gumy stabilizatora, nic to nie dało, też mówił że żadnych luzów w zawieszeniu nie ma, więc nie wiedział co to, a nadal stukało jak cholera. Później pojechałem na stację diagnostyczną i diagnosta obadał, mówił że jest delikatny luz na sworzniu banana dolnego. Banan wymieniony i jest nareszcie cisza, a stawiałem na prowadnice zacisku.

Danion - 04-09-2017, 23:26

Wstyd się przyznać, ale przy wymianie skrzyni pośpieszyliśmy się dwa razy. Za pierwszym prawie wygięliśmy podwieszoną maskę, a za drugim auto pojechało na kołach dokręconych na lewarku... Więc Milo miałeś racje, high five. Przy okazji dowiedziałem się kilku przydatnych informacji od Was. Idę się dalej cieszyć bezawaryjnością mojego Gala ;pp

Pozdrawiam!