To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - "Buczenie" w lewym kole

aduko - 11-09-2017, 17:11
Temat postu: "Buczenie" w lewym kole
Zauważyłem ostatnio dziwne buczenie (dźwięk i odczuwalne na kierownicy) z przy przednim kole z lewej strony. Efekt nasila się przy skręcie w prawo, a ustępuje przy skręcie w lewo - wtedy kiedy koło jest odciążone.

Czy może to być oznaka padającego przegubu?

plecho1 - 11-09-2017, 17:50

Raczej łożysko, przegub cyka przy skręcie.
rudi88 - 11-09-2017, 20:05

Na sto procent łożysko z lewej. Niedawno też to przechodziłem.
W razie czego kupuj dobre łożysko na wymianę, nie najtańszą chińszczyznę.
Wymiana też może być problematyczna, nie polecam dłubania samemu.

Radowan - 11-09-2017, 22:47

Kurcze... mam to samo.
Byłem na stacji diagnostycznej, ale żadnych luzów nie było.
Diagnosta podejrzewał raczej oponę.
Huczy coraz głośniej...

Wymieniać jedno, czy lepiej obie strony?

rudi88 - 11-09-2017, 22:54

Zdania są podzielone. Mi cześć mechaników mówiła żeby wymieniać oba a część twierdzi że puki drugie fabryczne jeszcze jest ciche to tylko jedno.
Byłem przy wymianie i jak popatrzyłem ile się znajomy narobił przy jednym to drugiego na razie nie ruszam.

Anonymous - 12-09-2017, 07:50

Ja wymieniłem jedno, po czym okazało się, że drugie też jest kiepskie i to z niego przenosi się dźwięk i drgania także na drugą stronę.
Przy wymianie łatwo uszkodzić czujnik ABS a na obecną chwilę ciężko o tani i sprawdzony. U mnie ABS wyłącza się przy 120 km/h

aduko - 12-09-2017, 16:26

Przyjrzałem się dzisiaj i znalazłem chyba winowajcę - przetarta osłona przegub. Rozumiem, że syf dostał się przez dziurę, wykończył łożysko?

Zdjęcie:

https://zapodaj.net/a54de3b332099.jpg.html

robertdg - 12-09-2017, 19:14

aduko napisał/a:
przetarta osłona przegub.
Ona nie jest przetarta ale uszkodzona mechanicznie, takie cuda widuje sie po wizytach w warsztatach z niedbałymi mechanikami, co do meritum watku, to raczej lozysko, latwo to sprawdzić, ale trzeba sie udac do sprytnego mechanika.
Osłone przegubu wymień czym predzej

cobretti - 13-09-2017, 09:43

Mój kolega sprawdzał mi łożyska w ten sposób że fura na podnośnik kolumnowy, jedno koło zablokowane kinem o glebę, but to stuwki luz i gasze silnik i na amortyzatorze było czuć drgania.niestety to działa tylko na koła napędowe.
robertdg - 13-09-2017, 09:46

Wibracje na zwrotnicy czy amortyzatorze przy wywalonym łozysku (nie dla kazdego typu uszkodzenia łożyska będzie to reguła) sa wyczuwalne po zakreceniu koła ręką, nie jest do tego potrzebna os napedowa
ZORK - 16-10-2017, 13:47
Temat postu: buczenie
miałem identyczny objaw,metoda sprawdzania, podnieść przód ,blokować raz lewe raz prawe, wyjdzie które buczy,u mnie było lewe przód , mechanik bardzo się namęczył,było zapieczone wymiana w domu nie możliwa bez specjalistycznego sprzętu:prasa itp,po wymianie jest OK,no i oczywiście obligatoryjnie ustawić zbieżność