Pajero Sport - [3.0 V6] Katalizator dziurawy jak sitko - na co wymienić ?
Kaiskeloo - 11-09-2017, 21:38 Temat postu: [3.0 V6] Katalizator dziurawy jak sitko - na co wymienić ? Witam,
Przerabiał ktoś może temat wymiany katalizatora? Ceny nowego w oryginale przerażaja (numer katalogowy MR464564) i słabo z dostępnością. Jakieś zamienniki, sprawdzone katalizatory uniwersalne? A może szukać używki ? Wycięcie raczej nie wchodzi w rachubę.
lapa16 - 11-09-2017, 22:02
Stary wez to sobie wytnij i wstaw rure i z glowy..
gshesiu - 12-09-2017, 08:46
Używka bez sensu, ale są katy uniwersalne, kiedyś miałem taki, w innej marce auta. Wstawienie pustego powodowało dudnienie pod autem, wiec do auta wrócił wtedy nowy kat ale już nie oryginał.
boczek140 - 12-09-2017, 09:18
Jedź do jakiegoś speca od tłumików, dobierze ci od jakiegoś innego auta. ja miałem kiedyś meśka c320 V6 cena w Aso kosmos, zamienników było brak. W warsztacie dobrali mi od jakiegoś VW, zapłaciłem za katalizatory (wymieniłem od razu dwa) i robotę z 1500 zł.
katalizator dobiorą Ci do Pojemności auta, jak masz 3.0 to dopasują nawet od jakiegoś 1.6 na każdy kolektor. tak żeby sondy nie wariowały. Przynajmniej jeśli dobrze pamiętam tak to robili u mnie.
lapa16 - 12-09-2017, 11:01
Katalizator mozna wyciąć bez konsekwencji i wstawic rure, nie ma nic głośniej a sondy za katem zadnej nie ma wiec nic nie zwaryjuje..
apg2312 - 12-09-2017, 12:52
boczek140 napisał/a: | Katalizator mozna wyciąć bez konsekwencji |
Taki jesteś tego pewny ?
A nie zapomniałeś przypadkiem o takim jednym malutkim drobiazgu, który nazywa się "przegląd okresowy" ??
Auto z wyciętym katalizatorem nie przejdzie przeglądu. Dotąd owszem, dawało się to czasami załatwić, ale uwzględnij, że zmieniły się czy zmienią przepisy dotyczące przeglądów okresowych. I raczej już żaden diagnosta nie będzie ryzykował raz - utraty dobrze płatnej pracy, a dwa - odpowiedzialności karnej.
Pomijam już taką drobnostkę, jak wyjazd takim autem poza granicę Polski. A zarówno niemiecka, jak i czeska policja nie lubi Polaków (w sumie nie wiadomo dlaczego, przecież Polacy to katolickie sumienie Europy i w ogóle aniołki), i potrafi auto dokładnie skontrolować na drodze, a w razie stwierdzenia nieprawidłowości dowalić niezłym mandatem. Ale jak kogoś stać...w końcu, kto bogatemu zabroni ?
tomekr - 12-09-2017, 14:58
Tak jak koledzy powyżej piszą, załóż uniwersalny. Ja taki problem przerabiałem już kiedyś tylko w BMW zasilanym gazem. Oryginalny katalizator kosztował 6500zł a tłumikarz z zakupem i wspawaniem uniwersalnego wziął niecałe trzy stówy. Byłem potem tym autem na przeglądzie oraz na analizie spalin i wszystko było w normie. W Sporcie są dwa katalizatory ale to nie powinno stanowić problemu.
Georg - 12-09-2017, 15:10
lapa16 napisał/a: | Katalizator mozna wyciąć bez konsekwencji |
...to na co go fabryka wstawiła?
lapa16 - 12-09-2017, 15:16
Emisja spalin i inne narzucone przepisy przez UE
Georg - 13-09-2017, 17:15
lapa16 napisał/a: | narzucone | Aha...
|
|
|