To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Parę pytań po zakupie Misia

Kuba Kraków - 13-09-2017, 14:15
Temat postu: Parę pytań po zakupie Misia
Witajcie,
stało się i wydarzyło- nowy Misio w stajni stoi, i powoli się zbroi.

Stad pytanie do Was- Misiek jest bez relingów ( nie sprawdzałem jeszcze czy ma dziury - czy są seryjnie czy trzeba robić ) chodzi mi o bagażnik wyprawowy- do tej pory wszędzie miałem na rynienkach - a w Misiu nie wiem jak się do tego zabrać- rozmawiałem z kilkoma warsztatami/producentami i byłem zaskoczony bo ile osób tyle wersji.

Kwestie czy da się bagażnik zamontować bezpośrednio na tych liniach które obecnie są zasłonięte, czy też muszę najpierw tam robić relingi i dopiero do tych relingów bagażnik ? Czy jeśli trzeba relingi to jest konieczność przewiercania ?

2) mam model z "nawigacją" podobno jest jakaś płytka do tego i wtedy ta nawigacja działa- ktoś coś gdzieś z tą płytką wie ?

3) jest jakiś pilot w zestawie fabrycznym- do czego jest to cudo ?

4) czy pod ten ekran da się podpiąć kamerkę cofania ?

5) gdzieś ktoś może polecić delikatną formę zabudowy bagażnika ? bardziej mi chodzi jakieś kratki/dzielniki itd.

póki co tyle mi się nasuwa :)

a jeszcze jedno się nasuwa- Pajero 3 to jednak najlepszy samochód pod słońcem :) :) :)

Ma82 - 15-09-2017, 13:51

Nie potrzebujesz relingów żeby zamontować bagażnik.
Można założyć normalne poprzeczki montowane w punkty fabryczne pod tymi listwami (ale udało mi się znaleźć tylko jednego producenta). Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony, nawet nieźle to wygląda.
Można założyć poprzeczki uniwersalne, z łapami na krawędzi dachu. Poprzedni właściciel mojego Pajero tak zrobił, ślady są do dziś.
Możesz kupić takie łapy pod bagażnik wyprawowy, też montowane za te punkty fabryczne (jest ich po 3 na stronę). Musisz pogrzebać na jednym z serwisów aukcyjnych. Nie wiem jak to się sprawdzi w praktyce, ale myślę że nie gorzej niż bagażnik wyprawowy na relingach.

Kuba Kraków - 15-09-2017, 14:42

dzięki Ma82- już miałem wrażenie że piszę posty w jakieś niewidzialnej części forum :)

jesteś w stanie mi na priv podesłać co kupiłeś do siebie ? jak to wygląda ? ewentualnie ile kosztowało i czy były problemy przy montażu ?

Ma82 - 15-09-2017, 16:19

[img][/img]

Wygląda to mniej więcej tak. Jest to zestaw whispbar, nie znalazłem innego w Polsce do PIV. Są to niestety drogie elementy (~1000 za komplet), ale wcześniej miałem ten typ w avensisie i do następnego kupię takie same. Estetyczne, dziecinnie łatwe w montażu, solidne, niesłyszalne na samochodzie.

Co do ceny to za relingi musiałbym zapłacić 1000 plus montaż. I na relingi belki i mocowania, kolejny tysiąc (z tym że to byłby już uniwersalny zestaw do przyszłych samochodów z relingami). Tutaj belki kosztowały ~800 i stopki ok 200. Więc do kolejnego samochodu zmienię stopki za 200.
Oczywiście możesz założyć relingi i do nich belki z mocowaniami za 200zł. Ja już się nauczyłem, że bagażnik, uchwyty rowerowe i boks muszą być porządne, żeby potem nie kląć przez 2 godziny co wyjazd.

Kuba Kraków - 18-09-2017, 17:22

wygląda faktycznie to nieźle, jedyne co mnie zastanawia czy faktycznie bagażnik wyprawowy się na tym utrzyma