Outlander I GEN Techniczne - ścina opony z przodu po zewnętrznej stronie
luk2501 - 21-09-2017, 11:45 Temat postu: ścina opony z przodu po zewnętrznej stronie Panowie mam pytanie, końcem marca robiłem zawieszenie z tyłu i ustawiałem całą geometrię przód i tył. O ile tył się uspokoił i opon nie tnie to z przodu po około 8tyś km od robienia tnie opony nadal od zewnątrz. Obie jednakowo zużyte, na geometrii w marcu nie stwierdzono luzów teraz ja też po przeglądnięciu całego przodu nie znalazłem żadnych luzów. W aucie podczas jazdy nie ma żadnych stuków, auta nie ściąga. Jak było gorąco to przy ostro pokonanym zakręcie popiskiwały z przodu opony. Co może być nie tak.
rav.11 - 21-09-2017, 13:30
Od marca minęło już kilka miesięcy. Każde najechanie na krawężnik czy w dziurę może spowodować przestawienie zawieszenia. Mógł tez pojawić się minimalny luz w przednim zawieszeniu i cos wymaga wymiany. Pisk opon podpowiada, ze niezbędna jest ponowna wizyta na stacji kontroli. Szkoda opon.
Bzyk_R1 - 21-09-2017, 16:24
luk2501, zmień stację i zrób jeszcze raz geometrię, od tego trzeba zacząć, w dobrych punktach będą mieli katalogi z fabrycznymi wartościami i zakresami tolerancji. Spróbuj zamienić koła na osiach.
luk2501 - 21-09-2017, 22:33
Stacja to jedna z lepszych w moim mieście bosch serwis z dobrą opinią jeżeli chodzi o geometrię. Byłem przy ustawianiu tył poszedł szybko a z przodem się chwilę się bawili i twierdzili że był mocno poza normami. Dostałem wydruk wszystko na zielono. Około miesiąc temu robiłem konserwację i wtedy zauważyłem że przód ścina dalej więc przełożyłem przód na tył. Opony letnie i tak już do wywalenia ,ale szkoda zimowek. Pojadę gdzie indziej sprawdzić luzy i jak wszystko będzie ok to ustawię zbieżność.
Janq - 21-09-2017, 22:47
luk2501, jedź tam, gdzie nie mają 3D, tylko robią na starych przyrządach, albo na linkach. Mi na 3D nie potrafili porządnie ustawić zbieżności, dopiero jak pojechałem do zakładu, gdzie mieli stare przyrządy do ustawiania i ustawili jak należy, to się wszystko uspokoiło - auto przestało ściągać.
Saqu - 22-09-2017, 08:08
wrzuć foto tego wydruku.
luk2501 - 22-09-2017, 11:40
https://www.fotosik.pl/zdjecie/cf0cd47f365f6e9e
Panowie i widzicie coś niepokojącego w tym wydruku.
qba1983 - 25-09-2017, 14:06
a może to.... za mało powietrza w kole lub/i za szybko jeździsz w zakrętach.
luk2501 - 25-09-2017, 15:11
Powietrza bije zawsze do każdego auta ponad stan, i często kontroluję więc to można wykluczyć.
Samochodem jeżdżę bardzo spokojnie. Na środę dopiero znalazłem wolny termin na geometrie.
Janq - 25-09-2017, 16:19
luk2501, powietrza powinno być tyle, ile na plakietce podał producent. Ciśnienie powinno być sprawdzane na "zimno", czyli przed jazdą, a nie po/w trakcie.
luk2501 - 25-09-2017, 18:31
Byłem dzisiaj w innej stacji na przeglądnięciu zawieszenia, sprawdzono szczegółowo przód i tył, nic nie znaleziono, zero luzów diagnosta zaproponował wymianę tulei w przednich wahaczach ze śrubą pionową czyli tylną, bo miał kilka podobnych przypadków że wszystko ok a opony ścina. Co Wy na to.
apg2312 - 25-09-2017, 19:44
Zastosuj poradę kol. Bzyk_R1 :
Bzyk_R1 napisał/a: | luk2501, zmień stację i zrób jeszcze raz geometrię, od tego trzeba zacząć, w dobrych punktach będą mieli katalogi z fabrycznymi wartościami i zakresami tolerancji |
I nie chodzi tutaj o stację diagnostyczną, chociaż dobrze że sobie podjechałeś na SKP i auto sprawdziłeś, bo do geometrii (nie mylić ze zbieżnością) zawieszenie musi być w 100% sprawne.
luk2501 napisał/a: | Stacja to jedna z lepszych w moim mieście bosch serwis z dobrą opinią jeżeli chodzi o geometrię. |
Na temat zarówno części, jak i serwisu Bosch opinie są...powiedzmy, że podzielone i zazwyczaj mocno skrajne. Ja osobiście omijam Boscha szerokim łukiem, ale ja, to ja - każdy ma wolna wolę i swoje typy.
luk2501 - 02-10-2017, 12:36
Okazało się że cała geometria jest do bani. Jednak to tył był daleko po za normami. Jeżeli regulacja przodu nie przyniesie rezultatu to diagnosta stwierdził że wtedy będziemy szukać gdzie indziej.
|
|
|