To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - 100.000 Benzyna 1.6 manual - przegląd

piecho - 27-09-2017, 15:51
Temat postu: 100.000 Benzyna 1.6 manual - przegląd
Szanowni!

Nareszcie uwalniam się od ułudy najwspanialszych, najdoskonalszych i ... najdroższych ASO Mitsubishi w Warszawie. Po tym jak oszwabili mnie na 3000 zł na 75.000 i (edit) hamulca ręcznego stwierdziłem że pojadę jeszcze tylko 1 raz żeby się z nimi pożegnać. ASO never again.

No i tutaj następuje lista pytanek o przegląd przy 100.000:
- na co zwrócić uwagę? czy są jakieś typowe przypadłości tego modelu które mogli by ukryć byleby nie robić na gwarancji?
- co podlega wymianie przy 100.000 w benzynie / manual?
- czy są jakieś większe wymiany?
- skąd dorwać listę czynności serwisowych na kolejne przeglądy których nie mam już zamiaru robić w ASO?

Będę niezwykle wdzięczny za pomoc :)

lichy - 28-09-2017, 17:25
Temat postu: Re: 100.000 Benzyna 1.6 manual - przegląd
piecho napisał/a:

- co podlega wymianie przy 100.000 w benzynie / manual?
- czy są jakieś większe wymiany?
- skąd dorwać listę czynności serwisowych na kolejne przeglądy których nie mam już zamiaru robić w ASO?

Przy 100 kkm przebiegu oprócz czynności wykonywanych co każde 20 kkm czeka Cię:
- wymiana świec,
- wymiana oleju w skrzyni biegów,
- kontrola luzów zaworowych.
Lista czynności przeglądowych Twojego samochodu znajduje się na stronie mitsubishi.pl, o TUTAJ
Inne listy możesz pobrać TU

BaRiBaL - 22-10-2017, 14:08
Temat postu: Re: 100.000 Benzyna 1.6 manual - przegląd
piecho napisał/a:
Szanowni!

Nareszcie uwalniam się od ułudy najwspanialszych, najdoskonalszych i ... najdroższych ASO Mitsubishi w Warszawie. Po tym jak oszwabili mnie na 3000 zł na 75.000 i (edit) hamulca ręcznego stwierdziłem że pojadę jeszcze tylko 1 raz żeby się z nimi pożegnać. ASO never again.

Jesteś już po przeglądzie gdzieś w Wawie?
Mój misiek za miesiąc skończy 5 lat więc jestem w podobnej sytuacji. Do różnych ASO w których dotychczas bywałem większych zastrzeżeń nie mam, z oczywistych jednak względów fajnie by było zaoszczędzić kilka stówek.
Z drugiej strony jak widzę lista czynności serwisowych mała nie jest przy 5 latach/100 tys. km więc pozostaje kwestia poprawności ich wykonania gdzieś w warsztacie poza ASO.

piecho - 24-10-2017, 10:24

Jeszcze nie bo czekam na części. Najwięcej oszczędzisz przywożąc swoje. Na filtrach ASO biorą przebitkę rzędu 300%, na reszcie 150-200%. Spójrz na moją listę - nie jest długa, coś jeszcze jest do wymiany przy 100k? ASO (Mitcar) wycenia te części na 990 zł.

1 castrol edge titanium ll 5l 178
2 filtr oleju 18
3 filr kabinowy węglowy bosch 64
4 świece bosch 140
5 olej total mtf 75w80 3l 84
484 zł

Co do zakresu - no miej ty litość, poza kontrolą luzów zaworowych wszystkie te czynności jesteś w stanie zrobić sam przy pomocy filmików z Youtube, miednicy i kilku kluczy :) Jak masz 5-letnią gwarancję to przed przekroczeniem pojechał bym do serwisu ale koniecznie nie ASO, w którym zajmują się profesjonalnie Mitsubishi. Jest taki jeden magik na Tanecznej. Prędzej on Ci powie czy czegoś przypadkiem na gwarancji nie pociągnąć - bo w ASO nie powiedzą Ci o tym na pewno.

leons79 - 06-11-2017, 10:48

Ja podziękowałem Warszawskim serwisom już 3 lata temu, jeżdżę na przeglądy do Lublina Parexbud i gorąco polecam. Przegląd przy 80 tyś koszt 690zł, 2 tygodnie temu przy 100tyś z wymianą świec 1060zł (autogt 1800). Nic nie naciągają, robią co trzeba i tyle.
pablo87 - 13-03-2019, 17:12

Ja właśnie pożegnalem sie z serwisem po 6roku bo zrobilem to za 500 a chcieli 1200.. ale mam dopiero 55k przebiegu. Ale mam pytanie jak "wydłużyć" w menu czas do przeglądu?!
zako7 - 14-03-2019, 07:29

pablo87 napisał/a:
Ale mam pytanie jak "wydłużyć" w menu czas do przeglądu?!

Na wyłączonym zapłonie (klucz trzymasz poza stacyjką) przyciskiem info klikasz do pojawienia się informacji o przeglądzie, przyciskasz i trzymasz przycisk info to momentu pytania czy ma wykonać reset, puszczasz naciskasz potwierdzenie i po "problemie" 8)

Michu9 - 14-03-2019, 09:39

pablo87 napisał/a:
Ja właśnie pożegnalem sie z serwisem po 6roku bo zrobilem to za 500 a chcieli 1200.. ale mam dopiero 55k przebiegu. Ale mam pytanie jak "wydłużyć" w menu czas do przeglądu?!

Przebieg niewielki i 1200 zł za przegląd. Do wymiany chyba tylko olej i filtry to trochę dużo chcieli ?
Jak to jest z tymi przeglądami żeby nie stracić gwarancji - trzeba robić przez 5 lat w ASO ?

pablo87 - 17-03-2019, 12:15

zako7 zrobiłem ttak jak napisałeś ale zrobił się"reset" tylko,że ilość km pozostała tta sama co byla do końca przebiegu tzn 11300 a czas zrobił ssię nna 24 miesiące..
Jak chcę wykonać raz jeszcze to mryga kluczyk później pprzestaje i nic sie nie zmienia :?

zako7 - 19-03-2019, 08:11

pablo87 napisał/a:
tylko,że ilość km pozostała tta sama co byla do końca przebiegu tzn 11300 a czas zrobił ssię nna 24 miesiące..

Resetując nie zwróciłem uwagi na ilość kilometrów i okres do następnego przeglądu, interesowało minie tylko usunięcie komunikatu o przeglądzie, dzisiaj pomimo braku tego komunikatu chciałem zresetować przebieg serwisowy i też mi zaczął mrugać kluczyk :shock:
Moim skromnym zdaniem możliwość resetowanie możliwa jest tylko pojawieniu się komunikatu lub po przejechaniu jakiegoś dystansu kilometrów (ale to jest moja gdybologia) najlepiej o to zapytać "tokyo" rozwieje nasze wątpliwości 8)