To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C62A 1.5] Jak sprawdzić cięgna (te od zmiany biegów)?

Anonymous - 22-03-2007, 11:37
Temat postu: [C62A 1.5] Jak sprawdzić cięgna (te od zmiany biegów)?
Cześć

Wredna skrzynia biegów zaczęła mi wczoraj wyrzucać 1 i 2 - nie cały czas, ale jak już wyrzuci raz, to potem cały czas muszę przytrzymywać. Prawdopodobnie skrzynia jest do wymiany (samochód ma 260 000 przebiegu) ale wiem, że podobno warto cięgna sprawdzić przed wymianą. Czy jestem w stanie sam sprawdzić te cięgna - a jeżeli tak to w jaki sposób ? Jeszcze jedna sprawa - czy można jakoś sprawdzić używaną skrzynię biegów jak jest wymontowana ? Nie chcę kupić takiej samej jak moja ;)

michal_g84 - 23-03-2007, 17:43

Powiem Ci że miałem identyczny problem i wyrzucało mi 1 i 2, nie wyrzuca Ci cały czas bo dopiero jak olej się nagrzeje i rozrzedzi to wtedy wylatuja, z zewnątrz praktycznie nie ocenisz czy skrzynia działa prawidłowo, jest jedynie taka jedna wajcha która odpowiada za zmianę biegów, nie wiem czy jest jeszcze jakas inna czesc istotna widoczna z zewnatrz, sam wiesz ze ze wzg na koszta jej sie nie opłaca rozbierac, radze poprostu zaryzykowac, ja zaryzykowałem i u mnie działa poza tym ze sa zwalone synchronizatory 2 i 3 ale takto jest dobrze. Życze szczęscia w znalezieniu właściwej