Pajero III - Wibracje i szarpanie na niskich obrotach
Garrett - 03-10-2017, 20:28 Temat postu: Wibracje i szarpanie na niskich obrotach Witam, problem już postaram się opisać.
Wibracje - z niskich obrotów, na pierwszym, drugim i trzecim biegu. Właściwie niemożliwe jest zapięcie dwójki bez efektu wrzucania biegu zbyt szybko na za niskich obrotach, choć obroty i sam silnik są ok. Czyli wibracje są odczuwalne, ale nie spowodowane zbyt niskimi obrotami.
Szarpanie - również niskie obroty, tak jakby ślizgało się sprzęgło, po dodaniu gazu szarpanie ustaje lub jest minimalnie wyczuwalne. Sprzęgło, drugi nowy komplet, także wykluczam. Dodam że przy puszczonym pedale sprzęgła słychać terkoczący dźwięk który ustaje po wciśnięciu sprzęgła. Również na wyższych obrotach 3000+ słychać podobny dźwięk.
Wymienione sprzęgło kompletne x2 w ciągu trzech tygodni i około 700 km, koło zamachowe. Myślicie że problem może być gdzieś w skrzyni?
Michał_PIII - 03-10-2017, 21:26
a olej w skrzyni ktoś sprawdzał?
Garrett - 03-10-2017, 23:00
Michał na tym etapie to chyba nie będzie miało wpływu. Nie za bardzo chce teraz zmieniać olej i wlewać 4l żeby później przy naprawie skrzyni tyko wszystko się zmarnowało.
Czy piszesz z doświadczenia i spróbować?
Michał_PIII - 03-10-2017, 23:17
Chodziło mi o to czy w skrzyni jest w ogóle olej, czy ktoś sprawdzał poziom oleju.
Jeśli występuje terkot przy puszczonym pedale sprzęgła a ustaje po wciśnięciu sprzęgła ewidentnie wskazuje na skrzynie biegów, nie na sprzęgło. Nie potrzebnie wymieniałeś. Po wciśnięciu pedału sprzęgła, skrzynia przestaje "pracować", po puszczeniu wałek w skrzyni kręci się wraz z silnikiem ( pomimo że nie jest zapięty żaden bieg) . Ciężko wróżyć na odległość ponieważ tylko opisałeś a nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości. Mimo wszystko wskazuje to co opisałeś na skrzynie biegów, łożyska pewnie do wymiany
Garrett - 03-10-2017, 23:36
Sprzęgło to pikuś w porównaniu z kołem zamachowym, tutaj bolało. Fakt że wibracje są znacznie mniejsze, ale inne objawy wciąż występują. Z tego co piszesz, skrzynia pójdzie do regeneracji. Czy orientujesz się ile pracy trzeba żeby łożyska skrzyni wymienić, ile ich jest i jakie będą koszty?
Jeszcze jedno pytanie mam bo czytałem że z częściami masz dużo do czynienia, powiedz coś o częściach Blueprint. Z tego co wiem to tylko "pakowacz" i że gro z części jest super jakości lub nawet debrandowane części z ASO. Pytam bo koło zamachowe i sprzęgło teraz jest z tej firmy.
Już ostanie, poważnie, jest jakiś program z częściami do Mitsubishi? Taki jak Etka do grupy VAG, przydatne bardzo narzędzie. Jeśli tak, to gdzie szukać?
Bizi78 - 03-10-2017, 23:44
Garrett napisał/a: | Już ostanie, poważnie, jest jakiś program z częściami do Mitsubishi? Taki jak Etka do grupy VAG, przydatne bardzo narzędzie. Jeśli tak, to gdzie szukać? |
Online, np. http://mitsubishi-motors.kiev.ua/ i wiele innych .
Lub ASA do poszukania na necie .
zbyszekm2 - 04-10-2017, 18:10
Rozumiem że to manualną skrzynia jeśli tak no to prawdopodobnie uszkodzona sprzęgło albo koło dwumasowe teraz mniej boli bo można zamienić na jedną osobę.
Garrett - 05-10-2017, 23:08
Co zbyszek masz na myśli to nie mam pojęcia, ciężko się wgryźć w Twój post. W tej konfiguracji jaką ja posiadam nie ma dwumasowego.
zbyszekm2 - 06-10-2017, 10:00
Garrett napisał/a: | Co zbyszek masz na myśli to nie mam pojęcia, ciężko się wgryźć w Twój post. W tej konfiguracji jaką ja posiadam nie ma dwumasowego. |
Czy masz skrzynie automat czy manual?
Garrett - 08-10-2017, 12:09
Zbychu, jakby Ci się chciało przeglądać kilka postów wyżej, to wiedziałbyś jaka skrzynia. W poniedziałek jadę ogarniać skrzynię i ewentualnie napędy. Zobaczymy co i jak, dam znać.
zbyszekm2 - 09-10-2017, 10:38
Garrett napisał/a: | Zbychu, jakby Ci się chciało przeglądać kilka postów wyżej, to wiedziałbyś jaka skrzynia. W poniedziałek jadę ogarniać skrzynię i ewentualnie napędy. Zobaczymy co i jak, dam znać. |
Nie wiem jaka skrzynia, napisz czy manual czy automat?
Garrett - 09-10-2017, 20:09
Manual, manual. Dziś pojechałem do specjalisty od skrzyń, dyferencjałów, itd. Powiedział że dużą różnicę zrobiłby zestaw sprzęgła z ASO, podobno zamienniki nie są tak mocne jak oryginał. Dźwięk przy zapiętym sprzęgle to według niego normalne stukanie kół zębatych w skrzyni.
zbyszekm2 - 10-10-2017, 11:08
Raczej wina sprzędła lub koła dwumasowego. (może było spawane)
Garrett - 10-10-2017, 16:57
Zbychu co Ty tak na poważnie, czy sobie żartujesz? Przecież kilka postów wyżej jest napisane że dwa zestawy sprzęgła wymieniane, koło zamachowe również. Cały czas piszesz o dwumasie, a ja Ci powtarzam przecież że tam jest koło zamachowe JEDNOMASOWE. Pierwszy zestaw sprzęgła SKF, z tarczą LUK i dociskiem Valeo. Drugi zestaw Blueprint + koło zamachowe tejże "firmy".
zbyszekm2 - 11-10-2017, 08:32
Garrett napisał/a: | Zbychu co Ty tak na poważnie, czy sobie żartujesz? Przecież kilka postów wyżej jest napisane że dwa zestawy sprzęgła wymieniane, koło zamachowe również. Cały czas piszesz o dwumasie, a ja Ci powtarzam przecież że tam jest koło zamachowe JEDNOMASOWE. Pierwszy zestaw sprzęgła SKF, z tarczą LUK i dociskiem Valeo. Drugi zestaw Blueprint + koło zamachowe tejże "firmy". |
Najgorsze zamienniki. Załóż oryginał.
|
|
|