Pajero III - Blokada tylnego dyferencjału
Podlasiak - 10-10-2017, 19:21 Temat postu: Blokada tylnego dyferencjału Cześć. Mam problem z blokadą tylnego dyfra ponieważ gdy załączam tryb 4LLC to na wyświetlaczu "zielone oponki" cały czas migają mimo iż redukcja biegów sie włącza. Przez to nie moge załączyć blokady, dlatego zwracam się do bardziej obeznanych forumowiczów z pytaniem czy da sie ten problem ominąć co uniezależni blokade tylnego mostu od rozpoznanego na wyświetlaczu trybów napędu.
Pozdr Hubert
Michał_PIII - 10-10-2017, 22:43
da się ja u siebie mogę zapiąć przy 2h
ale szybciej będzie jak, najprawdopodobniej, wymienisz czujnik na reduktorze, który odpowiada za informację do komputera o zapięciu reduktora
zbyszekm2 - 11-10-2017, 08:31 Temat postu: Re: Blokada tylnego dyferencjału
Podlasiak napisał/a: | Cześć. Mam problem z blokadą tylnego dyfra ponieważ gdy załączam tryb 4LLC to na wyświetlaczu "zielone oponki" cały czas migają mimo iż redukcja biegów sie włącza. Przez to nie moge załączyć blokady, dlatego zwracam się do bardziej obeznanych forumowiczów z pytaniem czy da sie ten problem ominąć co uniezależni blokade tylnego mostu od rozpoznanego na wyświetlaczu trybów napędu.
Pozdr Hubert |
LLc załączasz na neutralu.
Podlasiak - 11-10-2017, 22:35
Zbyszek , mam manuala , i tak ,reduktor załaczam na "luzie". Michał pytam sie o to bo po prostu nie mam już siły na walkę z napedami w paździochu i wole gdy jest tak jak teraz , czyli ujowo ,ale przynajmniej w ogóle coś jest poza 2x4 i ciągłym trybem awaryjnym
zbyszekm2 - 12-10-2017, 08:36
Podlasiak napisał/a: | Zbyszek , mam manuala , i tak ,reduktor załaczam na "luzie". Michał pytam sie o to bo po prostu nie mam już siły na walkę z napedami w paździochu i wole gdy jest tak jak teraz , czyli ujowo ,ale przynajmniej w ogóle coś jest poza 2x4 i ciągłym trybem awaryjnym |
Zadzwoń
Michał_PIII - 12-10-2017, 13:11
Na pierwszy rzut oka rzeczywiście może wydawać się to mocno skompilowane i wkurzające, przy czym jak się trochę przy tym robi to nie ma tam nic strasznego. Jak zrobiłem u siebie blokada na 2 h ponieważ w zimę mogę się trochę pobawić w śniegu. Na reduktorze co prawda jest 5 czujników i 2 czujniki prędkości które mogą wywoływać tryb awaryjny, a jak ktoś używa sporadycznie napędów oprócz 2h to czujniki się zastają i przestają działać. Jest jeszcze czujnik na przednim moście, od którego jak ktoś jeździ w terenie wiązka może się oderwać. Ale z tego co opisałeś to pewnie czujnik zapięcia LLC nie działa prawidłowo lub nie działa i dlatego tak jest.
Jak coś napisz priv to Ci napiszę jak zrobić żeby załączać blokadę kiedy chcesz
Georg - 12-10-2017, 15:59
Michał_PIII napisał/a: |
Jak coś napisz priv to Ci napiszę jak zrobić żeby załączać blokadę kiedy chcesz |
Tą wiedzą tajemną podziel się na otwartym forum - inni skorzystają.
Michał_PIII - 12-10-2017, 17:17
Sądziłem że nie jest to dział DIY dlatego może się to tutaj nie przydać
wiedza ta jest tak tajemna że na podstawie service manuala każdy może się domyślić
od kostki idącej do modułu sterowania blokady trzeba odciąć kabel oznaczony nr 5.
Dotyczy 2 obrazka z kostką na 10 pinów. Obrazek 1 z kostką na 6 pinów to przycisk blokady
Przy włączonym 2h idzie napięcie do modułu. Po włączeniu 4wd napięcie znika i moduł zezwala na włączenie blokady. Jeśli odetniemy ten kabel, moduł odczytuje że 4wd jest zapięte ( nie odczytuje napięcia) i zezwala cały czas na włączenie blokady.
Kabel oczywiście trzeba zabezpieczyć i zaizolować ponieważ przy 2h jest na nim napięcie.
Każdy robi na własne ryzyko
Podlasiak - 15-10-2017, 20:58
Michał dzieki za pomoc , skorzystam na pewno z Twojego sposobu , bo na razie nie mam ani ochoty ani pieniędzy na walkę z paździochem. Póki mam możliwość zmiany trybu napędu po wyłączeniu i włączeniu autka to mi to jako tako pasuje
ruks - 17-10-2017, 16:02
Michał_PIII napisał/a: |
Jeśli odetniemy ten kabel, moduł odczytuje że 4wd jest zapięte ( nie odczytuje napięcia) i zezwala cały czas na włączenie blokady.
Kabel oczywiście trzeba zabezpieczyć i zaizolować ponieważ przy 2h jest na nim napięcie.
Każdy robi na własne ryzyko |
Czy w PIV da się zrobić to samo? Fajnie było by móc załączyć blokadę przy 2H
Michał_PIII - 18-10-2017, 19:56
nie będę Ci w stanie dokładnie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ w IV takich rzeczy nie robiłem. Mogę zaryzykować stwierdzenie że, tak. IV i III to praktycznie te same samochody z innym silnikiem, wnętrzem, oraz kilkoma innymi technicznymi rozwiązaniami. SuperSelect jest taki sam, skrzynia taka sama, sterowanie SS też takie samo. Nigdy nie robiłem więc zapewnić Cię nie mogę że tak jest ale zapewne tak jest
|
|
|