To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.8 TD] Tylny wał 2.8 TD 3D czy pasuje od automata

szofer33 - 13-10-2017, 10:48
Temat postu: [2.8 TD] Tylny wał 2.8 TD 3D czy pasuje od automata
Witam kolegów, okazuje się że mam wyrobiony tylni wał a dokładnie ten przegub homo-kinetyczny. Mam wersję 2.8 TD 3 drzwi z manulaną skrzynią a na aukcjach w większości mają takie wały ale od automata. Moje pytanie czy taki wał będzie pasował, czy lepiej dać gdzieś do regeneracji ale tam sobie bardzo drogo cenią?
Pozdrawiam.

[ Dodano: 14-10-2017, 20:47 ]
Witam kolegow. Musze napisac bo nie usiadlem na tylku z tematem. Pojechalem do Rzeszowa moim Pajero i wstapiłem do zakladu 4x4 MKMServis i chlopaki mi szybko zdiagnozowali bicie z tyłu. Otóż wał tylni mam wybity a dokładnie ten przegub homokinetyczny przy reduktorze. Jest tam spory luz a moi koledzy mechanicy tego nie zauwazyli. Poza tym poducha pod skrzynia do zmiany. Widac ze goscie znaja sie na 4x4 i moge ich polecic. Problem jest z kupieniem takigo wału a troche juz internet przewertowalem. Jest to Pajero Il Classic 2.8 TD 1997 3 drzwi skrzynia manual. Wał ma 53-54 cm dlugosci od flanszy mostu do śrub przy mocowaniu do reduktora bo mierzylem na zamontowanym w aucie. Jak ktos ma do tego modelu to prosze o info, chetnie kupie w dobrym stanie. Pozdrawiam.

[ Dodano: 10-11-2017, 20:23 ]
Kończąc temat czy wał z automatu pasuje do manuala to stwierdzam, że NIE.
Szukałem długo ale znalazłem identyczny i się dowiedziałem, ze ile wersji Pajero tyle wałów i od innego modelu nie dopasujesz. Wymiana wału usunęła bicie jak puszczałem sprzęgło za szybko.
Pozdrawiam.

lordgross - 11-04-2018, 16:44

Wiem, że odkopuje, ale winszuję Ci tego, że przedstawiłeś problem i rozwiązanie od A do Z - za mało takich tematów na tym forum. Gratuluję!