Pajero III - Różnica miedzy dyfrem E47D i E47C
kleryk-3kgt - 18-10-2017, 14:57 Temat postu: Różnica miedzy dyfrem E47D i E47C Siemka.
Mam problem bo tylny dyfer strasznie huczy, oczywiście tylko jak naciskam gaz. Chce zmienić dyfer z E47D na E47C można tak bez żadnych konsekwencji? Będzie pasował PnP?
Michał_PIII - 18-10-2017, 19:45
Jeśli przełożenia są takie same to nie będzie żądnych konsekwencji, zmieniałem wiele mostów i patrzyłem tylko na przełożenia, dodatkowe oznaczenia mnie nie interesowały i oczywiście, bez zdziwienia, żadnych konsekwencji nie było
kleryk-3kgt - 18-10-2017, 20:24
Mój ma 3.917 a tamten 4.100
Michał_PIII - 18-10-2017, 23:14
Pasować jako pasować to będzie, ale będziesz miał różne przełożenia w przednim i tylnym moście. Więc zdecydowanie nie polecam robić coś takiego, będziesz mógł tak jeździć 2h ale na 4h będzie różnica w prędkości obu mostow, będzie blokowało napęd, reduktor a nawet skrzynie. Jak na 4h to jeszcze jakoś napęd się obroni, ponieważ jest mechanizm różnicowy pomiędzy przodem i tyłem ale na 4hlc to na 100 uszkodzisz układ napędowy.
Różnica w cenie zakupu tylnego mostu praktycznie znikoma 3.9 są nawet tańsze od 4.1. Zdecydowanie nie oszczędzaj kup most o takich samych przelozeniach, nie rób tandety.
kleryk-3kgt - 18-10-2017, 23:21
Dobrze dobrze, tylko że właśnie szukam takiego mostu do siebie. Na allegro jest pare ale raz sprzedający to rasowy rozbieracz który sprzedaje jak leci i nie wie co, a drugi ma problem z wysyłką. Kfa pierdoły same a nie handlowcy :/
Plan jest zacny, kupić most sprawny i tanio, zamontować, polatać a stary most remontować w międzyczasie.
[ Dodano: 20-10-2017, 16:30 ]
Powiedz mi zacny człowieku Michał_PIII, Jaki olej wlać do dyfra i ile?
Michał_PIII - 20-10-2017, 20:08
Zacny człowieku kleryk-3kgt do tylnego mostu wchodzi ok. 1.6 litra
olej najlepiej jak fabryka przewiduje sae 90w lub 80w ale możesz wlać i 80w90, 75w90 nie zaszkodzi mu tylko GL 5
Łożyska do tylnego mostu są dość drogie. Dlatego rzadko się je remontuje, dużo taniej wychodzi kupić sprawny 2 most. A że ciężko się z handlarzami dogadać to nie musisz mi mówić Mosty 3.9 dostępne np. na all..gro, jak i większość części są z anglików. A jak wiadomo anglik nie lubi wymieniać olejów, ale do tej pory ( odpukać ) wszystkie jakie kupowałem były w bardzo dobrym stanie
|
|
|