Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Check engine+SRS
bmnazaruk - 04-11-2017, 11:52 Temat postu: [I 2.0] Check engine+SRS Dzień dobry. Nie potrafiłem znaleźć wcześniej takiego problemu na forum więc zakładam nowy wątek
W moim Outlanderze od zakupu (a podobno od dawna) świeci się kontrolka silnika i poduszek powietrznych. Poprzedni właściciel mówił że to kwestia instalacji gazowej a poduszkami mam się nie martwić oczywiście po zakupie zaprowadziłem auto do serwisu Mitsumaniaków w Warszawie gdzie panowie odczytali błędy komputera. Wymienili mi dwie sondy lambda( które już kompletnie nie działały i były odpowiedzialne za świecenie kontrolki silnika) oraz taśmę poduszki powietrznej. Gazownik dokonał też powtórnej regulacji instalacji gazowej. Kontrolki zgasły, ale zapaliły się po tygodniu. Nie miałem jednak możliwość zawieść auta do serwisu (był weekend, ja byłem w trasie) ale po dwóch dniach kontrolki znowu zgasły. Sytuacja powtórzyła się jeszcze dwukrotnie. Z tego co wiem, kontrolka silnika może zapalać się i gasnąć natomiast srs jak już się zapali to trzeba ją skasować. Także na mój chłopaki rozum jest to problem z elektryką, chyba że jest to jakiś konkretny objaw awarii innego podzespołu. Proszę o pomoc.
staszq2 - 04-11-2017, 13:41
Może poduszki kiedyś wystrzeliły... Powód świecenia poszukaj też w pasach, ewentualnie moduł komfortu, sprawdź wtyczki pod fotelami.
majchas01T - 04-11-2017, 15:34
Błędu srs u siebie kasować nie musiałem. Po usunięciu usterki zgasła sama (wymiana zwijaka w kierownicy). W instrukcji serwisowym jest bardzo dobrze opisane jak sprawdzać poszczególne elementy układu bezpieczeństwa (czujniki przeciazen pod maską, same poduszki itp itd). Spróbuj, może sam znajdziesz przyczyne
bmnazaruk - 04-11-2017, 22:42
Tylko dlaczego zapalają się dwie lampki jednocześnie, i w tym samym momencie gasną. To jest zagadką:)
majchas01T - 05-11-2017, 08:02
Kup sobie przystawkę na obd2 do czytania błędów silnika. Być może to że zapalają się obie jednocześnie wskaże Ci miejsce powstawania błędu srs po tym jak odczytasz błąd CE. Niestety żadne oprogramowanie poza aso nie pozwoli ci odczytacbledu srs.
Skromny84 - 06-11-2017, 07:16
Błąd SRS dotyczy systemów "bezpieczeństwa" w samochodzie, czyli poduszek, czujników itp. jak napisali już koledzy.
W instrukcji użytkowania samochodu napisane jest, że działanie systemu powinno być skontrolowane przez ASO po 10 latach od wyprodukowania pojazdu.
Jeżeli błędy/przyczynę może rozpoznać tylko ASO to na Twoim miejscu udał bym się tam i nie ryzykował bezpieczeństwa swojego i pasażerów. Nie chciałbym aby np. niespodziewanie wystrzeliła mi poduszka przez uszkodzony czujnik.
Lepiej dmuchać na zimne.
Chyba, że dasz radę sprawdzić te elementy samodzielnie.
flower1976 - 25-09-2021, 21:21 Temat postu: zapalona kontrolka SRS Witam. Mam zapaloną kontrolne SRS. Delphi odczytał to jako błąd 2 - zapalnik poduszki powietrznej kierowcy. Błąd po skasowaniu wraca już po 2 sekundach znowu. Czy ten objaw to potencjalną wina taśmy???
[ Dodano: 28-09-2021, 18:53 ]
Błąd usunięty - wina taśmy pod kierownicą... pasuje ta z lancera VII....
Bizi78 - 28-09-2021, 20:15
Jaki użyłeś: Delphi DS150E?
flower1976 - 28-09-2021, 22:57
Tak... 150... Ładnie przeskanowało obwód układu i odrazu dało które miejsce szwankuje...
Bizi78 - 28-09-2021, 23:12
Mowa o chińskim klonie czy oryginał?
flower1976 - 29-09-2021, 10:57
Klon...
Bizi78 - 29-09-2021, 11:12
Dzięki za info .
|
|
|