To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Ogólne - [1.8DI-D] Rejestrator video, ale z tyłu.

joujoujou - 04-11-2017, 20:04
Temat postu: [1.8DI-D] Rejestrator video, ale z tyłu.
Ano właśnie.

O ile z przodu nie ma najmniejszego problemu (wystarczy prosty i tani duplikator obwodu wpięty w skrzynkę bezpieczników), to z tylnym rejestratorem jestem zmuszony zasięgnąć porady - gdzie w okolicach tylnych słupków/tylnych lamp znajdę przewód na którym pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka?

remi - 10-11-2017, 20:13

Podłącz pod światło mijania, też będzie dobrze.
grzesiopol - 10-11-2017, 21:44

A gdzie zamierzasz umieścić tylną kamere do rejestratora?
Osobiście zakupiłem na ali rejestrator z dodatkową kamerą i zamontowałem ją na tylnej szybie centralnie na górze. Przewodu było tyle, że przeprowadziłem go pod podsufitką do przodu i bezproblemowo podpiąłem pod rejestrator i wszystko jednym przewodem bez modzenia, cięcia i lutowania.

joujoujou - 11-11-2017, 07:41

remi napisał/a:
Podłącz pod światło mijania, też będzie dobrze.
Samochodem jeździ kobieta. O ile nie jest problemem to, że źle jeździ (bo jeździ bardzo dobrze), to zdarza się jej zapomnieć włączyć światła.
grzesiopol napisał/a:
gdzie zamierzasz umieścić tylną kamere do rejestratora?
Albo wymodzę jakiś uchwyt podmontowany pod klips trzymający sam koniec podsufitki (to bym wolał) albo na rzepa do tylnej półki - bo kamera ma możliwość ustawienia rejestrowania obrazu "do góry nogami". :D
grzesiopol napisał/a:
przeprowadziłem go pod podsufitką do przodu
Jeżeli już bym musiał, to wybrałbym raczej przeprowadzenie dołem, pod listwami progowymi. :)

Hmm, tak sobie myślę, może do zasilania pompy paliwa, co? :idea:

grzesiopol - 11-11-2017, 19:13

Sam sobie utrudniasz. Jeżeli masz rejestrator z możliwością podłaczenia drugiej kamery to na pewno nie musisz do kamery prowadzić żadnego zasilania więc po co ci szukać zasilania.
Chyba, że założysz drugi rejestrator tylko dla tyłu tyo wtedy ja bym zaryzykował i wziął prąd ze schowka w podłokietniku.
Kamery tylne przystosowane jako druga kamera do rejestratora przeważnie mają mocowanie z taśmą przylepną.
No chyba że kupiłeś kamerę cofania która jest dodana jako druga kamera to wtedy rzeczywiście musiałbyś podłączać zasilanie.

Polecam ten lub podobny zestaw dla osób które chcą mieć dwie kamery.
https://pl.aliexpress.com/item/HD-720P-Dual-Lens-Car-DVR-I1000-G-Sensor-H-264-MOV-Video-Recorders-120-degree/935552354.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.OqXHOa jak już mówiłem prosta instalacja.
Ty może kupowałes coś takiego https://pl.aliexpress.com/item/Gotomato-4-0-Inch-IPS-HD-Screen-Dual-Camera-Car-DVR-Full-HD-1920-1080P-2/32778425853.html?spm=a2g17.10010108.1000023.10.7caa95f6lI3hEy

joujoujou - 11-11-2017, 19:54

Nie mam rejestratora z możliwością podpięcia drugiej kamery, skąd to przypuszczenie? :P

Jeszcze do poprzedniego samochodu kupiłem kobiełce dwie zupełnie niezależne kamery Mini 0805. Tyle że w tym jej poprzednim aucie nie było problemu, bo z przodu poszło przez duplikator w skrzynce bezpieczników, a z tyłu było gniazdo zapalniczki w bagażniku, więc było gdzie się bez trudu wpiąć. A w ASXie już tak łatwo nie jest.
grzesiopol napisał/a:
Polecam [...]
Nie szedł bym w nic co nie ma co najmniej 1080p HDR i GPS (chociaż to ostatnie to jak już kto woli) i ocenę "good" dla jakości obrazu w nocy. Oczywiście chodzi o ocenę z serwisów typu techmoan albo dashcamtalk, bo z oczywistych względów producent lub sprzedawca będzie bez wstydu piał z zachwytu nad czymkolwiek co sprzedaje. :lol:
grzesiopol - 12-11-2017, 02:09

joujoujou napisał/a:
Nie mam rejestratora z możliwością podpięcia drugiej kamery, skąd to przypuszczenie? :P
z nieba kolego, to tylko propozycja była.
joujoujou napisał/a:
to z tylnym rejestratorem jestem zmuszony zasięgnąć porady
nie no tylko zabić trzeba, po co zawracasz głowe jak sam nie wiesz co masz i co chcesz. Napisz co konkretnie chcesz uzyskać bo z twojego pierwszego postu wynika, że chcesz tylny rejestrator podpiąc do zasilania, dla innych znaczy to drugi rejestrator podpiąć pod zasilanie. Jeżeli szukasz tylko zasilania to po włączeniu kluczyka to masz odpowiedź w drugim poście i w moim z podłokietnika.
Napisz konkretnie co masz i co chcesz uzyskać a wtedy nie trzeba będzie
joujoujou napisał/a:
skąd to przypuszczenie? :P
przypuszczać co twórca miał na myśli. Nie miej pretensji do innych, że sam nie wiesz co chcesz.
joujoujou - 12-11-2017, 07:35

Dokładnie wiem co mam i czego chcę. Wrócę do OP:

joujoujou napisał/a:
gdzie w okolicach tylnych słupków/tylnych lamp znajdę przewód na którym pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka?
Chyba prościej pytania zadać nie można?
grzesiopol - 14-11-2017, 10:05

A nie uważasz, że zbyt prosto zadałeś pytanie? :shock: Ale, żeby nie przedłużać. 8)
Proste pytanie i prosta odpowiedź:
1. W najbliższej wiązce elektrycznej dla podłączanego urządzenia
2. w manualu w dziale gdzie masz schematy elektryczne.
3. w kabinie
4. podłokietnik
5. w bagażniku
Kolejność szukania dowolna.
Podpowiedź dla pkt 3 i 5 - oświetlenie.

Czy taka odpowiedź Pana w końcu zadowala czy jeszcze poszukać.
Jakbyś konkretnie napisał za pierwszym razem co chcesz podłączyć to nawet pomoglibyśmy ci znaleźć odpowiedniej grubości przewód do zapotrzebowania prądowego.

joujoujou - 14-11-2017, 15:26

grzesiopol napisał/a:
Czy taka odpowiedź Pana w końcu zadowala czy jeszcze poszukać.
Nie trudź się, podłączę tak jak nie chciałem, ale trudno, obejdzie się.
grzesiopol napisał/a:
Jakbyś konkretnie napisał za pierwszym razem co chcesz podłączyć
Ach, przepraszam gorąco szanownego Pana, gdybym wiedział że "rejestrator wideo" to nie jest konkretnie to bym się bardziej postarał. Może umknęło to Twemu bystremu nad wyraz umysłowi, ale jest subtelna różnica pomiędzy tylną kamerą do rejestratora a tylnym rejestratorem. Pozdrawiam serdecznie.
grzesiopol - 15-11-2017, 23:04

Szanowny kolego to jest forum dyskusyjne, i nie żebym się z tobą droczył ale twój pierwszy post jest bardzo skromny żeby nie powiedzieć ubogi w informacje a w dalszych to już w ogóle namieszałeś. Nie obraź się ale chyba jesteś jedynym który wpadł na taki pomysł aby montować dwa oddzielne rejestratory w dobie sprzętu typu 2w1.
I tak na przyszłość. Skoro nie chcesz korzystać z pomocy to nie proś innych o pomoc, nie chcesz dyskutować to OK, jak chcesz uzyskać pomoc to przynajmniej napisz co masz, gdzie to chcesz umieścić i co potrzebujesz a wtedy nie będzie problemu.
:prayer: :prayer: :prayer: :prayer: wybacz, że śmiałem ci pomóc, przepraszam cie bardzo.
Dwa cytaty i zobacz czy nie namieszałeś.
joujoujou napisał/a:
to z tylnym rejestratorem jestem

joujoujou napisał/a:
bo kamera ma możliwość ustawienia rejestrowania obrazu "do góry nogami". :D

:banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:

A teraz napiszę dla innych.
Nie róbcie tego co kolega joujoujou bo to koszt podwójny (dwa rejestratory, dwie karty) i robota podwójna (branie zasilania z dwóch miejsc). Jeżeli chcecie rejestrować to co się dzieje za pojazdem to zakupcie sobie jeden rejestrator z dwoma kamerami. Zaoszczędzicie sobie czasu i nerwów podczas montażu.

A może dla innych napisałbyś skąd w końcu ten prąd wziąłeś bo forum czytają też inni, którzy będą mieli ten sam problem co ty.

joujoujou - 15-11-2017, 23:57

grzesiopol napisał/a:
Zaoszczędzicie sobie czasu i nerwów podczas montażu.
Kosztem jakości. Żaden z obecnie produkowanych podwójnych (przód + tył) rejestratorów nie zapewnia wystarczającej jakości nagrania by odczytać tablice rejestracyjne pojazdu z zapisu dokonanego nocą. W obszarze zabudowanym jest oświetlenie uliczne, poza nim nie ma. Do reszty się nie odniosę, bo i tak nie zrozumiesz.
grzesiopol - 16-11-2017, 17:10

Co do jakości to masz rację, tylna kamera daje obraz miernej jakości, w dzień jak cie mogę ale wieczorem lub w nocy to już tylko światła widać. Ale jest pewne "ale" zestaw podobny do mojego kosztuje około 35 dolców twój jeżeli jest to ten rejestrator co napisałeś Mini 0805 to koszt jednego około 50-60 dolców (dwa to 100-120), - ceny na aliexpress. To jest raz.
Dwa to ogólnie rzecz biorąc rejestrator ma służyć do zapisu zdarzeń na drodze. Ktoś ci wyjechał, nagle wyszedł na przejście itd przyjeżdża policja być może obejrzy filmik i potwierdzi, że jesteś niewinny. A tył, co tu jest do udowodnienia - "wal, tył jest twój" takie niektórzy mają naklejki. Chyba, że to ty cofasz na parkingu i komuś przyłożysz wtedy zostaw do siebie namiar i pochwal się filmikiem.
Do czego zmierzam ano do tego, że za małe pieniądze też da się udowodnić, że nie jest się winnym i wcale nie musi to być super jakość.
Ja montując taki zestaw miałem zamiar uzyskać dodatkowo widok podczas cofania.
Zresztą stawiam flaszkę jeżeli ktoś wrzuci filmik z tylnego rejestratora z nocy poza terenem zabudowanym gdzie będzie czytelna rejestracja. Może być czytelna tylko wtedy gdy samochód ten z tyłu jest wystarczająco blisko i jego światła nie oślepiają kamery. Czyli teoretycznie gdy będziecie stać.
Reasumując jakość na którą się powołujesz nie jest warta swojej ceny i utrudnienia w montażu i w większości przypadków jest zbyteczna.
No chyba, że ktoś będzie wrzucał na youtuba filmiki tylko co wtedy nagrywać?

Kolego dobrze cię zrozumiałem, chciałeś się dowiedzieć skąd masz pobrać zasilanie, które pojawia się po przekręceniu kluczyka. Tylko nie wziąłeś pod uwagę, że aby dokładnie ci odpowiedzieć na pytanie lepiej dysponować wszystkimi danymi co, gdzie i jak chcesz to zamontować. Nie potrzebnie się unosiłeś.

Pozdrawiam

joujoujou - 17-11-2017, 00:06

Poniosło mnie, przepraszam.

Nigdy mnie nie przekonywały rozwiązania "dwa w jednym" - najczęściej (zgodnie ze staropolskim przysłowiem) jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. ;)

Zestaw 2 kamery w jednym rejestratorze wymusza prowadzenie przewodu przez całe auto. Dla mnie to minus. Dodatkowo nie daje możliwości pokombinowania w przypadku awarii - coś się popsuje = nie ma nic. Przy dwóch niezależnych systemach gdy jeden padnie, zawsze można tylną przełożyć do przodu (lub odwrotnie). :)

Więcej dopiszę jutro, teraz muszę jechać do pracy. :(

[ Dodano: 17-11-2017, 23:38 ]
No to jedziemy.

Na początek małe wyjaśnienie - z tytułu swego miejsca zamieszkania na co dzień używam angielskiej terminologii, która (jak dla mnie) powoduje mniej zamieszania, chociaż też nie jest stuprocentowo klarowna. Zresztą w czasach gdy emigrowałem temat kamer/rejestratorów w PL realnie nie istniał, więc nazewnictwo siłą rzeczy też nie bardzo. ;)

Wybór kamer nie był przypadkowy, bo nie było pośpiechu - kilka tygodni spędziłem na wertowaniu opinii w sprawie jakości, ceny i trwałości, porównując i pojedyncze i podwójne (przód + tył). No i nie bardzo jest z czego wybierać, szczególnie gdy się ma trochę bardziej wygórowane wymagania typu bdb jakość w nocy + GPS (czego też chciałem). Z podwójnych jest bodaj jeden model o zadowalającej jakości (nie pamiętam dokładnie który), ale cena w granicach 300 euro zdecydowanie przemawia na korzyść dwóch niezależnych, bo 2 sztuki mini 0805 kupi się za jakieś 150 łącznie (tu rozpatruję raczej ceny od europejskich sprzedawców niż od Chińczyków, bo mimo że taniej, to nie każdemu chce się czekać, czasem dość długo i ryzykować dodatkowe cło + VAT, co nierzadko naliczają). Mój niechlubny rekord oczekiwania na dostawę (nie kamer akurat) wyniósł 7 miesięcy! Zresztą zdążyłem już zapomnieć że kupiłem. :lol:

Ceny kart pamięci w zasadzie są pomijalne - ostatnio kupiłem Samsungi EVO cośtam klasy 10/UHS-1 32 GB po 8 funciaków brexitowych za sztukę, cena wysyłki wliczona. Nie, nie podróby. :D

Co do jakości obrazu w nocy to prawdą jest że to co się dzieje z tyłu jest często i tak "oślepione" przez reflektory tego z tyłu, ale im wyższa jakość rejestratora, tym więcej widać i tak. A w razie ewentualnego upgrade'u zestawu i dołożenia dodatkowego zasilania do nagrywania podczas parkowania - jak znalazł. Sam z kolei miewam sytuacje że widzę w lusterku że dzieje się coś ciekawego i żałuję że ja w swoim samochodzie tylnego rejestratora nie mam (jeszcze). Ostatnio choćby gliniarz w środku nocy goniący po szosie dwie owce (ale na szczęście mam nagranie z jedynej, przedniej kamerki, zanim ich minąłem). W sumie trochę ciekawych zdarzeń już na jutubę wrzuciłem. 8)

Nie do pominięcia jest sprawa trwałości samego rejestratora - początkowo chciałem brać mini 0806 - lepsza jakość obrazu za niewiele wyższą cenę. Jednakże fakt że szybko została uznana za jedną z najlepszych na rynku spowodował też że jeszcze szybciej pojawiły się koszmarnej jakości podróby. Czytałem informacje że klienci dostawali takie które były już popsute przed pierwszym podłączeniem (dead on arrival). :shock:

Co do podłączenia - chciałem uniknąć ciągnięcia przewodu zasilającego z przodu do tyłu, stąd pomysł na znalezienie czegoś w pobliżu lamp/tylnych słupków. Z drugiej strony nie wiem co CAN (bo ASX chyba ma CAN, no nie?) by na to powiedział, więc jednak zrobię tak jak nie chciałem i przypnę się tam gdzie przypiąłem się z przednim rejestratorem, czyli pod bezpiecznik od gniazda zapalniczki, takim ustrojstwem:

I chyba będę kombinował jak ją przypiąć tam gdzie przy klapie bagażnika podsufitka trzyma się na 3 klipsy - w miejsce środkowego coś w zamian, na tyle mocne by to nie spadło.

grzesiopol - 19-11-2017, 10:23

OK dzięki za info. Tak prawdę mówiąc pierwszy raz spotykam się z osobą która montuje dwa rejestratory ale pewnie ktoś musi być pierwszy. :wink: Co do jakości to się zgadza, a markowe też robione są w chinach tylko brending jest inny, przekonałem sie o tym wielokrotnie.
W ASX nie ma z tyłu gniazda zapalniczki o ile pamiętam, zobacz w prawej wiązce tej podłogowej co idzie do tyłu, gdzieś w okolicy oświetlenia bagażnika powinna być jedna wtyczka nie podłączona (powinna być przyczepiona do całej wiązki), w schematach to jest D-12 z 12 pinami, tam możesz znaleźć plus po włączeniu zapłonu. Ewentualne w lewej wiązce jest kostka G-23 - 14 pinów (chyba w słupku) i tam poszukaj przewodu od zasilania tylnej wycieraczki (fioletowy przewód) tylko nie wiem do końca czy tam będzie po zapłonie czy zawsze.
Biorąc z tych miejsc zawsze masz bliżej niż od przodu ciągnąc. :mrgreen:
Z tego co patrzyłem niektóre ASX miały wiązki podłogowe jak w Lancerach a niektóre jak w Outlanderach (w Outku jest gniazdo w bagażniku).