To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Dziwny hałas Pomocy

Karol2111 - 09-11-2017, 09:39
Temat postu: [I 2.0] Dziwny hałas Pomocy
Panowie taka sytuacja, od pół roku mam outka 2.0 03r. Problem polega na tym że podczas jazdy w zakresie 3tyś obrotów pojawia się dziwny hałas z lewej strony pod maską, takie szuranie lub chrobotanie. Miał ktoś coś podobnego? Proszę o pomoc obawiam się że skrzynia się kończy. Ps to samo jest podczas hamowania silnikiem i podczas zmiany biegów przy 3tyś obrotów.

[ Dodano: 09-11-2017, 09:41 ]
Jadąc cały czas 3biegiem w zakresie 3tyś obrotów słychać cały czas

[ Dodano: 09-11-2017, 15:04 ]
Jadąc cały czas 3biegiem w zakresie 3tyś obrotów słychać cały czas

marcin123 - 09-11-2017, 18:23

to ciekawe... z lewej strony no to chyba skrzynia.... ja tak miałem jak był wałek balansowy źle ustawiony
jaztom - 08-06-2018, 10:45
Temat postu: Turkotanie na niskich prędkościach
Od pewnego czasu mam dziwne turkotanie z przodu (wydaje mi się że bardziej po lewej stronie) zwłaszcza na biegach 1-3, czasami słabiej a czasami mocniej.
Przy większych prędkościach to dziwne turkotanie znika.
Osobiście stawiam na przegub albo co gorsze na skrzynię biegów.

Miał może ktoś z was coś takiego ?

past - 11-06-2018, 08:46
Temat postu: Re: Turkotanie na niskich prędkościach
jaztom napisał/a:
Od pewnego czasu mam dziwne turkotanie z przodu (wydaje mi się że bardziej po lewej stronie) zwłaszcza na biegach 1-3, czasami słabiej a czasami mocniej.

Ja miałem podobnie:
1. sprawdź czy to turkotanie ustępuje np.: podczas wciśnięcia sprzęgła - u mnie słychać było takie chrobotania/ turkotanie podczas postoju czy jazdy, po wciśnięciu sprzęgła cisza - skończyło się regeneracją całej skrzyni + łożyska dociskowego.

2. Punkt 1 załatwił tylko część moich przygód z dźwiękami, przy ok 3 tyś obrotów miałem dość mocne buczenie, jak przeciągałem obroty dalej dźwięki przypominały puszczenie bączka z PRL (ach to były zabawki) - okazało się, że miałem źle ustawiony wałek balansowy i przy okazji urwane śruby od koła paskowego i kilka innych.

Teraz jest OK
Powodzenia !

jaztom - 13-06-2018, 18:02
Temat postu: Re: Turkotanie na niskich prędkościach
past napisał/a:
jaztom napisał/a:

Ja miałem podobnie:
1. sprawdź czy to turkotanie ustępuje np.: podczas wciśnięcia sprzęgła - u mnie słychać było takie chrobotania/ turkotanie podczas postoju czy jazdy, po wciśnięciu sprzęgła cisza - skończyło się regeneracją całej skrzyni + łożyska dociskowego.

2. Punkt 1 załatwił tylko część moich przygód z dźwiękami, przy ok 3 tyś obrotów miałem dość mocne buczenie, jak przeciągałem obroty dalej dźwięki przypominały puszczenie bączka z PRL (ach to były zabawki) - okazało się, że miałem źle ustawiony wałek balansowy i przy okazji urwane śruby od koła paskowego i kilka innych.

Teraz jest OK
Powodzenia !

Tak też u mnie jest (tylko że turkotanie tylko podczas jazdy, i że przy szybszej prędkości znika)- wciskam sprzęgło i turkotanie mija. Mechanik też stawia na skrzynie.

Jeszcze nie rozmawiałem z mechanikiem o kosztach regeneracji skrzyni.

Ile ciebie to pokosztowało? Bo pewnie ne mało

past - 13-06-2018, 18:13

Stara skrzynie zostawiłem w rozliczeniu, nowa zregenerowana plus robota w sumie 1300 zl (800+500), cena za skrzynie jest uzależniona od kondycji twojej starej skrzyni.

Wysłałem Ci na PW kontakt do gościa, u którego to robiłem. Nawet jeśli się nie zdecydujesz, warto zadzwonić i się poradzić, facet na prawdę wie co robi.

Pozdr,
Paweł

jaztom - 13-06-2018, 18:21

past napisał/a:
Stara skrzynie zostawiłem w rozliczeniu, nowa zregenerowana plus robota w sumie 1300 zl (800+500), cena za skrzynie jest uzależniona od kondycji twojej starej skrzyni.

Wysłałem Ci na PW kontakt do gościa, u którego to robiłem. Nawet jeśli się nie zdecydujesz, warto zadzwonić i się poradzić, facet na prawdę wie co robi.

Pozdr,
Paweł

Dziękuję bardzo za info. Na pewno skorzystam

flash - 14-06-2018, 12:05

jaztom, poczytaj poniższy wątek. Opisałem tam dokładnie moje problemy ze skrzynią, podałem dokładne koszta części, jak i gdzie je dostać, etc.

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=99888&postdays=0&postorder=asc&start=0

Mogę Ci nawet dać namiar na chłopaka w CT, który mi to bezproblemowo ogarnął. W razie co pisz na priv

jaztom - 14-06-2018, 13:15

flash napisał/a:
jaztom, poczytaj poniższy wątek. Opisałem tam dokładnie moje problemy ze skrzynią, podałem dokładne koszta części, jak i gdzie je dostać, etc.

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=99888&postdays=0&postorder=asc&start=0

Mogę Ci nawet dać namiar na chłopaka w CT, który mi to bezproblemowo ogarnął. W razie co pisz na priv

Wysłałem PW