Outlander II GEN Techniczne - [2.4 CVT] Biały dym z wydechu
juniorkm7 - 18-11-2017, 20:30 Temat postu: [2.4 CVT] Biały dym z wydechu Mam silnik jak w temacie. Zauważyłem że po odpaleniu w garażu podziemnym (temperatura +15 do +17 stopni) samochodu który postał dzień/dwa leci mi biały dymek podobny do pary wodnej. Dość wyraźnie czuć też zapach benzyny. Obroty na początku po odpaleniu pierwsze 10s ~1500 potem spadają do 900 na biegu P lub N. Dymek dalej grzecznie sobie leci. Po około 2min pojawiła się już pierwsza kreska temperatury płynu chłodniczego. Po rozgrzaniu auta podczas jazdy już nie zauważałem już dymienia.
No właśnie - mam problem? Czym jest to spowodowane? Też tak macie?
Sprawdziłem poziom płynu chłodniczego w celu szybkiej diagnozy czy to uszczelka - poziom na zimnym silniku to kilka 2-3mm ponad minimum. Nie za mało?
elmundialo - 27-11-2017, 16:49
Diagnoze uszczelki lub pęknięcia czegokolwiek możesz zrobić samemu. Na alegro są testery z płynem który zmienia kolor pod wpływem spalin w płynie chlodniczy. Koszt coś około 10-15 zł. Obserwuj plyn czy go nie ubywa i czy nie masz twardych węży po dłuższej jeździe. Możesz dolać ale nie musisz. Mieści się w przedziale pomiędzy zakresami więc spoko. Co do dymu jakiś pewnie idzie ,sprawdzę w piątek bo jestem w delegacji ,auto stoi na dworze.
juniorkm7 - 30-11-2017, 23:34
A ile powinno być płynu na zimnym silniku? MIN czy pomiędzy?
apg2312 - 01-12-2017, 01:28
Pomiędzy znakami MIN a MAX. Szkoły są różne, jedni mówią że mniej więcej w połowie między znakami, inni że w 2/3.
Na pewno nie może być płynu mniej niż znak MIN, ani nie powinno być więcej niż znak MAX.
mkm - 01-12-2017, 06:45
juniorkm7, "biały dym" to norma przy pewnej wilgotności (temperatura ma tu drugorzędne znaczenie).
Efekt wydechu - łapie wilgoć, która musi odparować .
Zapach benzyny także normalny - przez pierwsze kilkadziesiąt sekund silnik pracuje na "ssaniu" czyli bardzo bogatej mieszance.
Płyn chłodniczy "paruje", więc trochę go ubywa (pytanie kiedy go sprawdzałeś ) - jak mieści się między znacznikami to jest ok.
Uszczelki w Miśkach nie padają często
elmundialo - 01-12-2017, 08:45
Dla Ciebie najważniejsze jest stan miedzy zakresami, oraz to czy Ci go nie ubywa ani nie przybywa na zimnym silniku. Mówiąc krótko codziennie rano powinno być tyle samo.
[ Dodano: 05-12-2017, 18:25 ]
Witam. U mnie po tygodniowym postoju na dworze,po odpaleniu ,nie ma zbytniego dymu ,ale jak ruszyłem to jakiś czas był biały a właściwie para wodna wg mnie
alegator - 11-12-2017, 15:26 Temat postu: biały dym ilość płynu w układzie chłodzenia sprawdza się na zimnym silniku. Poziom płynu powinien zawierać się miedzy kreska max i min. Ten zakres jest w połowie zbiornika wyrównawczego . Tak jest ponieważ płyn chłodzący ma dużą rozszerzalność cieplna i po nagrzaniu jego poziom podnosi się w zbiorniku wyrównawczym znacznie powyżej max. A więc dolewając płyn nigdy nie wolno przekraczać zaznaczonego poziomu MAX. Jeżeli w silniku nie ma wycieków płynu to ubywa woda , zakładam , że w układzie jest mieszanka glikolu etylenowego i wody zdemineralizowanej lub destylowanej . A więc w razie zauważenia ubytków eksploatacyjnych - zwykle małych , powinno się dolewać w zasadzie samej wody zdemineralizowanej. Jeżeli sa wycieki to niestety trzeba dolewać gotowego płynu a najlepiej wcześniej sprawdzić źródło wycieku.
|
|
|