Carisma - Techniczne - Problem ze skrzynią !!
karcio246 - 02-12-2017, 23:48 Temat postu: Problem ze skrzynią !! Witam, mam problem z moją cari 1.8 GDI. Problem polega na tym, że od jakiegoś czasu skrzynia zaczęła ciężej chodzić na boki i przód-tył. Zdarza się że wrzucam 1 i ona zaraz sama mi wyskakuje lub jak miałem ostatnio taka sytuację ze wykonałem redukcję przed górka i po 200m bieg mi sam wyskoczył podczas przyspieszenia. Czy ktoś wie co to może być? Miał ktoś podobna sytuacje? Proszę o pomoc i pozdrawiam.
plecho1 - 03-12-2017, 07:30
Możliwe, że zacierają się linki łączące skrzynię z dźwignią zmiany biegów. trzeba by ten mechanizm wyczyścić i przesmarować.
milo - 03-12-2017, 09:07
Tak jak pisze plecho1 ale jeszcze jak odepniesz linki od skrzyni wystarczy zdjąc zabezpieczenia i sprawdz jak chodzą same dzwignie góra dół i na boki prawo lewo jęsli lekko to linki i lewarek do sprawdzenia , stan oleju sprawdzałeś ?
tadek55 - 16-12-2017, 20:07
Witam,jak zdjąć dłuższą półłoś od skrzyni biegów,potrzebuje wymienić tą gumową osłone ale od skrzyni.Pozd
Hugo - 17-12-2017, 10:12
tadek55, skrzynia francuska? Jak 1,8 nie GDI tylko SOHC to pewnie tak, więc przegub jest zabezpieczony kołkiem rozprężnym. Oczyść przegub szczotką drucianą i zobaczysz miejsce na kołek. Jak półoś nie była nigdy ściągana to fabrycznie kołek jest zabezpieczony przed wypadnięciem jakimś glutem (klejem) i musisz go wydłubać. Po wybiciu kołka (czasami jest masakra, nie chce wyjść w całości, odpada po kawałku) półoś schodzi bez problemu. Podczas montażu pamiętaj, że kołek włożysz tylko w jednym położeniu przegubu (otwory będą pasować na przelot), po obróceniu przegubu o 180 stopni otwory na kołek w przegubie i wielowypuście skrzyni będą się mijać i nie wbijesz kołka rozprężnego.
Aha, do wyjęcia prawej (długiej) półosi nie musisz spuszczać oleju ze skrzyni. Nic nie wyleci, bo uszczelniacz jest na wałku wielowypustu w skrzyni.
misibiczi - 17-12-2017, 12:44
Ja przy montażu nie odważyłem się użyć ponownie tego kołka więc zastąpiłem go odpowiedniej średnicy gwoździem, który zagiąłem na końcu.
Hugo - 17-12-2017, 15:01
Oczywiście, że nie powinno się montować ponownie tego samego kołka, trzeba dać nowy.
tadek55 - 18-12-2017, 13:59
Witaj,Hugo moja cari 97r 1'8SOHC 116 k,rozumie że jak wybije tego kołka to półoś wyjmę bez roblemu,a powiedz mi jak montowana jest ta osłona gumowa przegubu,bo nie mogłem jej zdjąć z tego przegubu z tych blach.Może jaką fotke.Pozd.
Hugo - 19-12-2017, 21:15
Tak, po wybiciu kołka półoś wyjdzie bez żadnego problemu. Gumy osłonowej niestety nigdy nie zdejmowałem.
tadek55 - 20-12-2017, 10:15
Dzieki za zainteresowani,może ktoś kto przerabial ten temat mi pomoże,potrzebuję fotkę zdemontować tą gumę osłony przegubu i zamontować,bo mi brak pomysłu.
[ Dodano: 26-12-2017, 23:30 ]
Hugo witaj wybilem ten kołek z półosi poszedł gładko w całosci probowałem wybić półoske z skrzyni i lekko pobijac mlotkiem ale nie chce wyjsc,nie chce mocno bic aby czego nie uszkodzic,powiedzcie mi jak to ma wyjsc,może ktoś rozbierał.
wichura1 - 27-12-2017, 14:24
To nie jest jeden kołek , tylko dwa. Najpierw wbijasz jeden M720161 a następnie w niego drugi M720162 . Kupowałem kiedyś w GRAFIX-ie za jakieś 15PLN. Na obrazku 32179B i 32179C
Hugo - 28-12-2017, 19:20
U mnie był jeden kołek rozprężny, więc pewnie już ktoś przy tym grzebał. tadek55 napisał/a: | probowałem wybić półoske z skrzyni i lekko pobijac mlotkiem ale nie chce wyjsc | Powinna zejść bez żadnego oporu. Jeśli nie idzie jej ruszyć to może się zapiekła na wielowypuście skrzyni. W takim przypadku nie wiem jak doradzić, chyba tylko postukiwać młotkiem i próbować wybić. U mnie po wybiciu kołka zeszła gładko.
Krzyzak - 28-12-2017, 19:25
Hugo napisał/a: | U mnie był jeden kołek rozprężny | miałeś Carismę? bo wiesz, francuzi mogli różne wynalazki wstawiać a w Galancie to jest tylko pierścień sprężysty jako zabezpieczenie półosi w skrzyni
Hugo - 29-12-2017, 21:05
Krzyzak napisał/a: | miałeś Carismę? | Mam Space Stara z tą samą skrzynią co ma kolega w Carismie i wyjmowałem prawą półoś
tadek55 - 30-12-2017, 21:29
Witam,dziś zauważyłem że wybilem w całości ten środkowy kołek i zauważyłem że jest jeszcze jeden zewnętrzny kołek w kształcie rurki,po nowym roku spróbuję go wybić i dam znać.
|
|
|