To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Walka z brzuchem

jacek11 - 05-12-2017, 15:16

Anelord napisał/a:
Od jakiegoś czasu zaczął mi rosnąć brzuch.
Zastanawiam się w jaki sposób można się go pozbyć.
Macie jakieś sprawdzone porady?
Jest mnóstwo różnych porad, ale może dalibyście radę coś zasugerować?

Napisz co jesz,co ile,jakie ilości. Ważna też jest aktywność.

Krzyzak - 05-12-2017, 15:35

Eliminuj cukier i ćwicz. Pij 2l wody dziennie. 5 posiłków co 3 godziny, nawet jak nie chcesz jeść. Nic lepszego nie ma.
Zalecam czytanie etykiet i sprawdzanie ilości węglowodanów - można być zaskoczonym, że taki ketchup ma 30gr cukru w 100gr - butelka ketchupu (480g) ma go więcej niż brązowa śmierć, czyli 2litrowa butla napoju typu cola. Podobnie wody smakowe, soki...

gulgulq - 05-12-2017, 20:25

Krzyzak napisał/a:
5 posiłków co 3 godziny, nawet jak nie chcesz jeść.

Zbilansowanych, umiarkowanych, najlepiej czuć się niedojedzonym :)

Venom86 - 05-12-2017, 21:27

Każdy ma inny metabolizm i budowe ciała. Ilość posiłków nie ma roli możesz stosować IF (okno żywieniowe) czyli jeść tylko przez 4h odpowiednia ilość kalorii i 20h się głodzić i też będą efekty jak i nie rzeźba.

Ja mam budowę mezomorfika i tak szukałem opcji do siebie a planów i diet jest pełno - google podpowie.

W wieku 25 lat ważyłem 136kg w 3 lata zbiłem wagę do 86kg teraz w wieku 31lat waga mi się trzyma 95-100 w zależności czy dowalę do pieca i czy nie odpuszczę treningów a robię głównie siłowy bo nie chce mi się już biegać :P

Co ja osobiście stosuje to ograniczeni węglowodanów: cukier i słodycze, słodkie napoje gazowane do minimum.

Alkohol a szczególnie piwo najlepiej wcale. (jak już pic to wódkę :twisted: ale ona ma puste kalorie które trzeba dodać do bilansu całodniowego jak go będziesz liczył :twisted: ) no i odwadnia :P

Jeśli ci brzuch tylko przeszkadza w budowie to do liczenia kalorii jak koledzy pisali sprawdzania węgli na etykietach gdzieś 30min do 1h kardio, bieg, trucht bieżnia - jak rower to minimum 1:30h co 2gi dzień i na bank ci opadnie... :D

Marcino - 05-12-2017, 22:29

BIeganie u mnie bardzo pomogło ....generalnie wysiłek i jakiś trening z 2-3 razy w tyg.
Krzyzak - 06-12-2017, 08:26

gulgulq napisał/a:
Zbilansowanych, umiarkowanych, najlepiej czuć się niedojedzonym
bo tak racja, myślałem że to oczywiste, gdy ktoś chce schudnąć :) - te 5 posiłków to może być np. normalne śniadanie typu kromka chleba z wędliną, jajko, kawa a np. po 3 godzinach wystarczy zjeść owsiankę, potem obiad, podwieczorek, kolacja
generalnie węglowodany tylko do południa, potem wcale
warzywa można jeść do oporu - wiadomo, że ciężko teraz o świeże i prawdziwe warzywa, większość jest z hydroponiki, rośnie sobie sztucznie pod lampami z korzeniami w wodzie z nawozem... ale lepsze takie niż żadne, warzywa mrożone się nie liczą bo zawierają mnóstwo chemii - są natryskiwane konserwantem i nie tylko, pierwsza droga do alergii i chorób układu pokarmowego

RalfPi - 06-12-2017, 18:23

Serwus Anerold.
Jak pozbyć się brzucha...
Jak jesteś chudy, to zacznij ćwiczyć i nie napychaj się i odstaw piwo. Na końcu "wrzuć trochę mięsa na siebie" - regularnie ćwicz z ciężarami - żadnego biegania.

Jak masz ogólnie nadwagę:
0) musisz zredukować ilość tkanki tłuszczowej (z doświadczenie odpuściłbym sobie ćwiczenia tylko na brzuch, bo nie da się zredukować tkanki tłuszczowej z konkretnej partii ciała).

Jak masz sporą nadwagę, to zredukuj masę (najpierw obetnij kalorie)- musisz codziennie się pilnować z posiłkami i najzwyczajniej w świecie mniej żryć :) (ja odstawiam od czasu do czasu pieczywo na jakiś czas - zamiast 3 jajek i bułki z serem, omlet z 4 jajek, zamiast 3 kanapek do pracy, mały jogurt i sałatka.).

Wystrzegaj się sosów, soków, jogurtów i innych tego typu posiłków.
Regularnie ćwicz (polecam duże partie mięśni (klata, nogi, plecy!) lub bieganie - 2-3 razy w tygodniu po 30 min).

Podsumowując:
0) Pilnuj sie każdego dnia
1) Mniej jedz
2) Odstaw jedzenie z cukrem (nie słodź kawy, herbaty, odstaw jogurty, soki, mocno zredukuj ilość zjadanego pieczywa).
3) Regularnie ćwicz

Powodzenia - daj znać ile zrzuciłeś np. w 1 miesiąc.

mjsystem - 06-12-2017, 20:14

RalfPi napisał/a:
i odstaw piwo

:mrgreen:
Rafał, za nic w świecie :drinkers:

mitsu_ustim - 07-12-2017, 11:16

Że sobie zażartuję - zamień piwo na coś innego. ;D Bo to właśnie piwko tak na nas działa, aż smutno się robi, że takie dobre, a takie rzeczy wyprawia. :P
Ja straciłem brzusio, jak sobie postanowiłem, że w końcu postawię na rzeźbę i zacząłem ćwiczyć. Co prawda tylko w domu, ale to w zupełności wystarczyło. :)

pamar - 07-12-2017, 18:58

Cytat:
Straszne życie. Tylko śpię, wstaję, jem. Nie jestem nawet pewien, po co w ogóle żyję.

Powiedz no kochany, po co ty... pieprzysz głupoty co?
Może to po prostu tęsknota za kasą co?

Bzyk_R1 - 07-12-2017, 22:29

Zwracajcie uwagę na forumowiczów takiego typu jak Anelord, ładny awatar, auto nieMitsu, podpis z jakiegoś dzieła literackiego, i bezsensowne pytanie lub odpowiedź w temacie nie mające zwiazku ani logiczniego sensu z resztą. Ostatnio pojawiło się kilka takich "tworów" na naszym forum i na innych forach również. Gwarantuje Wam że nie interesuje "go" jak się pozbyć brzucha.
eremita - 08-12-2017, 10:15

Żeby zgubić zbędne kilogramy raczej każdy wie co zrobić mniej żreć i więcej się ruszać.
Problem w tym że jak zrobić by się nie chciało jeść a chciało się ruszać? :mrgreen:
A nawet jak już się zgubi zbędne kilogramy co mi się udało wiele razy to jak zrobić by efekt się utrzymał :doubt:

gulgulq - 08-12-2017, 14:55

kolega Anelord od czasu założenia wątku nie pojawił się na forum więc chyba zrzuca brzuch :D

ale moze nasze wnioski przydadzą się innym

jacek11 - 08-12-2017, 15:40

Bzyk_R1 napisał/a:
Ostatnio pojawiło się kilka takich "tworów" na naszym forum i na innych forach również.

Zgadza się :) też to zauważyłem,i nawet niektórzy forumowicze dostali od nich życzenia :)
Ale jak to gulgulq, stwierdził, temat na pewno przyda się innym :)

joujoujou - 08-12-2017, 16:10

Bzyk_R1 napisał/a:
Gwarantuje Wam że nie interesuje "go" jak się pozbyć brzucha.
Dokładnie tak. Za to ja gwarantuję, że za czas jakiś pojawi się kolejny nowozarejestrowany forumowicz (może się zdarzyć nawet że z tego samego IP), który ochoczo pospieszy z pomocą zarzucając linkiem do świetnej/rewelacyjnej/sprawdzonej/itp kliniki/siłowni/diety/innej formy pozbycia się brzucha.

Co więcej, nie jest wykluczone że całkiem niedługo pojawi się kolejny nowy forumowicz szukający sprawdzonego prawnika (bo mu firma splajtowała) albo dobrej firmy pomagającej w odszkodowaniu (bo miał wypadek) albo zastanawiającego się co kupić na prezent albo... (mógłbym tak długo, ćwiczę to niemal codziennie na pewnym wcale niemałym forum stricte technicznym).