To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Dławienie się silnika, falujące obroty, duże spalanie

nwk - 10-12-2017, 00:03
Temat postu: Dławienie się silnika, falujące obroty, duże spalanie
Witam wszystkich, jestem tu nowy wiec jak robię coś źle to dajcie znać :)

Od niedawna jestem posiadaczem Outlandera z 2005 roku z silnikiem 2.4 benzyna + LPG w automacie.
Sprawa wygląda następująco- do momentu nagrzania się silnika falują obroty poniżej 800 obr/min, przygasa i w konsekwencji potrafi zgasnąć silnik. Po rozgrzaniu się również chodzi nierówno ale na pewno na benzynie mniej faluje niż na LPG. Po przełączeniu na gaz da się odczuć większe falowanie i przyduszanie (trzeba go trochę przegazować na wyższych obrotach na LPG żeby nie gasł). Spalanie przy normalnej jeździe w mieście 22 litry gazu- według mnie sporo za dużo. :doubt:

Co może być przyczyną nierównych obrotów i dużego spalania? Czyszczenie przepustnicy może pomóc? Mieliście kiedyś taki przypadek? Pomóżcie.

Pozdrawiam

Bzyk_R1 - 10-12-2017, 07:11

nwk, wysil się proszę i przeczytaj wątek o dwa oczka niżej niż Twój. Mam wrażenie że są tam wskazówki które mogą rozwiązać Twój problem.
nwk - 10-12-2017, 12:53

Czytałem o tym, jest to trochę inny przypadek, u mnie jest jakby na odwrót, ale objawy podobne. Przerywa gdy jest niedogrzany, na nagrzanym nie. Ale za to poddusza się na wolnych obrotach i potrafi zgasnąć, ale mułowaty nie jest- przyśpiesza normalnie :)

Dzięki za odpowiedź.

Bzyk_R1 - 10-12-2017, 14:56

Przypadek nieco inny ale do sprawdzenia te same punkty.
W@sio - 11-12-2017, 11:36

Jeśli wypada zapłon ciągle na tym samym garze mimo zmian cewek i świec to pozostaje zmierzenie kompresji :)