Komputery, RTV, AGD, Komorki - UPC
karolgt - 24-03-2007, 10:44 Temat postu: UPC Witam
dlatego zdecydowalem sie przejsc do UPC, interesuje mnie chello light - czyli 1,5 mbit down i 256 kb/s up. Dodatkowo wczoraj na jakis portalu (chyba gsmonline) znzlazlem informacje ze chello przyspiesza - z 1,5 mbit do 2, a z 256 kb up na 384, co dodatkowo mnie zachecilo. Oferta interesujaca, bo maja promocje do konca marca ze umowa na 18 miesiecy - 70zl/miesiac.
Czy ktos z Was korzysta z UPC i moze sie wypowiedziec jak mu to dziala? jak jest z awaryjnoscia? Czy warto przejsc do UPC? Czy wysylanie (duzo wysylam) jest takie jak jest napisane na ich stronie?
pozdr.
harpagan - 24-03-2007, 12:22
Mam warszawskie chello praktycznie od poczatku ich dzialania i naprawde nie moge na nich powiedziec zlego slowa. Pamietam z czasow jak gralem w q3 to mialem praktycznie wszedzie najlepsze pingi Nigdy nie bylo problemow z serwisem, czy zalatwieniem jakiejs sprawy. Padl mi kiedys modem przyjechali wymienili. Rozlaczyli cos na klatce jak dlubali w skrzynce to po telefonie byli jeszcze tego samego dnia.
Kiedys najwiekszym problemem byl limit 15gb i przez to sporo osob ucieklo do tpsy czy astercity, ale ze ja nie nalezalem do nalogowych sciagaczy to nie narzekam.
Nie wiem jak sytuacka wyglada w krk bo pare lat temu byla roznica miedzy tymi miastami jesli chodzi o dzialanie, z tym ze teraz pewnie juz jej nie ma
Generalnie wystawiam im pozytywa
szczeslaw - 24-03-2007, 12:34
karolgt, mam teraz Chello w domu, tyle że Classic (3mbps/384kbps). Jak chcesz możesz wpaść i zobaczyć jak łazi. Masz do mnie te 300m
Jestem zadowolony. Chodzi to naprawdę fajnie (niewiele wolniej od 4mb DSL tepsy w naszej okolicy).
Boli mnie tylko cena - wcześniej miałem za free
Anonymous - 24-03-2007, 12:44
A ja w końcu znalazłem firmę która może mi założyć radiówke.
Ab 55zł/mies z tym że gwarantują prędkość średnią 320kb/s w najgorszym wypadku 128 w najlepszym 1,3Mb. Sam nie wiem...
Nadajnik mają jakieś 700m w lini prostej od mojego domu.
Czy prędkoć radiówki zależy od odległości do nadajnika? I czy jest tak jak dawniej że jak są złe warunki atmosferyczne to i prędkość jest gorsza?
Sorry Karol że Ci się wtrącam w temat
[ Dodano: 24-03-2007, 12:45 ]
Nie dodałem najważniejszego. Gadałem ostatnio z koordynatorem z tp i powiedział że będzie sie mnie starał wcisnąć w jakiąś wolną parę jeśli się zwolni. Teraz nie wiem czy czekać na łaskę tp czy z radiówką na 6m-cy podpisać umowe...
karolgt - 24-03-2007, 13:12
Dzieki za odpowiedzi. Wiec utwierdzilem sie ze jednak wezme tego UPC, pewnie jeszcze w tym tygodniu, bo do 29 marca jakas promocje maja, wiec bedzie mnie to 70 zl/miesiac kosztowac.
Szczeslaw Dzieki, jak cos to sie zglosze
Ficu55 zl /miesiac za320 kb/s to wg mnie duzo, ale nie jakos trasznie. Predkosc radiowki posrednio zalezy od odleglosci. Tzn, przykladowo, jesli sygnal bedzie slaby, to moze wyciagnie "dobre" 1 mbit, ale 2 mbit bedzie chodzilo jak 1, lub jeszcze gorzej. Dokladnie tak samo jest z Neo, ludzie zakladaja 6mbit,ale potem sie okazuje ze nie maja odpowiednich mozliwosci technicznych, i biora 2 mbit,ktore dziala u nich calkiem dobrze.
Zle warunki atmosferyczne - teoretycznie nie, ale praktycznie duza mgła moze troche namieszac. Znam pare osob z radiowkami na mniejszych niz 700 m odleglosci i opinie sa bardzo rozne. Ja mimo wszystko wolalbym kabel.
a odnosnie tp odpisalem ci na PW
szczeslaw - 24-03-2007, 13:27
Prędkość radiówki zależy bezpośrednio od odległości i warunków atmosferycznych. Chodzi właśnie o moc sygnału.
Ale 700m w linii prostej. Hmmm. Jeżeli po dordze nie ma żadnych przeszkód (przede wszystkim inne budynki) to w przypadku zastosowania anten zew. powinno śmigać.
Anonymous - 28-03-2007, 10:44
Ja mam UPC niemalże od roku i nie jest aż tak zadowolony jak koledzy. Użytkuję Chello Light i prędkość faktycznie jest przyjemna tyle że z awaryjnością nie jest już tak różowo. Teraz jest względny spokój, ale miniony rok (zwłaszcza ostatni kwartał) był straszny - nie było miesiąca żeby nie było przerw. Do tego pingi - istny horror. Z tego co teraz widzę, jest OK ale do bezkrytycznych zachwytów mam daleko.
Anonymous - 28-03-2007, 11:30
Mam chello classic i jestem bardzo zadowolony a teraz maja zwiekszyc jeszcze do 5 mbit to juz kosmos, place w wawie 140zl.
karolgt - 28-03-2007, 11:32
postanowione : jutro bede mial juz chello light
karolkk84 dowiedz sie czy obejmie Cie ta promocja z 3 na 5 mbit. Bo ona dotyczy niestety tylko nowych uzytkownikow.
szczeslaw - 28-03-2007, 11:36
markus78, u nas z tego co wiem, w ciągu ostatnich kilku miesięcy była jedna awaria. Sam mam co prawda UPC od miesiąca, ale znam i obsługuję komputery wielu osobom, które mają od nich łącze.
Tak naprawdę wszystko zależy od tego gdzie ktoś się znajduje. U nas problemów raczej nie ma (a Karol mieszka kilkaset metrów ode mnie, także też nie powinien mieć problemów).
Przykład: do niedawna mieliśmy sieć osiedlową i DSL od tepsy. DSL śmigał aż miło i nie było prawie żadnych awarii (może ze 2x nie mieliśmy przez chwilę netu z winy tepsy, w ciągu całego zeszłego roku). W tym samym czasie w pracy, w innej dzielnicy, ten sam DSL zaliczał pady średnio raz na 2 tygodnie. Przeszło mu odkąd wymienili szafę na centrali
Anonymous - 28-03-2007, 12:53
karolgt napisał/a: | karolkk84 dowiedz sie czy obejmie Cie ta promocja z 3 na 5 mbit. Bo ona dotyczy niestety tylko nowych uzytkownikow. |
Nie wiem dokładnie ale chyba tych co maja umowe na stale i nie biora udzalu w zadnych promocjach.A nowi jesli wezma umowe na stałe pewnie też sa objęci.
Anonymous - 28-03-2007, 13:27
karolkk84 napisał/a: | arolgt napisał/a:
karolkk84 dowiedz sie czy obejmie Cie ta promocja z 3 na 5 mbit. Bo ona dotyczy niestety tylko nowych uzytkownikow.
Nie wiem dokładnie ale chyba tych co maja umowe na stale i nie biora udzalu w zadnych promocjach.A nowi jesli wezma umowe na stałe pewnie też sa objęci. |
Dokładnie tak jak piszesz - promocją są objęci nowi abonenci, oraz ci którzy mają umowy na czas nieokreślony.
szczeslaw napisał/a: | Tak naprawdę wszystko zależy od tego gdzie ktoś się znajduje |
Święta racja! Jak mieszkałem z rodzicami, miałem Neostradę (przez jakieś 3 lata) i nie dam złego słowa na nią powiedzieć. Ale są i tacy, którzy mają z Neo permanentne problemy.
A wracając do UPC - ogólnie nie można powiedzieć, że jestem niezadowolony. Ale z Neostradą mam, mimo wszystko, milsze wspomnienia (pomijając aspekt finansowy, ale teraz to się poprawiło).
|
|
|