Outlander III Ogólne - Dostępność oryginalnych części?
arokub - 12-12-2017, 21:22 Temat postu: Dostępność oryginalnych części? Jakie macie doświadczenia z dostępnością oryginalnych części do outka?
Skąd takie pytanie? Otóż po dość niemiłej przygodzie zakończonej m.in. uszkodzeniem amortyzatora, auto poszło na naprawę do ASO. Naprawa z AC, ubezpieczenie wersja serwisowa czyli na ori częściach, powinno pójść sprawnie. Słowo klucz "powinno". Jest problem z dostępnością amortyzatora, po dwóch tygodniach od rozpoczęcia naprawy zanosi się na kolejne dwa, lub co gorsza cztery (pozostałe elementy przyszły szybko i czekają). Czy to może typowa sytuacja dla aut z kraju kwitnącej wiśni czy po prostu miałem pecha?
Tafla - 13-12-2017, 14:41
Jeszcze nie miałem żadnej potrzeby zamawiania części więc nie wiem jak to wygląda w praktyce. Ale z tego co piszesz to chyba miałeś pecha skoro wszystko inne przyszło szybko a czekasz tylko na amortyzator...
mkm - 13-12-2017, 21:24
arokub, to jest typowa sytuacja krajowych ASO.
To co "chodliwe", to mają na miejscu lub "na jutro". To co się sprzedaje rzadko (lub prawie wcale) to wtedy jest różnie.
Bez względu na markę
tokyo - 14-12-2017, 20:40
jw mkm zalezy co jest na stanie w centralnym magazynie w holandii
innym tematem jest to ze duzo czesci przeszlo na nowy nr czesci i zadkie czesci maja inne nr
wiem to ze swojego doswiadczenia jak zamawialem u siebie jakies graty i czekalem 2 tyg po czym okazalo sie ze jest nowy nr czesci ktorego system nie rozpoznal lub nie zamienil
arokub - 15-12-2017, 08:17
2 tygodnie to rozumiem (z powodów jak napisaliście), ale wizja 6 tygodni czekania na część mnie trochę zdziwiła i podłamała
apg2312 - 15-12-2017, 08:50
arokub napisał/a: | wizja 6 tygodni czekania na część mnie trochę zdziwiła i podłamała |
Cóż, jeśli przypadkowo czegoś nie ma w Holandii, to sprowadzają z Japonii. A na transport lotniczy to bym nie liczył.
sla - 15-12-2017, 20:04
mkm napisał/a: | To co "chodliwe", to mają na miejscu lub "na jutro" | No nie wiem na ile chodliwa jest szyba boczna w Lancerze, ale po jej wybiciu czekałem w ASO 2 tygodnie.
apg2312 - 15-12-2017, 20:22
Też miałem swego czasu sprowadzane przez ASO części do Carismy, i tyle właśnie mniej więcej trwało sprowadzenie ich z Holandii - ok. 2 tygodnie. Tyle, że ja zamówiłem tylko ori prawy spryskiwacz do przedniej szyby (lewy mieli na miejscu w Katowicach), więc mogłem spokojnie jeździć
Widocznie pewnych rzeczy po prostu się nie przeskoczy.
rezon - 16-12-2017, 08:30
arokub napisał/a: | Czy to może typowa sytuacja dla aut z kraju kwitnącej wiśni czy po prostu miałem pecha? | typowa, w koreańskich bywa podobnie - nawet tych produkowanych w Europie.
mkm - 18-12-2017, 14:12
Co Wy wiecie o czekaniu na części... Trzecie przesunięcie dostawy - teraz luty, czyli 4miesiące od zamówienia, ale jestem przygotowany psychicznie, że to nie jest ostateczna data.
Tyle tylko, że model nieprodukowany od 20lat, więc jest usprawiedliwienie.
arokub - 15-01-2018, 15:08
Naprawa zakończona i przyszedł czas na mały update.
1. Czas oczekiwania na drążek kierowniczy, dwie felgi i oponę: kilka dni.
2. Czas oczekiwania na amortyzator: 1 miesiąc !!!
3. Czas oczekiwania na kolejne części, po sprawdzeniu auta po wymianie amortyzatora (zwrotnica, łożysko i jakiś element zawieszenia tylnego*): 1 dzień No ale tu miałem szczęście, to była ostatnia sztuka zwrotnicy w magazynie.
* - nie pamiętam dokładnie co, a jeszcze nie mam wyceny od ubezpieczyciela.
|
|
|