Outlander II GEN Techniczne - [II 2.2 DID] check dpf po płynie
stysiak119 - 14-12-2017, 14:17 Temat postu: [II 2.2 DID] check dpf po płynie witam
mam nietypowy problem z moim outkiem 2,2 z 2008r a mianowicie tydzien temu zapaliła sie kontrolka check dpf i jak sie okazało zabrakło płynu fap, autko ma 200000przebiegu. kupiłem nowy płyn wlałem do nerki, pojechałem do elektryka , oczywiscie był bład braku płynu, wyzerował komputer z płynem, pompa po wyzerowniu zaczeła pracowac przez ok 15sek.i wszysko było by ok poza dalej wyswietlajacym sie komunikatem check dpf. po ponownym podłaczeniu komutera nie ma błedów a komunikat pozostał
jezeli ma ktos jakis pomysł byłbym wdzieczny
pozdrawiam
mikołaj
Aleksander1965 - 14-12-2017, 16:12
Musisz ustawić ilość dawek płynu.W worku nie ma pływaka jest tylko pompka podająca sprzężona elektronicznie z korkiem wlewu paliwa. Czasami jest tak,że komp krzyczy ,że brakuje płynu a po kontroli worka okazuje się ,że jeszcze jest w niej płyn.
Ilość dawek określa się poprzez ilość płynu w worku i robi się to z poziomu kompa.Druga przyczyna świecenia owej kontrolki może byc zapchany FAP lecz to wyszłoby po podpięciu kompa oczywiście z odpowiednim oprogramowaniem który pokazałby stan zapchania filtra FAP.
stysiak119 - 14-12-2017, 19:21
ok , elektryk twierdzi ze ustawił wszystko jak powinno byc i komputer nie pokazuje żadnych błedów, filtr raczej nie jest zapchany gdyz moc samochodu jest taka jak powinna byc
jedynym rozwiazaniam jest udanie sie do innego elektryka
Gotycki_Zdun - 16-12-2017, 12:13
Sprawdziłbym jeszcze drożność przewodu którym jest podawany płyn eolys.
|
|
|