Nasze Miśki - Mitsubishi Galant 2.0 GLS 1999 - Przeszłość i Przyszłość
Martinsson - 17-12-2017, 01:27 Temat postu: Mitsubishi Galant 2.0 GLS 1999 - Przeszłość i Przyszłość Witam
Może uda mi się obudzić miłe wspomnienia bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek forumowiczów .
Moja historia jest bardzo świeża. Jestem młodym kierowcą, prawo jazdy mam od września 2017. Przez bardzo długi czas chciałem wreszcie zacząć jeździć. Ostatni rok oczekiwania na możliwość zdobycia uprawnień upłynął mi na szukaniu potencjalnego pierwszego samochodu. Wtedy możliwości było wiele, jedne z pierwszych modeli jakie przeglądałem miały w sobie sportowego ducha (szybcy i wściekli, stare części oczywiście <3). Trafiłem wtedy na coś takiego jak Mitsubishi Galant. Natychmiast urzekł mnie jego drapieżny wygląd, to spojrzenie przednich reflektorów. Był to zdecydowanie jeden z najładnieszych samochodów jakie kiedykolwiek widziałem. Po początkowym entuzjazmie dostrzegłem wady tego wyboru (dostrzeżono je za mnie) takie jak: rdza, brak informacji na jego temat (niska popularność w Polsce). Porzuciłem więc temat i skupiłem się na innych opcjach, były to m.in Audi A6 i Honda Accord, które były mocnymi kandydatami do samego końca.
Przyszedł wreszcie czas na prawo jazdy i ostateczną decyzję. W odległości około 50km od mojej miejscowości stały dwie interesujące mnie Hondy. Wraz z moimi motoryzacyjnymi przewodnikami(tato i wujek ) wyruszyliśmy na oględziny. Pierwszy samochód w swojej cenie nie powalił. Na mierniku wyszło, że nawet dach był malowany . Jadąc do drugiego nie zdążyliśmy nawet wysiąść, a już było widać, że jest dramat. Nawet klamki z tyłu były urwane. Zdjęć było tylko kilka ale nie szkodziło aby obejrzeć osobiście(blisko).
Mieliśmy już wracać, kiedy przypomniałem sobie o ogłoszeniu w pobliżu. Był to czerwony Galant, na zdjęciach wyglądał na mało przekonujący egzemplarz. Miał mało uniwersalny, w dodatku wyblaknięty kolor czerwony. Stwierdziliśmy jednak, że i tak mamy czas więc pojedziemy go zobaczyć. Na miejscu wpadłem w zachwyt. Na żywo auto prezentowało się dużo korzystniej. Badanie miernikiem wypadło pozytywnie. Krótka jazda próbna również(nawet nie ja prowadziłem, czekałem na prawko). Dwóch poprzednich właścicieli w Niemczech, z czego jeden przez 15 lat . Dobra cena, zostało na małe inwestycje. Decyzja była oczywista. Galant, który tak mi się spodobał rok wcześniej powrócił w najmniej spodziewanym momencie. I już został.
Kilka zdjęć po kupnie (trochę się rozpisałem )
Jak widać przyjechał na felgach stalowych, które krótko mówiąc nie wyglądały. Opony(zimowe) były do niczego. Nie miał żadnego radia. W środku bardzo czysty i zadbany, nie miał śladów zużycia( przebieg "153000"......coś mało, ale przyjemniej jest myśleć, że bardzo mało był jeżdżony ). Co do rudej: małe ogniska na dole lewych przednich i tylnych drzwi od wewnątrz, również małe na przednim prawym błotniku. Tylne nadkola zostały zabezpieczone przez poprzednich właścicieli.
Co nowego:
- Wymiana rozrządu
- Felgi 17'
- Porządne radio full opcja(Pajonier)
- Dywaniki z logiem
- Polerka całego auta
Zdjęcia po tych zabiegach:
Niestety ostatnio miał miejsce incydent parkingowy. Pani cofając nie zauważyła przejeżdżającego w całym swym majestacie Galanta. Wspaniałość pojazdu nie uchroniła nas od uderzenia. Samochód jest obecnie u lakiernika. W międzyczasie pomalowane zostały zaciski na czerwono(czerwony do czerwonego najlepszy). Załączam fotkę uszkodzenia. Pomimo nieszczęścia, jest to okazja do kilku zmian. W związku z tym mam pytanie, czy wiecie drodzy forumowicze czy mogę do tego egzemplarza przełożyć nakładki progów z wersji Avance? Czy będą one pasować?
Narazie do wymiany jeden z wahaczy. Więcej fotek i info wkrótce!
robertdg - 17-12-2017, 08:06
Powitać
Martinsson napisał/a: | W związku z tym mam pytanie, czy wiecie drodzy forumowicze czy mogę do tego egzemplarza przełożyć nakładki progów z wersji Avance? Czy będą one pasować? |
Bez problemu
Hugo - 17-12-2017, 10:01
Ostro daje po oczach ten czerwony lakier.
Do czerwonego auta najlepsze żółte zaciski
Martinsson - 17-12-2017, 10:15
Hugo napisał/a: | Do czerwonego auta najlepsze żółte zaciski |
Sprawdzałem, mi żółty najbardziej do srebrnego pasuje
robertdg napisał/a: | Bez problemu |
Dzięki wielkie
savagger995 - 17-12-2017, 10:32
Jak już progi planujesz to od razu zmień zderzak przód na sporta albo nawet na avance
Martinsson - 17-12-2017, 12:09
savagger995 napisał/a: | Jak już progi planujesz to od razu zmień zderzak przód na sporta albo nawet na avance |
Myślę nad tym cały czas, zobaczę jak z kasą będzie, zderzak avance trochę kosztuje, do tego jeszcze malowanie. Na progi mam narazie pretekst po tym uderzeniu
Krzyzak - 17-12-2017, 21:30
ten Galant jest świetnym autem a ma wg mnie tylko 2 wady z których jedną da się łatwo poprawić - mianowicie rdza i hamulce
jeśli chcesz się pocieszyć dłużej, to zalecam porządną konserwację
Martinsson - 17-12-2017, 23:11
Krzyzak napisał/a: | ten Galant jest świetnym autem a ma wg mnie tylko 2 wady z których jedną da się łatwo poprawić - mianowicie rdza i hamulce
jeśli chcesz się pocieszyć dłużej, to zalecam porządną konserwację |
Ten egzemplarz pod względem rdzy nieźle się trzyma, będę to jeszcze kontrolował. Co do hamulców - Przed-lift chyba ma za małe tarcze, prawda to?
Krzyzak - 18-12-2017, 08:49
wszystkie mają źle zaprojektowany układ hamulcowy - na szczęście przeszczep zacisków i tarcz z ASXa to niweluje
a dla upartych - da się wrzucić nawet zaciski 4 tłoczkowe z evo, tylko felgi trzeba znaleźć takie, które je zmieszczą
Martinsson - 18-12-2017, 09:50
Krzyzak napisał/a: | wszystkie mają źle zaprojektowany układ hamulcowy - na szczęście przeszczep zacisków i tarcz z ASXa to niweluje
a dla upartych - da się wrzucić nawet zaciski 4 tłoczkowe z evo, tylko felgi trzeba znaleźć takie, które je zmieszczą |
Dzięki za info, są już pewne plany, będę tutaj wrzucał postępy.
Martinsson - 10-01-2018, 19:37
Galant już jakiś czas temu wrócił od lakiernika, ale nie miałem kiedy o tym napisać. Przy okazji wymieniony został jeden z wahaczy, łącznik stabilizatora oraz pasek wieloklinowy, który piszczał niemiłosiernie. Załączam zdjęcia po naprawie, jak widać, po uszkodzeniu nie ma już śladu. Wszystko co powinno być zrobione już jest, teraz będę się zajmował dodatkami . Mam więc pytanie, gdzie mogę dostać końcówkę tłumika do galanta, czy te uniwersalne, oczywiście konkretne, będą w porządku? Nie chcę robić z niego wsi, nie może być głośno. Bardziej zależy mi na elemencie estetycznym ładnej końcówki.
Lajkonik95 - 10-01-2018, 20:21
Martinsson, nic tylko pogratulować zakupu Rekina
Martinsson - 10-01-2018, 21:19
Lajkonik95 napisał/a: | Martinsson, nic tylko pogratulować zakupu Rekina |
A dzięki, dzięki
Martinsson - 18-03-2018, 22:24
Drodzy forumowicze, planuję wspomnianą wymianę hamulców. Na forum wyczytałem (mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem), że do gala pasują tarcze z carismy p&p. Czy coś takiego podejdzie? Chodzi mi tylko o parametry, producent itp. jest tutaj przypadkowy.
https://www.czesciauto24.pl/nipparts/7635914
Hugo - 19-03-2018, 08:44
Tak dokładnie, tarcze 281/24 mm z Cari po lifcie i do tego zaciski z takiej Cari.
|
|
|