Outlander III GEN Techniczne - strzelanie tynego ukladu hamulcowego
sokolowski.k - 18-12-2017, 13:15 Temat postu: strzelanie tynego ukladu hamulcowego generalnie od 2-3 tygodni mam problem z tylnym ukladem hamulcowym - tak mi sie wydaje.
Generalnie podczas hamowania dochodzi od czasu do czasu to tepego strzalu zupelnie jakby jakis tloczek uderzal w cos. sytuacja sie powtarza jednak nie jest to sytuacja permanentna. nasila sie gdy ostrzej sie hamuje autem.
Bylem w serwisie - wymienili mi na gwarancji Jarzma Hamulcow - nie pomoglo dalej to samo. udalem sie do drugiego serwisu we Wroclawiu - tam podobno jak mi powiedziano rozebrano wszystko na czesci pierwsze nasmaronwano- przeczyszczono - w sumie nowe jarzma i dalej to samo. Powiedziano mi ze ustawiono rowniez reczny bo byl juz rozregulowany i dogieto blaszki mocowania klockow bo podobno to miala byc przyczyna. Jak sie okazalo niestety bledna ocena.
Jestem umowiony na 3 wizyte - ale moze ktos mial podobny problem - chetnie pomoge panom naprowadzic ich na wlasciwa diagnoze?
PS. mam ponagrywane filmiki z tym dzwiekiem wiec jakby jakis specjalista chcial posluchac chetnie udostepnie - moze to pomoze?!
clen1 - 27-12-2017, 22:36
Witam
Łączę się w bólu. Też to zaobserwowałem u siebie ( III gen ) a raczej usłyszałem. Dziś dałem auto do I przeglądu gwarancyjnego i zgłosiłem tę usterkę. Przy odbiorze zapewniono mnie, że dokładnie sprawdzono układ hamulcowy, został zdemontowany, nasmarowany smarem miedziowym, i tym podobne. ) Nie ukrywam, że w drodze powrotnej do domu ( 10 km ) nie słyszałem żadnych hałasów w tylnej osi. U mnie ten dźwięk pojawiał się przy hamowaniu przy niskich prędkościach, od 50 km/h w dół. Zobaczę jak ( usłyszę ) jest teraz i dam Ci znać, jak będzie OK. Jak będziesz w potrzebie to dowiem się dokładnie co u mnie z tym problemem zrobili. Pozdrawiam.
Terex23 - 22-01-2018, 19:23 Temat postu: układ hamulcowy witam.
czy doszliście panowie co strzela w tylnym układzie hamulcowym bo u mnie zaczęło a serwis rozkłada ręce nar razie.
dodam ze to się pojawia tylko przy małej prędkości ok 10 km/h
sokolowski.k - 04-06-2018, 12:46
Witam, tak serwis wymienil tylne klocki hamulcowe. wyciagniete mialy uszkodzone krawedzie - sciete pod katem 45 stopni. Generalnie nie wyglada to naturalnie. Germaz wykrecil sie warunkami gwarancji - stanowiacymi ze elementy scierne nie podlegaja wymianie gwarancyjnej i sksowali mnie za klocki 357PLN - w momencie gdybym nie chcial to zalozyli by mi spowrotem te uszkodzone. Parodia. Generalnie nie o kase tu chodzi a o bezpieczenstwo - pisalem reklamacje do Mistusbishi Polska w tej sprawie natomaist na ten momen jestem na etapie wymiana maili i udawadnianinem swojej racji. doszedlem do etapu wynajecia rzeczoznawcy w celu weryfikacji i udokumentowania problemu do dalszch celow - ewentualnie procesowych.
Slyszalem od kierownika serwisu ze podobny problem ma ASX i definitywnie L200 - wiec dziwilo mnie to ze autoryzowany serwis nie porafil soebibe z tym poradzic od reki i kombinowali z wymianami i smarowaniami.
Mam fotki uszkodzonych klockow - moge sie podzieli i sprawdzic czy wy rowniez macie podobne problemy.
Mariusz602 - 26-10-2018, 11:41
U mnie jak silnik jest zimny przy małej prędkości jak zdejmę nogę z gazu pojawia się szarpanie
esesen - 06-11-2018, 19:16
Witam, zaczyna mi się dziać coś takiego ale z przodu. W trakcie hamowanie przy prędkości bliskiej 0 słyszę i odczuwam stukot. Miesiąc temu serwis wymieniał mi przednie klocki hamulcowe.
Bzyk_R1 - 24-11-2018, 21:03
Panowie problem może tkwić w wyrobionych prowadnicach zacisków.
robus88 - 16-05-2022, 09:21
esesen napisał/a: | Witam, zaczyna mi się dziać coś takiego ale z przodu. W trakcie hamowanie przy prędkości bliskiej 0 słyszę i odczuwam stukot. Miesiąc temu serwis wymieniał mi przednie klocki hamulcowe. |
Czy wymiana klocków rozwiązała problem?
Słyszałem też jak już kolega tu wspomniał że jest to problem z prowadnicami ale na razie nie chciałbym wchodzić w niepotrzebny koszt.
U mnie jest to samo (OIII 2020 - manual), szczególnie słyszalne z przodu i przy małych prędkościach do 10 na parkingu. W parkingu podziemnym jak zjeżdżam w dół hamując silnikiem i hamulcami to bardzo "ładnie" ten dźwięk się rozchodzi echem. Podczas parkowania dźwięk się wzmaga przy skręconych przednich kołach.
ASO rozkłada ręce i mówi że nie jest to niebezpieczne że ten model tak ma, że przeczyścili hamulce rozebrali i wszystko wygląda ok.
Pojechałem nawet na stację kontroli pojazdów, żeby dobrze wyszarpali auto. Po tym szarpaniu okazało się że przestał. Jak na złość, gdy z pracownikiem jeździłem po parkingu to dźwięk się też nie pojawił. Po tygodniu problem znów wrócił. Pracownik powiedział, że z hamulcami tarczami i całym układem wszystko dobrze, że nie widzi tutaj jakiś elementów które źle pracują i mogłyby sprawić niebezpieczną sytuację.
1. Jeżeli wymiana kloców pomoże, to pytanie czy te ceramiczne też się nadadzą (chodzi mi o uniknięcie ciągłego mycia felg).
2. I drugie pytanie, jaki zestaw prowadnic polecacie?
radek6 - 26-10-2022, 13:34
Cześć,
U mnie się to samo dzieje w niskich temperaturach. ASO oczywiście mówi, że tak ma być i specjalnie klocki mają luz aby się nie zapiekły... Przesmarowali je tylko ale problem nie znikł.
Czy komuś udało się rozwiązać problem ? inne klocki, sprężynki ?
parian - 02-12-2022, 12:32
Miałem to samo w Outlander 2. Pomogło odkręcenie śrub trzymających zaciski, położenie na nich sporej ilości smaru superfit od Boscha i ponowne wkręcenie.
Od tego momentu mam spokój.
Krzyzak - 05-12-2022, 08:17
parian napisał/a: | położenie na nich sporej ilości smaru superfit od Boscha i ponowne wkręcenie |
tam są takie gumowe mieszki przez które śruby przechodzą i niemal cały smar w nich zostanie
parian - 07-12-2022, 13:31
Coś tam na gumkach zostało, ale pomogło
radek6 - 11-01-2023, 10:55
Smarowanie załatwia problem tylko na jakiś czas...
Czy wymieniał ktoś może te sprężynki trzymające klocki ? Gdzieś spotkałem się z opinią, że ich wymiana rozwiązała problem.
|
|
|