Nasze nieMiśki ;-) - Hybrid Synergy Drive :)
deejay - 04-01-2018, 20:03 Temat postu: Hybrid Synergy Drive :) Czas napisać w kilku zdaniach o nowym wozidle jakim jest Toyota Auris .
Rocznik auta 2015
Silnik 1.8 Pb + 80 KM silnik elektryczny ( Moc sie nie sumuje) = 136 KM łącznie
Przebieg 37000 km
Gwarancja producenta do 01.2019 plus 5 lat na baterie z możliwością przedłużenia o kolejne 5 lat , warunkiem jest tylko coroczny przegląd za ok 180 zł
Wersja Comfort + Style ( 17 cali felgi )
Wyposażenie poniżej i kilka fotek na szybko , niestety jakość kiepska bo już zmrok zapadał .
Z wyposażenia wszystko nie jest wyszczególnione jak np funkcja rozpoznawania znaków , elekt. pompowane okolice lędźwiowe , asystent pasa ruchu ...

Obecnie po przejechani ponad 200km nie ma do czego sie przyczepić , no może do troche gorszej jakości kamery cofania niż w Renault . Spalanie średnie z 211km to 4,7 .
larelijux - 04-01-2018, 20:51
Przyjemnego pokonywania kilometrów, bo bezawaryjności chyba nie muszę życzyć
Bizi78 - 04-01-2018, 21:49
Fajny, brat też planuje kupić ale w kombi i tylko Pb 1.8.
Jak coś to dziel się spostrzeżeniami, wady i zalety .
deejay - 04-01-2018, 22:28
Bizi78 napisał/a: | tylko Pb 1.8. |
Nie planuje Hybrydy ?
Bizi78 - 05-01-2018, 08:02
deejay napisał/a: | Nie planuje Hybrydy ? |
Na hybrydę budżet się nie domknie .
Choć patrząc po cenniku 2017r. 1.8Pb jest tylko z hybrydą .
Hugo - 05-01-2018, 18:42
Gdzie produkują teraz Toyoty, bo widzę, ze VIN zaczyna się na literę "S"?
staszq2 - 05-01-2018, 19:44
deejay napisał/a: | Silnik 1.8 Pb + 80 KM silnik elektryczny ( Moc sie nie sumuje) = 136 KM łącznie |
Jeździłem taką przez tydzień tylko w kombi i powiem szczerze, że jakby było mnie stać to kupiłbym bo autko wygodne ciche jak potrzeba i oszczędne bo spalanie średnie wyszło mi coś 5,4 litra na setkę a 180 na budziku też się pojawiało. Nawet to wycie przy pełnym bucie mi nie przeszkadzało. Gratki nabytku i szerokości bo bezawaryjność w tym modelu jest ponoć zaimplementowana w napisie "Hybrid"
deejay napisał/a: | Gwarancja producenta do 01.2019 plus 5 lat na baterie z możliwością przedłużenia o kolejne 5 lat , warunkiem jest tylko coroczny przegląd za ok 180 zł |
Czytałem kiedyś artykuł o taksiarzu z Wa-wy który zrobił 1 000 000 km na fabrycznej baterii i bez remontu generalnego silnika ... co prawda dotyczyło Prius'a I generacji
Bizi78 - 05-01-2018, 21:17
Hugo napisał/a: | Gdzie produkują teraz Toyoty, bo widzę, ze VIN zaczyna się na literę "S"? |
Chyba w UK.
Krzyzak - 05-01-2018, 23:34
Bizi78 napisał/a: | Choć patrząc po cenniku 2017r. 1.8Pb jest tylko z hybrydą | dokładnie - też robiłem kalkulację jakoś jesienią; u mnie było tak, że automat był tylko z hybrydą...
na szczęście design toyoty skutecznie mnie odsunął od pomysłu by ją kupić
deejay - 05-01-2018, 23:42
Hugo >
Wielka Brytania montaż całego auta , silnik i podzespoły do hybrydy i cała reszta produkcja w Japonii , wyjątkiem jest Diesel D-4D gdzie jego produkcja ma miejsce w Polsce.
staszq2 napisał/a: | Czytałem kiedyś artykuł o taksiarzu z Wa-wy który zrobił 1 000 000 km na fabrycznej baterii i bez remontu generalnego silnika ... co prawda dotyczyło Prius'a I generacji |
Znam temat , moim zdaniem piękny wynik
staszq2 napisał/a: | Jeździłem taką przez tydzień tylko w kombi i powiem szczerze, że jakby było mnie stać to kupiłbym bo autko wygodne ciche jak potrzeba i oszczędne bo spalanie średnie wyszło mi coś 5,4 litra na setkę a 180 na budziku też się pojawiało. |
Moje pierwsze wrażenia po przejechaniu ok 500km sa takie :
Na Plus:
- Wygodne fotele
- Super zawieszenie , jak dla mnie fajnie wybiera nierówności i bdb tłumi
- Duży zakres regulacji fotela kierowcy , co mnie bardzo cieszy
- Auto nawet dobrze wygłuszone , gdzie u "zwykłych Japończyków" rzadko sie to zdarza
bo przy prędkości 120 km/h poziom hałasu zmierzony moim sonometrem wyniósł 65 dB
- Dosyć spory na duży PLUS oczywiście i wbrew temu co opisuje producent dystans do przejechania na samej baterii ,mi sie udało pokonać na samym prądzie ok 8 km po mieście jadąc oczywiście nie więcej jak 55-60 , bo po ok 65 km/h wkracza do akcji silnik spalinowy.
- Dobra jakość wnętrza , plastiki , deska itp , nic nie skrzypi , trzeszczy itp i mam nadzieje ze tak zostanie
- jazda po parkingu bezszelestnie za pieszym i jego mina ze coś go mija bezcenne
Na minus na razie jedna rzecz jaka mnie dosyć irytuje .
- Kiepska jakość kamery cofania w nocy w porównaniu do Renault , ale poczekamy do końca Gw i sie tym zajmę
To tyle jak na razie , spalanie w normie ok 4,7 /100 w cyklu mieszanym
staszq2 - 06-01-2018, 12:25
deejay napisał/a: | - jazda po parkingu bezszelestnie za pieszym i jego mina ze coś go mija bezcenne |
O tak tak ale czasem wręcz irytujące np. wyjeżdżając spod parkingu przy kościele jak babcie nic nie słyszą i idą środkiem a przecież nie zatrąbisz bo w maskę dostaniesz i zostaniesz zwyzywany od piratów drogowych hehe
deejay napisał/a: | Kiepska jakość kamery cofania w nocy w porównaniu do Renault |
Ja miałem porównanie do kamery z O1T więc dla mnie lepiej dawała radę.
Olivia - 06-01-2018, 13:54
Gratulacje z zakupu Ciekawi mnie jakie są objawy gdy bateria już niedomaga. Nie piszę o autodiagnostyce ale o efektach jakie się wtedy odczuwa.
PS. Już wiem że zdjęć z odbioru mojego auta nie dodam aby wstydu nie zaliczyć skoro DeeJay w stylu weselnym odbierał auto
deejay - 06-01-2018, 14:07
Olivia napisał/a: | PS. Już wiem że zdjęć z odbioru mojego auta nie dodam aby wstydu nie zaliczyć skoro DeeJay w stylu weselnym odbierał auto |
Garnituru na sobie nie miałem
Olivia - 06-01-2018, 23:56
Ale odświętnie ubranie to Ty włożył. Aż wstyd przyznać, bo ja odbierałam ubrana w dresy i bluzę do biegania
Mam kolejne pytania. Dlaczego to auto to rocznik 2015 ? Ono tyle stało na tzw. stocku ?
deejay - 07-01-2018, 00:20
Olivia napisał/a: | Dlaczego to auto to rocznik 2015 ? Ono tyle stało na tzw. stocku ? |
A czy ktoś gdzieś napisał ze to nowe ?
|
|
|