To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Outlaner 2.0 CVT benzyna w gazie

delibear - 04-01-2018, 21:25
Temat postu: Outlaner 2.0 CVT benzyna w gazie
Witam.
W zawiązku z tym, że drastycznie zwiększył mi się miesięczny przebieg mojego Outlandera (do ponad 3000km miesięcznie),a co za tym idzie zużycie paliwa, to zastanawiam się nad gazem.
I tu moje pytania:
1. Czy można założyć gaz (z wstępnej lektury forum widzę, że można)?
2. Ile to kosztuje?
3. Jaki jest koszt/ spalanie na 100km w porównaniu do benzyny?
4. W którym miejscu montowany jest zbiornik gazu?
5. Jak gaz wpływa na dynamikę jazdy (już teraz misiek nie jest demonem, jeśli chodzi o przyspieszenie, itp)?

Edit: widzę, że w złym dziale (mam III,a nie II), więc bedę wdzięczny za przeniesienie do odpowiedniego działu)

Jacekjsz - 08-01-2018, 20:05

Hej!
A więc po kolei:
1. tak, można założyć instalację gazową.
2. koszt, na instalację nie żałuj kasy, ale z drugiej strony przepłacać też nie ma sensu, do Outlandera III koszt instalacji ELPIGAZ to około 3800 zł ale cena zależy tez od wielkości zbiornika, podana cena to koszt z butlą 55 l czyli realnie zatankujesz około 44 l gazu. Ważne jest by instalacja była zakładana u faktycznie dobrego fachowca. A ci z pewnością są drożsi od tych "garażowych"
3. spalanie gazu standardowo należy liczyć +20% Pb, więc nie oczekuj odpowiedzi w litrach, sam wiesz jak ciężką masz nogę :)
4. w miejscu koła zapasowego lub masz do wyboru zbiornik cylindryczny i wstawiasz go po prostu w bagażniku, z tego co wiem rzadko wybierana opcja :) z oczywistych względów.
5. moja instalacja w każdym samochodzie jaki miałem (czyli 3, zawsze wstawiana tej samej firmy u tego samego mechanika) nie ma zauważalnego wpływ na dynamikę jazdy, w każdym razie ja jej nie czuję.
Do do instalacji, nie traktuj tego jako reklamy, obecnie mam CRV 2.0 z instalacją ELPIGAZ i nie narzekam a wręcz odwrotnie jestem z niej zadowolony, choć w mojej opinii to że jest bardzo dobra jest zasługą mojego "gazownika" :) i śmiało mogę go polecić :) (choć widzę że masz do niego trochę daleko, i pamiętaj że instalację raz w roku też trzeba serwisować)

tokyo - 15-01-2018, 02:22

jezeli masz system ASG trzeba dolozyc modul ktory go wyl bys nie musial za kazdym razem naciskac palcem wyl
andyg74 - 17-01-2018, 19:52

Na gazie dynamika ta sama, żadnej różnicy. Wtryski od gazu pracują ciszej niż od benzyny. Średni koszt 100 km na gazie u mnie wychodzi jakieś 25 zł.
Pablo79 - 01-02-2018, 06:24

Tokyo, co to jest system ASG?
delibear - 01-02-2018, 07:12

ASG - auto stop - go.
Pablo79 - 02-02-2018, 12:57

Dzięki Tokyo :)
jaspero - 02-12-2018, 09:18

Czy ktoś montował lpg w wtryskiem w fazie cieklej?
plecho1 - 02-12-2018, 09:29

Jest to bez sensu bo w Polsce brak dobrych fachowców i nie zauważysz żadnych korzyści w stosunku do sekwencji a cena 2 albo i więcej razy większa. Obecnie nawet do snikow z bezpośrednim wtryskiem są dostępne dobre sterowniki IV generacji.
jaspero - 02-12-2018, 19:08

A co z mitem ceramicznych gniazd zaworowych? Ponoć wtrysk fazy ciekłej załatwia ten problem.