To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - Tuner DAB podłączenie do stacji fabrycznej

mp29 - 09-01-2018, 19:00
Temat postu: Tuner DAB podłączenie do stacji fabrycznej
Chciałbym się dowiedzieć jak fabryczna stacja dotykowa model 2017 bez navi, współpracuje z tunerem DAB ? W instrukcji mam, że współpracuje, tylko trzeba podpiąć tuner. Znalazłem takie coś - TUNER DIGITAL RADIO CONTROL MODULE 8701A396. Czy ten tuner będzie odbierać poprawnie sygnał z naszych nadajników, działa w DAB czy może nowszym DAB+ ? A może ktoś ma inne rozwiązanie na podłączenie tunera cyfrowego do fabrycznej stacji.
lexus - 10-01-2018, 10:48

dab ,czy dab plus nie działa wszędzie ,w wawie testy są ale tylko Polskie radio ,żadna prywatna stacja w to nie wejdzie za duże koszty ,no i odbiorcy musieli by się dostosować
sla - 10-01-2018, 17:25

W Polsce jest DAB+, ale obejmuje tylko podobno ok.30%powierzchni kraju i jego rozwój przez jedynego nadawcę jakim było Polskie Radio został wstrzymany. W Toyota/Lexus do odbioru służy specjalna antena wtopiona w przednią szybę. Tak czy inaczej w chwili obecnej nie ma to najmniejszego sensu.
tokyo - 15-01-2018, 02:17

stacja wspolpracuje normalnie i jest automatycznie wykrywana po podlaczeniu do radia - okolo 2 godzin roboty jak wszystko jest
wybitny2 - 19-05-2019, 08:59

tokyo napisał/a:
stacja wspolpracuje normalnie i jest automatycznie wykrywana po podlaczeniu do radia - okolo 2 godzin roboty jak wszystko jest

Odgrzeje temat , DAB + wraca z powrotem chcą to rozwijać, ruszają konkursy na lokalne multipleksy DAB+ , wiadomo ze teraz to gadżet ale w przyszłości może to mieć sens . Tokia praca super , zna się, jak mnie nikt nie zdziwi to Tokyo robi to zdecydowanie , jego praca to po pierwsze nic nie zniszczone i to mi się podoba najbardziej bo dziś jak ktoś grzebie nie patrzy byle by zrobić i później stwierdzenie ja tego nie uszkodziłem a tokyo mistrz. Polecam

https://satkurier.pl/news/180458/ruszaja-konkursy-na-lokalne-multipleksy-dab.html

Molo - 01-06-2019, 09:30

Powiedzcie jak podłącza się moduł dab do mmcsa (mam w-15) ? Nie widzialem zadnego schematu. Modul ma chyba 16 pinowe gniazdo i gdzie ono wchodzi do mmcsa ? Nie mam kostki więc przewodami musze sie wbić. Tylko gdzie ?
wybitny2 - 07-06-2019, 18:27

Molo napisał/a:
Powiedzcie jak podłącza się moduł dab do mmcsa (mam w-15) ? Nie widzialem zadnego schematu. Modul ma chyba 16 pinowe gniazdo i gdzie ono wchodzi do mmcsa ? Nie mam kostki więc przewodami musze sie wbić. Tylko gdzie ?

Szczerze nie wiem ,Tokyo mi to montował dla mnie to trochę czarna magia , próbowałem sam to rozkminić ale nie udało się bo na internecie ciężko o DAB +

Molo - 25-06-2019, 11:22

jakby co to gotowe (stacja W-15):
- Robiłem w Outlanderze 2
- Mocowanie anteny pasuje.
- Płetwa od OIII krzywiznę przylegania do dachu ma ciut inną więc musiałem podpiłować aby w miarę przylegała - podobno od asx pasuje lepiej. ale znalazłem pod kolor więc od O3 kupiłem.
- Drutowa antena ma dwa wyjścia (sygnał + zasilanie). Płetwa ma te same dwa wyjścia + dodatkowe wyjście DAB z końcówką fakra. Dlatego potrzebny przedłużacz fakra żęński-żeński 4metry który trzeba przeciągnąć przez dach (od anteny do tunera DAB).

stacje które mi wyszukało i grają:
- PR JEdynka Polskie Radio
- PR Dwójka Polskie Radio
- Polskie radio 24
- PR Trójka
- Chopin Polskie Radio
- Radio Dzieciom Polskie Radio
- Radio Poland Polskie Radio
- PR Czwórka Polskie Radio
- Radio Gdańsk (2 razy na liście)
- Radio Gdańsk EN Polskie Radio
- Radio Maryja
- Muzo.FM DABCAST Gdańsk (2 razy na liście)

Ps. Video-in tez zrobione

sla - 25-06-2019, 11:54

Molo napisał/a:
stacje które mi wyszukało i grają:
- PR JEdynka Polskie Radio
- PR Dwójka Polskie Radio
- Polskie radio 24
- PR Trójka
- Chopin Polskie Radio
- Radio Dzieciom Polskie Radio
- Radio Poland Polskie Radio
- PR Czwórka Polskie Radio
- Radio Gdańsk (2 razy na liście)
- Radio Gdańsk EN Polskie Radio
- Radio Maryja
- Muzo.FM DABCAST Gdańsk (2 razy na liście)

Czyli te których praktycznie nikt nie słucha :shock:

Molo - 25-06-2019, 13:00

jednej z nich podobno słucha 40% Narodu :supz:
A na poważnie to chyba jakieś teraz są akcje rozwijania DABa w PL

sla - 25-06-2019, 17:30

Raczej nie , prywatnych nadawców na to nie stać, a jego rozwój przez jedynego nadawcę jakim było Polskie Radio został wstrzymany. Chyba ,że coś sie zmieniło i o tym nie wiem. Do wzięcia udziału w konkursach na zagospodarowanie częstotliwości nikt się nie pali.