To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] Rozrusznik kończy żywot?

Anonymous - 28-01-2018, 18:49
Temat postu: [MSS 1.6] Rozrusznik kończy żywot?
Cześć
Przytrafiło mi się dzisiaj, że chciałem odpalić auto, rozrusznik zrobił kszt i wszystko zgasło. Kolejna próba dała ten sam efekt. Dopiero za trzecim razem rozrusznik normalnie zakręcił. Później już nie miałem takiego czegoś przy kolejnych odpaleniach.
Co to może być?

Hugo - 28-01-2018, 20:21

Pewnie kończą się szczotki w tym śmieciowatym rozruszniku valeo made in france, ale na początek zacznij od tego co nic nie kosztuje, czyli oczyść styki na rozruszniku oraz klemy akumulatora.
Anonymous - 28-01-2018, 21:44

Na aku klemy nie dawno zdejmowałem i dokręciłem dobrze, bo musiałem go wyjąć, styki na rozruszniku oczyszczę. A czy z tymi szczotkami to jest jakaś trudna robota? On podobno gdzieś pod filtrem powietrza jest.
Da się takie szczotki samemu wymienić odkręcając kilka śrub czy trzeba mieć jakieś narzędzia i wiedzę co i jak ustawić przy zakładaniu z powrotem?

Hugo - 28-01-2018, 22:08

Ghostman napisał/a:
Da się takie szczotki samemu wymienić odkręcając kilka śrub czy trzeba mieć jakieś narzędzia i wiedzę co i jak ustawić przy zakładaniu z powrotem?
Rozrusznik jest z tego co kiedyś patrzyłem z tyłu za silnikiem od strony ściany grodziowej. Dojście przerąbane. Mój SS 1,6 ponad rok temu też tak świrował z odpalaniem, kilka razy odpalałem go na zapych i później mu przeszło, więc rozrusznika nie wyciągałem :wink:
plecho1 - 29-01-2018, 07:46

Sprawdź też masę po między akumulatorem, karoserią i silnikiem, w starszych Miśkach połączenia masy z tymi elementami lubią zaśniedzieć przez co też tak może się dziać.
Przy zużytych szczotkach najczęściej jest odwrotna sytuacja czyli zimny silnik odpala a na ciepłym są problemy.

Paweł W. - 02-02-2018, 22:16

Witam,
Jeśli masz dobry zestaw kluczy- wyjąć rozrusznik to nie problem. Ale żeby zrobić to- musisz mieć najazd lub kanał. Wymiana szczotek też nie, jede wyjmujesz- inne wkładasz, przy okazji ocenisz stan tulejek i oczyścisz. Ja za regenerację rozrusznika z de- i montażem zapłaciłem ok.120,00zł. ponieważ nie miałem gdzie tego zrobić.
Trzymam kciuki- powodzenia.
Paweł.