Carisma - Techniczne - Montaż soczewek w cari 2001
karcio246 - 29-01-2018, 23:18 Temat postu: Montaż soczewek w cari 2001 Witam czy ktoś z was montował może sobie soczewki w Carisme 2001 r i czy to w ogóle legalne w naszym kraju, żeby samemu przerabiać lampy i jakie warunki muszą zostać spełnione ? Ostatnio przeglądałem neta i zobaczyłem filmik jak wymieniają żarówki na soczewki. Jestem ciekaw czy to jest legalne, czy można to zrobić samemu i czy się oplaca. Bardzo proszę o odpowiedź a dorzucę filmik dla ciekawskich https://youtu.be/cepqGqEbgU8
plecho1 - 30-01-2018, 08:27
Jest to oczywiście nielegalne i tu raczej nikt czegoś takiego w Carismie nie robił, kilka lat tu siedzę i jeszcze o takim przypadku nie czytałem. Podobno były oryginalne lampy soczewkowe ale raczej bardzo ciężko je znaleźć. Niektórzy przerabiają lampy które w oryginale są podwójne bo przy takich przeróbka niezbyt rzuca się w oczy a ty spory reflektor i jeden bixenon
Dodatkowo aby nie oślepiać xenony maja spryskiwacze i autopoziomowanie, po takiej przeróbce będziesz niebezpieczny na drodze więc auto na 100% nie przejdzie przeglądu i każdy kumaty policjant zabierze Ci dowód rejestracyjny.
karcio246 - 30-01-2018, 22:51
Rozumiem, dziękuję za info a da się jakoś fajnie przerobić światła ? Bo już po ciemku nic nie widzę. Lampy odnowione wypolerowane, a dalej bardzo słabo świecą
plecho1 - 30-01-2018, 23:12
Pewnie masz wypalone odbłyśniki, możesz je zregenerować choć przy takich rozmiarach pewnie będzie to trochę kosztowało. Można też sprawdzić czy nie ma spadku napięcia na żarówkach bo nawet spadek o te 1 - 2V spowoduje znaczny spadek jasności.
karcio246 - 30-01-2018, 23:55
Czaje, a możesz polecić mi jakieś mocne żarówki ? Może to jakoś pomoże, chociaż ostatnio były wymieniane ale możliwe że po prostu jakieś słabe kupiłem
apg2312 - 31-01-2018, 00:36
Osram Night Breaker Unlimited
Osram Night Breaker Laser
Philips też robi żarówki tego typu.
Azjatyckich podróbek czy ogólnie niemarkowych żarówek z marketu nie polecam - wyrzucone pieniądze.
Z drugiej strony patrząc, to cudów się nie spodziewaj. Carisma ma reflektory, jakie ma, i niewiele idzie z tym zrobić.
EDIT - w Niemczech kiedyś jedna firma robiła reflektory ksenonowe (z homologacją) do Carismy poliftowej. Niestety, w tej chwili jedyna chyba szansa na dostanie takich reflektorów to szroty, bo nawet na E-bayu raz tylko je widziałem. Niestety, produkcja tych ksenonów była niewielka, bo Carism we wszystkich wersjach wyprodukowano niecałych 400 tyś. sztuk, z czego 2/3 to były wersje przed liftem.
plecho1 - 31-01-2018, 06:50
Tańsze a też bardzo dobre są Tungsramy, w poprzednim aucie w Carismie miałem takie +50 i świeciły porównywalnie do Philipsów +50. Brat też w Carismie miał +90 i też był bardzo zadowolony a cena o około połowę mniejsza od Philipsów.
|
|
|