To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 MIVEC-lift] wymiana żarówki przedniego reflektora.

Mario_Luigie - 31-01-2018, 12:18
Temat postu: [II 2.0 MIVEC-lift] wymiana żarówki przedniego reflektora.
Witam Was serdecznie

Czy orientujecie się może, jak nazywa się żarówka znajdująca się w miejscu zaznaczonym na zdjęciu reflektora? Nie mogę nigdzie znaleźć informacji. Z tego co widzę, to nie jest to światło pozycyjne, ono się załącza tylko w momencie otwarcia samochodu i gaśnie po parunastu sekundach. Czy jest to dioda W5W (12 V)?

I drugie moje pytanie dotyczy sposobu wyjęcia tej żarówki. Większość wyjmuje się odłączając przewód zasilający naciskając lekko zaczep i przekręcając oprawę żarówki w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara. Tutaj nie widzę takiej opcji. Nie ma ani zaczepów do naciśnięcia ani nie jest możliwy obrót. Obawiam się na siłę wyjmować, żeby nie połamać czegoś. Bardzo proszę o pomoc :)

Poniżej zamieszczam zdjęcie reflektora z zaznaczonym obszarem.

Bzyk_R1 - 31-01-2018, 12:52

Z tego co patrzyłem to zwykła W5W o numerze MS820090

Mario_Luigie - 01-02-2018, 14:23

Bzyk_R1 dziękuję!

Czy orientuje się ktoś może, czy za tą wtyczkę(kolor szary, jasny grafit) można po prostu pociągnąć? Czy trzeba coś kombinować, kręcić, naciskać coś? Czy ktoś miał może już przyjemność zmieniać tą żarówkę (w5w) w tym typie reflektora poliftowego?

Wiem, że moje pytanie może wydawać się strasznie głupie, ale już kiedyś połamałem plastiki w swoim aucie i wolałbym tego nie powtórzyć :)

Bzyk_R1 - 01-02-2018, 14:37

Na zdrowie. W większości modeli z podobnych roczników oprawę w5w demontuje się przekręcając w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara. Spróbuj to nic strasznego tylko najlepiej po jeździe żeby w komorze było ciepło unikaj zmiany na mrozie.
Mario_Luigie - 01-02-2018, 14:43

Super, dzięki wielkie za poradę!
Bizi78 - 01-02-2018, 16:50

A wystarczy zajrzeć do instrukcji obsługi, choćby angielskiej :P .

Mario_Luigie - 03-02-2018, 10:03

Dzięki Bizi 78 :)

Miałem dostęp tylko do książki wersji przed liftowej i tam nie znalazłem takiej opcji.
Zrobiłem też co radził Bzyk_R1 i się udało.
Okazało się, że samo kręcenie w bok nic nie dało, trzeba było nacisną i dopiero przekręcić w lewo.

Jeszcze raz wielkie dzieki! :D

serekt - 22-12-2019, 18:32

Jak mocno trzeba obrócić tym uchwytem od żarówki, bo siłuje się i siłuje, a on ani drgnie. A mam wrażenie, że jak jeszcze trochę siły dodam to się wyłamie a nie obróci!?