To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Metaliczny dżwięk

tropis - 31-01-2018, 20:12
Temat postu: Metaliczny dżwięk
Witam
Ostatnio nawarstwiło mi się kilka problemów z Outkiem i... mam chwilowo dość ;)
Sprawa dotyczy OII 2.4 benzyna, CVT.

1. Wyciek z tylnego dyfra w miejscu połączenia z półosią - ciekło długo ale podobno dużo oleju nie wyciekło więc istnieje szansa, że da się go jeszcze uratować aczkolwiek wydaję dziwne odgłosy podczas jazdy - zobaczymy jak Pan mechanik go otworzy.

2. Falują obroty silnika po zapięciu klimatyzacji. Przy samym nawiewie jest ok, przy klimie falują między 600 a 1100. Podejrzenie pada na kompresor lub łożysko. Czy słusznie ??

3. Tu mam większą zagwozdkę - po uruchomieniu silnika, odrazu, słuchać metaliczny dźwięk, jakby dwa metalowe elementy o siebie tarły. Hałas ten występuje tylko po 2 dniowym (i dłuższym) postoju auta. Znika po kilku sekundach pracy silnika. W tym czasie auto się nie porusza, skrzynia w pozycji P. Dźwięk ten jest skorelowany z obrotami silnika. Wydaje mi się, że jego powstawaniu sprzyja niska temperatura powietrza.
Dodatkowo momentami samochód wpada w wibrację, aż się kierownica trzęsie - dostrzegam je tylko na postoju i wydaje mi się, iż są większe przy położeniu skrzyni D lub R, mniejsze na P i tylko przy zimnym silniku.

Wszystkie płyny regularnie wymieniane, poziom płynów ok, auto nie męczone, nie tyrane, przebieg 100k.
Czy macie jakieś sugestie czym może być spowodowany ten metaliczny odgłos oraz wibracja ??
Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam