Tuning - Mitsubishi Outlander 2.0 136km Tuning? Rady?
Andrzej1815 - 02-02-2018, 11:51 Temat postu: Mitsubishi Outlander 2.0 136km Tuning? Rady? Witam posiadam Mitsubishi Outlander 2.0 z 2003r. O mocy 136km chciałbym go podciągnąć trochę na mocy obecnie zamontowany Chip Box ProRacing może ktoś ma jakieś rady może software z Lancera ale gdzie robić takie rzeczy i myślę o poprawie wydechu magnaflow? Może jakiś inny? Bardzo mile widziane wypowiedzi i rady z góry dziękuję.
Fragu - 02-02-2018, 12:26
Rada nr 1: zmień auto na mocniejsze.
W@sio - 02-02-2018, 12:49
Fragu napisał/a: | Rada nr 1: zmień auto na mocniejsze. |
x2!
ChipBox jaki by nie był raczej nie wprowadza jakichś znaczących czy zauważalnych zmian w parametrach pracy silnika. Jeśli chcesz podnieść moc tej jednostki napędowej to od razu powiem Ci, że to walka z wiatrakami. W lancerze miałeś dokładnie ten sam silnik o dokładnie tych samych parametrach.
Wydech możesz zmienić, myślę, że M-Tech czy inna firma specjalizująca się w układach wydechowych Ci taki wykona na zamówienie za jakieś 2500-3000zł ale zmian też nie odczujesz, zyskasz kilka KM i kilka Nm.
Bzyk_R1 - 02-02-2018, 16:30
x3
Zamiast wydawać tyle na wydech, kup wkładkę K&N, Pipercrossa lub cosworth, zysk mocy będzie ten sam a może nawet lepszy bo w wolnossących wydech może czasem popsuć charakterystykę pracy.
Bizi78 - 02-02-2018, 17:31
No i sprowadziliście kolegę do parteru .
KUTER - 31-03-2018, 22:22
podepnę się pod temat. O1 2,0 jeździ jak jeździ- wiadomo. Ma dość słabą reakcję na gaz, muli go na wysokich obrotach i wcale nie jest oszczędny. Jest firma która oferuje chiptuning. +15KM i +20 Nm. Ktoś powie że mało, ja wam powiem, że to sporo. Bo liczy się cały wykres/ przebieg mocy i momentu a nie tylko to co jest na szczycie krzywej czyli ta moc maksymalna. Uważam, że warto grzebnąć w ECU i poprawić trochę mapy żeby przyjemniej się jeździło. Tu pojawia się pytanie: w jakich samochodach były identyczne komputery sterujące silnikiem jak w O1? chcę kupić używany komputer i go wsadzić celem modyfikacji, żeby w razie czego mieć stary , oryginalny. Jasne, że można kupić komputer od O1 i po sprawie. Ale mam problem ze znalezieniem plików .xdf definiujących mapy w ECU. Bez tego programy do tuningu niewiele pomogą. Dlatego pytam w jakich samochodach były analogiczne kompy- można znajdę .xdf'a dla innego samochodu. No i kwestia kolejna- jak po zmianie kompa na inny odpalić auto (immobilizer mnie pewnie zablokuje)?
W@sio - 01-04-2018, 00:16
Definicji w necie nie znajdziesz, kiedyś zanim pojechałem do RS, byłem koło domu u tunera i nie mógł znaleźć do turbo, a co dopiero w wolnossaku. Poszukaj od lancera, bo silnik ten sam... Choć też może nie być, bo nikt nie remapuje tej jednostki
Dziwne, że ktoś robiący remapy nie ma swoich definicji. Skoro obiecuje konkretne przyrosty, to by znaczyło, że stroił takie auta
Tak czy inaczej, powodzenia!
KUTER - 01-04-2018, 10:05
źle zrozumiałeś tuner raczej ma definicje. Ja chcę dłubnąć sam. Powiedzmy, że mam wiedzę jak to zrobić, brakuje mi narzędzia w postaci pliku .xdf. Wypowiedz się w kwestii imobilaizera. Podpięcie drugiego kompa pozwoli odpalić samochód?
W@sio - 01-04-2018, 15:48
O ile pamiętam to przy wymianie kompa w turbo nie było problemu w odpaleniu. Kiedyś testy robiliśmy z Jarem i działało
Jaro1974 - 03-04-2018, 21:47
Piotrze my nie odpalaliśmy auta tylko graty sprawdzaliśmy. A z tego co wiem immo nie pozwoli uruchomić auta.
W@sio - 03-04-2018, 22:45
Dlategonapisalem "o ile pamietam" liczac na Twoje sprostowanie
|
|
|