To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Alternator

TheCinkowski94 - 09-02-2018, 16:55
Temat postu: Alternator
Panowie, jak najszybciej wyciągnąć alternator w carisme po liftowej 1.9 102 km? Góra, wyciagajac pompę od wspomagania czy dołem wyciągając o ile się nie mylę sprężarke od klimy? Proszę o szybką pomoc.
BTTOS - 09-01-2019, 16:12

Witam.
27 grudnia mechanik wymieniał mi uszkodzone sprzęgiełko alternatora. Wczoraj coś zaczęło chrząkać i podjechałem do niego żeby sprawdził. Stwierdził, że to uszkodzenie alternatora. Dzisiaj zawiozłem alternator do punktu zajmującego się regenaracją. Oni stwierdzili, że mechanik źle zamontował sprzęgięłko bo powinien coś naszlifować i przypiłować i poprawnie je zamontować, w konsekwencji oni twierdzą, że nie mogą teraz odkręcić koła pasowego bo się zatarło i muszą je wyciąć razem z wirnikiem alternatora. Wycenili koszt naprawy na 420 zł. Chcą również 100 zł za sprawdzenie gdybym zaniósł alternator gdzie indziej. Mechanik znowu nie przyznaje się, że coś zepsuł bo montował tysiące takich kół i chce spowrotem alternator aby spróbować odkręcić to koło. Możecie coś doradzić jak uporać się z takim problemem i czy koszty naprawy są naciągane w takim przypadku i szukać innego warsztatu od alternatorów?

robertdg - 09-01-2019, 18:46

BTTOS napisał/a:
Stwierdził, że to uszkodzenie alternatora. Dzisiaj zawiozłem alternator do punktu zajmującego się regenaracją. Oni stwierdzili, że mechanik źle zamontował sprzęgięłko bo powinien coś naszlifować i przypiłować i poprawnie je zamontować,
Od kiedy fabrycznie nowa czesc lub element do mocowania trzeba pilowac/szlifowac aby pasowało, takie sprzegielka sa dedykowane pod konkretny typ alternatora, sa do tego specjalistyczne klucze aby odkrecic/przykrecic

BTTOS napisał/a:
Chcą również 100 zł za sprawdzenie gdybym zaniósł alternator gdzie indziej.
Ale zdzierstwo, w moich okolicach sprawdzenie alternatora to koszt rzędu 40zł od auta osobowego, 80 zł od auta cięzarowego
BTTOS - 09-01-2019, 19:23

A jeszcze nurtuje mnie kwestia czy montaż sprzęgiełka alternatora mógł wpłynąć jakkolwiek na jego późniejsze uszkodzenie? Tzn. 27 grudnia zamontowane nowe sprzęgiełko dedykowane a usterka z dn. 7 stycznia.