To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Wymiana pompy wspomagania

bebob - 11-02-2018, 09:12
Temat postu: Wymiana pompy wspomagania
Witam.W moim galancie koło pasowe pompy kolebie się na boki,pasek naciągnięty delikatnie,wspomaganie jest i ogólnie wszystko w porządku.Ale przy ok 2000 tyś obrotów występuje drżenie kierowcy , drży na postoju.Kupiłem już pompę MSG nową ,moje pytanie to czy wymiana jest bardzo skomplikowana,jakieś sugestie ,porady.Chcę sam ją wymienic.
jacek11 - 11-02-2018, 12:11

bebob, Samo przełożenie to nie problem. Tylko odpowietrzenie układu jest kłopotliwe. Powinno się unieść przód auta,aby koła były w górze,zdjąć fajki,żeby silnik nie zapalił,i dopiero wtedy kręcimy rozrusznikiem,jednocześnie kręcąc kierownicą w lewo i prawo do oporu. Dobrze,żeby druga osoba kontrolowała poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym.
Przy okazji warto zmienić płyn.

milo - 11-02-2018, 12:41

jacek11 napisał/a:
Tylko odpowietrzenie układu jest kłopotliwe

Nie ma problemu spuszczasz stary płyn wlewasz nowy odpalasz krecisz kierownicą prawo lewo i dolewasz do stanu szybko sie odpowietrza jakos nie miałem z tym problemu

szwagierr - 11-02-2018, 13:12

milo napisał/a:
jacek11 napisał/a:
Tylko odpowietrzenie układu jest kłopotliwe

Nie ma problemu spuszczasz stary płyn wlewasz nowy odpalasz krecisz kierownicą prawo lewo i dolewasz do stanu szybko sie odpowietrza jakos nie miałem z tym problemu

Mi też po wyjęciu przekładni nie udało się odpowietrzyć układu, ani wg manuala ani innymi metodami.
Odpowietrzyło się samo po tygodniu jeżdżenia.
Płyn do wspomagania tylko D-II, D-III jest za rzadki.

bebob - 11-02-2018, 14:12

Dzięki za odpowiedz.Tylko te odpiecie fajek w v6 mnie martwi.Jest jakiś inny sposób żeby zakręcić rozrusznikiem.
przemek1602 - 11-02-2018, 16:59

Odłącz cewkę albo odpal i zgas od razu. I tqk kilka razy
bebob - 12-02-2018, 18:27

Przyglondałem się pompie w aucie,wydaje się że ciężko będzie ją wyciągnąć z dołu sprężarka klimy, a z góry wąż klimy.Czy ktoś ma doświadczenia z wymiany.

[ Dodano: 16-02-2018, 20:24 ]
Pompa wymieniona.Ale zauważyłem ,wcześniej nie zwróciłem uwagi że ,jak kręce kierownicą to obroty rosną.Czy to normalne, czy specyfika nowej pompy.

milo - 16-02-2018, 20:59

bebob napisał/a:
jak kręce kierownicą to obroty rosną.Czy to normalne,

Tak ma być podbijane sa obroty inaczej było by spadek obrotów - obciazenie

bebob - 18-02-2018, 07:04

Czy ktoś wymieniał pompę firmy MSG.Bo po wymianie słychać ją jak pracuje jak bym miał turbine w aucie, taki jakby świst.Na wolnych obrotach cyka jakby wskazówki w zegarku jak się do ucha przyłoży zegarek.