To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Ładowowanie? Mrygające kontrolki? ABS? Proszę o pomoc

wyzy - 14-02-2018, 16:46
Temat postu: Ładowowanie? Mrygające kontrolki? ABS? Proszę o pomoc
Witam wszystkich serdecznie.

W ostatnim czasie mam problem z mrugającymi kontrolkami na desce rozdzielczej. Chodzi dokładnie o ładowanie oraz hamulca ręcznego. Do tego kilka razy miałem przypadek pojawienia się razem z dwoma tymi kontrolkami kontrolki ABS. W czasie pojawienia się kontrolek widoczna jest słabsza moc świateł mijania oraz zegary są słabiej podświetlane.

Na tą chwilę miałem wyciągany miałem alternator. Który według mechaników sprawdzany był na stole a kończyło się tylko na jego wyczyszczeniu, ponieważ po sprawdzeniu wszystko było ok.

Wczoraj odebrałem samochód i problem nie zniknął chodź kontrolka ABS się jeszcze nie pokazała. Ostatnią rzeczą, na którą się umówiłem to wymiana regulatora napięć. Szczerze nie wiem czy można to jakoś było sprawdzić wcześniej czy nie ...

Czy ktoś miał podobne przygody? Albo ktoś ma jakiś pomysł co się może dziać?
Z góry dziękuje za pomoc.

robertdg - 14-02-2018, 17:51

Objaw syugerujacy spadek napiecia ponizej pewnej normy, trzebaby monitorowac ciagle stan ładowania aby stwierdzic czy to wina akumulatora, alternatora, a moze gdzies po drodze sa przegrzane kable, albo luźne polaczenia masowe/plusowe
wyzy - 18-02-2018, 22:51

Na to wychodzi... Zobaczymy jutro jadę na wymianę regulatora napięć.
A co najciekawsze zauważyłem w weekend to w czasie kiedy zapala się kontrolka ładowania to światła święcą mocniej !! co jest dla mnie mega dziwne. Po nie chwili znika kontrolka i światełka słabiej świecą.

konradod - 19-02-2018, 07:18

Sprawdź klemy czy nie są przetarte ja tak miałem jak dolny pierścień na plusowej się rozleciał od zaoksydowania. Wymieniłem i po kłopocie. Co do świateł to normalne bo jak znika napięcie z innych rzeczy to światła dostają więcej prądu tak samo jest jak się spali jedna żarówka to druga jaśniej świeci.
wyzy - 22-02-2018, 22:14

Dzięki za podpowiedź oczywiście sprawdziłem klemy dosyć dobrze chodź przyznam, że są dosyć delikatne.

A mam pytanie co do rolki napinacza paska klinowego? Jakie mogą być objawy czy ktoś z tym walczył?

[ Dodano: 13-07-2018, 23:59 ]
Rozwiązaniem problemu była kostka, która wpinana do alternatora. Okazało się, że nie stykały dobrze piny. A w lancerze komputer steruję napięciem a w tym przypadku był problem z komunikacją.