ASX Techniczne - [1.8DI-D] Problem ze skrzynią biegów
rzepek1111 - 16-02-2018, 17:25 Temat postu: [1.8DI-D] Problem ze skrzynią biegów Cześć.
Zakupiłem jakiś czas temu ASX (rocznik 2011) z silnikiem 1.8 DID 150 KM. Przebiegu ma około 175 tys. Problem polega na tym, że gdy rozpędzam samochód, zmiana biegu z 1 na 2 jest problematyczna. Podczas wrzucania dwójki czuję przeskok, coś jakby po drodze zatrzymywało mi dźwignię zmiany biegów. Im wyższe obroty tym ciężej włożyć ten bieg, więc muszę odczekać aż obroty z biegu pierwszego zejdą w dół, w przeciwnym wypadku albo nie włożę biegu, albo będzie zgrzytnięcie.
Nie zależy to od prędkości, a od obrotów, bo zmiana z 3 na 2 jest w porządku.
Rozpędzanie samochodu na 1 biegu i czekanie na to aż obroty zejdą jest uciążliwe. Poza tym boję się, że jak tak dłużej będę jeździł to może coś się jeszcze bardziej uszkodzić.
Czy miał ktoś taki problem?
harry_geo - 05-03-2018, 23:57
temat opisywany wiele razy w skrzyniach 6 mitsu.. nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Mam jednak rozwiązanie, które wdrożyłem i u mnie problemu już nie ma..
przy zmianie biegu z 1 na 2, wrzucam krótko na luz i dopiero później wrzucam 2.. zgrzytu juz nie ma. Robię to bardzo szybko.. zrzucam jedynkę i jak tylko lewarek jest w pozycji luz (środkowe położenie), wrzucam 2 (całość mniej niż 1sek).
Gdy zmieniam płynnie z 1 na 2 bez puszczania lewarka w pozycję luz - czyli z ciągłym naciskiem w lewą stronę (bez różnicy czy czekam aż obroty spadną czy nie) to praktycznie w 80% mam zgrzyt. Z 3 na 2 zawsze bez problemu..pozostałe biegi także gładko. Olej świeżo wymieniony, przebieg 60k.
Może to rzeczywiście cięgna.. nie mam pomysłu, ale po zmianie techniki problem nie występuje.
apikus - 06-03-2018, 09:02
U mnie też czasem zgrzyta z 1 na 2. I też wprowadziłem u siebie technike z chwilowym postojem dźwigni na luzie.
|
|
|