To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - system KOS

wwoojjttaass - 08-03-2018, 20:38
Temat postu: system KOS
Witam.

Jest to mój pierwszy post, więc na początku chciałbym przywitać się na forum. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem OII 2.2 DiD. Jak na razie, z pomocą forum uporałem się ze spryskiwaczami i metalicznym dzwonieniem obudowy filtra powietrza. Dzisiaj rano natomiast przestało funkcjonować otwieranie bezkluczykowe drzwi. Przerzuciłem wydaje mi się całe forum i nie znalazłem pasującego do problemu postu. Objawy są takie, że:
- otwieranie i zamykanie z przycisków pilota działa;
- samochód się uruchamia bez problemu;
- działają oba przyciski przy klamkach kierowcy i pasażera do zamykania drzwi;
- w momencie kiedy chciałem zamknąć samochód z przycisków przy klamkach, a kluczyk był w środku, zaczęło piszczeć i drzwi się nie zamykały (domyślam się to dobrze, bo samochód wyczuł kluczyk w środku);
Nie działa tylko i wyłącznie otwieranie przy łapaniu za klamkę. Do wczoraj problemu nie odczułem, chociaż zdarzyło się parę razy, że nie załapało. Czy któryś z kolegów spotkał się z podobnym problemem??

- Właśnie przeszedłem się do samochodu. Jak nacisnę przycisk na klapie bagażnika wszystko się otwiera. Jak nacisnę mały przycisk pod klapą, wszystko się zamyka. Nie działa otwieranie przy drzwiach tylko.

Tafla - 08-03-2018, 21:12

Ja bym zaczął od najprostszych rzeczy czyli baterii w pilocie. Może już nie łapie jak trzeba?
Aleksander1965 - 08-03-2018, 21:27
Temat postu: Re: system KOS
wwoojjttaass napisał/a:
Witam.

Jest to mój pierwszy post, więc na początku chciałbym przywitać się na forum. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem OII 2.2 DiD. Jak na razie, z pomocą forum uporałem się ze spryskiwaczami i metalicznym dzwonieniem obudowy filtra powietrza. Dzisiaj rano natomiast przestało funkcjonować otwieranie bezkluczykowe drzwi. Przerzuciłem wydaje mi się całe forum i nie znalazłem pasującego do problemu postu. Objawy są takie, że:
- otwieranie i zamykanie z przycisków pilota działa;
- samochód się uruchamia bez problemu;
- działają oba przyciski przy klamkach kierowcy i pasażera do zamykania drzwi;
- w momencie kiedy chciałem zamknąć samochód z przycisków przy klamkach, a kluczyk był w środku, zaczęło piszczeć i drzwi się nie zamykały (domyślam się to dobrze, bo samochód wyczuł kluczyk w środku);
Nie działa tylko i wyłącznie otwieranie przy łapaniu za klamkę. Do wczoraj problemu nie odczułem, chociaż zdarzyło się parę razy, że nie załapało. Czy któryś z kolegów spotkał się z podobnym problemem?

- Właśnie przeszedłem się do samochodu. Jak nacisnę przycisk na klapie bagażnika wszystko się otwiera. Jak nacisnę mały przycisk pod klapą, wszystko się zamyka. Nie działa otwieranie przy drzwiach tylko.

Masz na Pokładzie MMCS czyli Nawigacje?

kajos - 08-03-2018, 21:41

moze zle otwierasz :P
tez tak u mnie bylo

okazuje sie ze trzeba chwycic za klamke i palcem zaslonic tam gdzie sie kluczyk wklada normalnie
nowa bateria pomaga na jakis czas ale krotki

kopras75 - 08-03-2018, 22:17

Witam ja odnośnie tego filtra powietrza jak sobie z nim poradzić bo u mnie też halasuje?
wwoojjttaass - 09-03-2018, 07:37

A więc:
- bateria w pilocie wymieniona zaraz po tym jak komunikat się wyświetlił;
- firmowo było założone radio bez nawigacji RF. Teraz jest dołożona nawigacja ale nie jest fabryczna;
- zaglądałem do instrukcji w temacie KOS. Jest tam pokazane jak łapać za tą klamkę. Spróbuję tej metody, chociaż wcześniej działało za każdym złapaniem :shock: ;

Może czujniki przy klamkach są zabrudzone? Dziwne jest to, że podczas ostatnich mrozów wszystko działało a teraz tak jakby się wyłączyło.
Próbowałem też z drugim pilotem, zostawiając telefon w domu i też nic nie pomogło.

Kolego "Kopras75" - w temacie filtra powietrza zastosowałem metody polecane przez niemieckich kolegów : http://www.outlander-foru...terdaemmung.php .
Wklej stronkę do translatora. U mnie zadziałało i nastała cisza :D

barzuc - 09-03-2018, 16:57

O to właśnie się dowiedziałem, że u mnie też nie działa (działa pilot, działają przyciski przy klamkach i na klapie ale nie samo łapanie za klamkę). Ale w sumie to moje pierwsze auto z tym systemem więc nawet nie bardzo wiem czego się spodziewać (prócz niespodziewanego). Z drugiej strony - w sumie mi to nie przeszkadza:)
wwoojjttaass - 15-03-2018, 08:58

Witam.

Problem jak na razie się rozwiązał sam. Po trzech dniach niedziałania nagle wszystko zaczęło działać. Nie wiem o co chodzi, ale działa :shock:
Może po prostu czasami TTTM.