Outlander II GEN Techniczne - system KOS
wwoojjttaass - 08-03-2018, 20:38 Temat postu: system KOS Witam.
Jest to mój pierwszy post, więc na początku chciałbym przywitać się na forum. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem OII 2.2 DiD. Jak na razie, z pomocą forum uporałem się ze spryskiwaczami i metalicznym dzwonieniem obudowy filtra powietrza. Dzisiaj rano natomiast przestało funkcjonować otwieranie bezkluczykowe drzwi. Przerzuciłem wydaje mi się całe forum i nie znalazłem pasującego do problemu postu. Objawy są takie, że:
- otwieranie i zamykanie z przycisków pilota działa;
- samochód się uruchamia bez problemu;
- działają oba przyciski przy klamkach kierowcy i pasażera do zamykania drzwi;
- w momencie kiedy chciałem zamknąć samochód z przycisków przy klamkach, a kluczyk był w środku, zaczęło piszczeć i drzwi się nie zamykały (domyślam się to dobrze, bo samochód wyczuł kluczyk w środku);
Nie działa tylko i wyłącznie otwieranie przy łapaniu za klamkę. Do wczoraj problemu nie odczułem, chociaż zdarzyło się parę razy, że nie załapało. Czy któryś z kolegów spotkał się z podobnym problemem??
- Właśnie przeszedłem się do samochodu. Jak nacisnę przycisk na klapie bagażnika wszystko się otwiera. Jak nacisnę mały przycisk pod klapą, wszystko się zamyka. Nie działa otwieranie przy drzwiach tylko.
Tafla - 08-03-2018, 21:12
Ja bym zaczął od najprostszych rzeczy czyli baterii w pilocie. Może już nie łapie jak trzeba?
Aleksander1965 - 08-03-2018, 21:27 Temat postu: Re: system KOS
wwoojjttaass napisał/a: | Witam.
Jest to mój pierwszy post, więc na początku chciałbym przywitać się na forum. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem OII 2.2 DiD. Jak na razie, z pomocą forum uporałem się ze spryskiwaczami i metalicznym dzwonieniem obudowy filtra powietrza. Dzisiaj rano natomiast przestało funkcjonować otwieranie bezkluczykowe drzwi. Przerzuciłem wydaje mi się całe forum i nie znalazłem pasującego do problemu postu. Objawy są takie, że:
- otwieranie i zamykanie z przycisków pilota działa;
- samochód się uruchamia bez problemu;
- działają oba przyciski przy klamkach kierowcy i pasażera do zamykania drzwi;
- w momencie kiedy chciałem zamknąć samochód z przycisków przy klamkach, a kluczyk był w środku, zaczęło piszczeć i drzwi się nie zamykały (domyślam się to dobrze, bo samochód wyczuł kluczyk w środku);
Nie działa tylko i wyłącznie otwieranie przy łapaniu za klamkę. Do wczoraj problemu nie odczułem, chociaż zdarzyło się parę razy, że nie załapało. Czy któryś z kolegów spotkał się z podobnym problemem?
- Właśnie przeszedłem się do samochodu. Jak nacisnę przycisk na klapie bagażnika wszystko się otwiera. Jak nacisnę mały przycisk pod klapą, wszystko się zamyka. Nie działa otwieranie przy drzwiach tylko. |
Masz na Pokładzie MMCS czyli Nawigacje?
kajos - 08-03-2018, 21:41
moze zle otwierasz
tez tak u mnie bylo
okazuje sie ze trzeba chwycic za klamke i palcem zaslonic tam gdzie sie kluczyk wklada normalnie
nowa bateria pomaga na jakis czas ale krotki
kopras75 - 08-03-2018, 22:17
Witam ja odnośnie tego filtra powietrza jak sobie z nim poradzić bo u mnie też halasuje?
wwoojjttaass - 09-03-2018, 07:37
A więc:
- bateria w pilocie wymieniona zaraz po tym jak komunikat się wyświetlił;
- firmowo było założone radio bez nawigacji RF. Teraz jest dołożona nawigacja ale nie jest fabryczna;
- zaglądałem do instrukcji w temacie KOS. Jest tam pokazane jak łapać za tą klamkę. Spróbuję tej metody, chociaż wcześniej działało za każdym złapaniem ;
Może czujniki przy klamkach są zabrudzone? Dziwne jest to, że podczas ostatnich mrozów wszystko działało a teraz tak jakby się wyłączyło.
Próbowałem też z drugim pilotem, zostawiając telefon w domu i też nic nie pomogło.
Kolego "Kopras75" - w temacie filtra powietrza zastosowałem metody polecane przez niemieckich kolegów : http://www.outlander-foru...terdaemmung.php .
Wklej stronkę do translatora. U mnie zadziałało i nastała cisza
barzuc - 09-03-2018, 16:57
O to właśnie się dowiedziałem, że u mnie też nie działa (działa pilot, działają przyciski przy klamkach i na klapie ale nie samo łapanie za klamkę). Ale w sumie to moje pierwsze auto z tym systemem więc nawet nie bardzo wiem czego się spodziewać (prócz niespodziewanego). Z drugiej strony - w sumie mi to nie przeszkadza:)
wwoojjttaass - 15-03-2018, 08:58
Witam.
Problem jak na razie się rozwiązał sam. Po trzech dniach niedziałania nagle wszystko zaczęło działać. Nie wiem o co chodzi, ale działa
Może po prostu czasami TTTM.
|
|
|