Outlander II GEN Techniczne - Swiatla dzienne
kajos - 15-03-2018, 12:13 Temat postu: Swiatla dzienne jako ze zakupilem siobie dzienne i w trakcie montazu jestem szukam przewodu ktory podaje napiecie gdy na manetce wlaczy sie system AUTO
Automa mi dziala ale nie chce podlaczyc sterowanie pod postojowki bo wtedy zawsze beda sie palic dziennn gdy automat wylaczy mijania (wtedy wylaczaja sie tak ze postojowki)
wiec wymyslilem tak :
sterowanie przekaznika rozwiernego podlanczam pod postojowki a podanie napiecia stalego podlanczam pod zwykly przekaznik gdzie sterowanie wlasnie bedzie wlanczane po podaniu napiecia gdy na manetce wlacze AUTO
Wtedy bedzie to dzialac taka jak powinno byc w kazdym aucie
na OFF nie ma zadnych swiatel
na AUTO steruje automat
a reszte sam manualnie wlanczam postojowe lub mijania/drogowe
chyba ze ktos ma inny pomysl na podlanczenie tego
kruhy84 - 15-03-2018, 12:21
najprościej to zaklej czujnik zmierzchu, odepnij kostę od lampy i sprawdź miernikiem gdzie pojawi się napięcie po przełączniu na AUTO.
kajos - 15-03-2018, 12:45
juz wstepnie sprawdzalem w skrzynce kolo silnika
kolo przekaznika swiatel pojawia sie napiecie 5V ale pozniej maleje do 0
Moody - 15-03-2018, 17:22
Także niebawem planuję zamontować DRL. Niech się tylko trochę chociaż ociepli bo w garażu mam jak w kostnicy co w połączeniu z wjazdem na wózku pod samochód tak mnie się właśnie kojarzy
Z tego co wiem to wg. przepisów te lampy powinny się zapalać wraz z włączeniem prądu kluczykiem. Tak zamierzam to zrobić.
brylekVFR - 15-03-2018, 18:37
W trybie Auto nie ma jakiegoś dodatkowego napięcia. Tryb Auto robi za nas to, co bez niego robi się manetka, na postawie sygnału z czujnika zmierzchu. Instrukcja w rękę i będziecie wszystko wiedzieć. DRL mają się zapalić po włączeniu zapłonu, a wyłączyć po zapaleniu postojowych lub mijania.
Moody - 15-03-2018, 19:28
brylekVFR napisał/a: | ... co bez niego robi się manetka na postawie sygnału z czujnika zmierzchu... |
Manetką to się włącza światła ręcznie bez względu na sygnał z czujnika. To drugie zdanie to w ogóle jest dziwne.
kajos - 15-03-2018, 20:37
brylekVFR napisał/a: | W trybie Auto nie ma jakiegoś dodatkowego napięcia. Tryb Auto robi tylko za nas to co bez niego robi się manetka na postawie sygnału z czujnika zmierzchu. Instrukcja w rękę i będziecie wszystko wiedzieć. DRL mają się zapalić po włączeniu zapłonu, a wyłączyć po zapaleniu postojowych lub mijania. |
to po co ten Automat jest
to bez sensu bo np stojac z autem na parkingu z wlaczonym silnikiem po co maja wszyscy widziec z daleka ze auto na chodzie !!!
napewno podaje napiecie z manetki po wlaczeniu AUTO
bede musial po swietach wziasc sie za rozebranie dolu kolumny kierownicy i popatrzec na przewody
u kolegi w megance jest fabrycznie tak jak ja chce miec
Marcino - 15-03-2018, 23:07
No dobrxe pisze. Sterownik DRL powinien je włączyć po zapłonie lub zapaleniu silnika np można sygnał z alternatora co idzie na kontrolkę.
Gdy masz na AUTO światka to jeździsz na dziennych ale gdy czujnik zmierzchu zapali mijania to moduł DRL automatycznie powinien je odłączyć. Cała filozofia.
brylekVFR - 15-03-2018, 23:17
kajos napisał/a: | to po co ten Automat jest |
Nie będę się rozpisywał jak działa tryb Auto, od tego jest instrukcja.
kajos napisał/a: | napewno podaje napiecie z manetki po wlaczeniu AUTO |
W trybie tym nie jest wystawiany żaden sygnał.
kajos napisał/a: | to bez sensu bo np stojac z autem na parkingu z wlaczonym silnikiem po co maja wszyscy widziec z daleka ze auto na chodzie !!! |
"Automatyczne włączanie/wyłączenie świateł dziennych równocześnie z włączeniem/wyłączeniem zapłonu (ECE-R48). Światła mogą się nie włączyć, jeśli: pojazd jest wyposażony w automatyczną skrzynię biegów i znajduje się ona w pozycji P lub zaciągnięty jest hamulec ręczny lub pojazd nie ruszył z miejsca od czasu włączenia zapłonu.
Włączanie i wyłączenie świateł dziennych bez użycia dodatkowych narzędzi.
Automatyczne wyłączenie świateł dziennych przy włączeniu świateł mijania lub przeciwmgłowych (jednakże nie przy krótkotrwałym włączeniu świateł drogowych)."
kajos napisał/a: | u kolegi w megance jest fabrycznie tak jak ja chce miec |
Też tak się da. Tylko musza być zwykłe lampy, nie ksenon.
Odpalam samochód z zaciągniętym ręcznym, światła są zgaszone. Gdy ręczny spuszczę zapalają się światła, DRL lub mijania, zależy od natężenia światła zewnętrznego.
kajos napisał/a: | bede musial po swietach wziasc sie za rozebranie dolu kolumny kierownicy i popatrzec na przewody |
Nic tam szczególnego nie znajdziesz, wszystko jest pod maską.
Ja mam jak kolega w megance, musisz znaleźć kogoś kto Ci zaprogramuje ETACS. Inaczej pozostaje montaż zestawów uniwersalnych. Ale wtedy DRL zapalą się po zapłonie, odpaleniu silnika. Inaczej nie widzę sensy montażu DRL
kajos - 15-03-2018, 23:20
bede kombinowac cos
[ Dodano: 15-03-2018, 23:25 ]
Marcino napisał/a: |
Gdy masz na AUTO światka to jeździsz na dziennych ale gdy czujnik zmierzchu zapali mijania to moduł DRL automatycznie powinien je odłączyć. Cała filozofia. |
Tak dokladnie teraz dziala to
mi jednak zalezy aby to ja decydowal czy DRL chce wlaczyc czy nie
brylekVFR - 15-03-2018, 23:32
Proste podłączanie. Kup sobie taki moduł:
http://allegro.pl/polski-...5332957220.html
Wprowadzasz mała modyfikację, na przewodzie zasilającym dajesz przekaźnik normalnie zwarty, sygnał do rozłączenia możesz wziąść z czujnika ręcznego. Jak ręczny zaciągnięty DRL nie świeca.
Reszta jak w instrukcji montażu, czyli podpinasz się pod np. postojówki. Jeżeli tryb Auto zapali światła, DRL zgasną.
kajos - 16-03-2018, 00:40
no wlasnie chcialem nie montowac zadnego dodatkowego wylacznika
mialem wlasnie w planie zastosowac 1 przekaznik zwierny i 1 przekaznik rozwieryny
Marcino - 16-03-2018, 06:43
Bez sensu z tym ręcznym.... zaciagniesz na górce na chwilę albo na swiatłach i zgasna...
Po to są DRL zeby się paliły i zeby nie musieć pamietać o nich.
brylekVFR - 16-03-2018, 07:30
Z sensem czy bez, już wedle własnego uznania. Podpowiadam tylko taką opcję.
kruhy84 - 16-03-2018, 09:40
njaprościej i najbanalniej to pociągnąć sobie przewód do kabiny, założyć wyłącznik i w razie potrzeby wyłączać.
a swoją drogą to postój z załączonym silnikiem powyżej minuty jest w Polsce zabroniony
|
|
|