To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Zestaw glośnomówiący fabryczny

athorgal - 17-03-2018, 21:31
Temat postu: Zestaw glośnomówiący fabryczny
Witam
Wczoraj odkryłem że nie działa zestaw fabryczny głośnomówiący
Ogólnie używany był pół roku
Kilka razy się rozparował ale tak działał oki
Model z radiem i zmieniarka
Obecnie zero reakcji na klawiszach tak jak by go nie było

Co można sprawdzić?
Jak rozwiązać problem?

Z góry dziękuję za odp

Wymontowałem dzisiaj i wrzucam zdjęcie w środku nic nie widać żeby było spalone
https://zapodaj.net/d9198b3eac69a.jpg.html

msokol - 19-03-2018, 00:16

Te moduły często padają. Uszkodzone podobno często się grzeją. U mnie akurat się nie grzał.
Nie pozostaje nic innego, jak wymienić moduł na inny. Niestety cena nowego w ASO zwala z nóg (ok. 3 tysi). Możesz szukać używki z końcówką 004, 010 lub 016. Jest jeszcze opcja zmiany radia z innym modułem - zagadaj do Tokyo. Chciałem to u niego zrobić, ale nawinął mi się używany dobry moduł do podmianki.

rezon - 20-03-2018, 09:30
Temat postu: Re: Zestaw glośnomówiący fabryczny
athorgal napisał/a:
Witam
Wczoraj odkryłem że nie działa zestaw fabryczny głośnomówiący
Ogólnie używany był pół roku
Kilka razy się rozparował ale tak działał oki
Model z radiem i zmieniarka
Obecnie zero reakcji na klawiszach tak jak by go nie było

Co można sprawdzić?
Jak rozwiązać problem?
....

Najprościej i najskuteczniej - zmienić radio na stację mulitmedialną z navi i BT

athorgal - 20-03-2018, 13:10

Witam
Czytałem watki na forum i przyglądałem się temu modułowi w środku :)
I tak się zastanawiam czy to wina jednak modułu czy może tego zwijacza na kierownicy?
Kiedyś taki przypadek miałem i jest on ogólnie znany z Laguny II, że nie działa podświetlenie klimatronika
wystarczyło wyjąć i w dwóch miejscach poprawić zimne luty i oszczędność ponad 500zł była ( ASO )

A jak jest tutaj ?

Molo - 20-03-2018, 14:28

jak chcesz mam taki moduł bo wymieniłem wszystko na MMCSa.
to co mi pozosało jest tutaj:
https://www.fotosik.pl/au...b76c7af2c98d018

jedyny feler jest taki, że wylutowałem kostkę bo mi była potrzebna do wykonania przejściówki na złączkę nowego typu.

pozdr,
m

Szef24 - 23-03-2018, 08:47

Ten zestaw to totalna porazka.
Sterowanie głosowe jest mega nie wygodne, integracja z telefonem słaba a moduły padają dość często
Ja walczyłem ze swoim 3 miesiące. Zaczęło się od tego że raz działał raz nie. Został wymontowany i oddany do przelutowania bo podejżenie padło na zimne luty. Nic nie dało. Poszedł do piekarnika na wygrzewanie, pomogło na 2 tygodnie. Ponowne wygrzewanie nic nie dało Moduł przestał rozpoznawać prawidłowo mowę.
Przy kolejnej próbie naprawy umarł. Zakup nowego bezsensowny, szukanie uzywki również nie rokuje, wymiana na nowszy podobno poprawiony moduł ( z tego co wyczytałem na forum ) wiąże się z wymianą całego radia i wizytą w serwisie żeby to sparować

Alternatywy dla w/w to montaż oddzielnego zestawu głośnomówiącego np BURY CC 9056 za jakieś 500 zł lub stacja Multimedialna np GMS 6808 za około 1400

athorgal - 24-03-2018, 20:17

Fajnie by było jednak mieć oryginał