To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma]Gdzie jest pompa paliwa w Cari DID '03?

slawek st - 22-03-2007, 15:49

Cytat:
a dlaczego samemu nie spróbować podłączenia? Jest na forum cała procedura odczytu błędów napisana przez Choopera
Jak ja sam sobie wyświetliłem kody błędów, to już chyba każdy może

10 minut i po robocie
No nie wiem kolego czy to wystarcza, od kilkunastu dni szukam kogoś aby doradził jak można skasować błędy i zgasić lampkę -check w moim aucie (DID-2003r) bez wizyty w serwisie i nic. Żadnego odzewu. :(
Anonymous - 22-03-2007, 15:51

CichyTom,
chodzi Ci o odczytanie błędów TCL czy błędów ECU ?
Nie wiem jak z TCL, ale z ECU można sprawdzić w domu 1.6, 1.8 sohc, diesel (modele 95-99) - natomiast w GDI zostaje tylko komputer

slawek st - 22-03-2007, 15:58

Piszę o konkretnej sytuacji zgaszenia lampki- check w konkretnym aucie. Proszę o wypowiedzi kolegów którzy się z takim problemem spotkali. W innym temacie pisałem że nawet manual zawiera błędy ( pompa paliwa w zbiornikr DID-dizel). Tylko praktyk może wypowiadać się wiarygodnie, instrukcje są też felerne. :(
saphire - 22-03-2007, 21:44

No to zaglądnij do zbiornika i sam naocznie sprawdź czy masz pompę paliwa w baku czy nie. A co do gaszenia lampki CE to raczej powinieneś szukać na forach od Renówek skoro masz silnik z Renówki.
mick - 23-03-2007, 09:35

witam ponownie chodzi mi dokladnie o ustalenie co jest przyczyna ze ten system TCL i antyposlizgowy nie działją a sprawdzilem juz chyba wszystkie bezpieczniki - nie wiem co jeszcze mozna sprawdzic - mysle ze jak go sie podepnie pod komputer to powiedza co jest nie tak a w warszawie zadzwonilem i podpiecie do komp. kosztuje 150 zeta mieszkam w wyszkowie to jest 50 km o wawy jak ktos zna tanszą możliwość sprawdzenia tego to prosiłbym o jakieś info
acha do leser - mam gdi 99 po lifcie
pozdr.

[ Dodano: 23-03-2007, 12:39 ]
znalazłem jeszcze w Markach za 80zl jade chyba jutro zobacze co w trawie piszczy :-)

slawek st - 27-03-2007, 10:05

Cytat:
No to zaglądnij do zbiornika i sam naocznie sprawdź czy masz pompę paliwa w baku czy nie.
Sprawdziłem, pompki brak, manual jednak kłamie. Chyba ze mi pompke ukradli :lol: . mick jak tam z tym podłączeniem, wypada podzielić się wiedzą jak sie rozpoczynało temat. Pozdro.
Hubeeert - 27-03-2007, 10:14

slawek st napisał/a:
manual jednak kłamie.
A zwrociles uwage na daty?
Service manual ktory sciagnales z dzialu Downloads jest do 2001 roku. Ty masz samochod z 2003 roku :roll: Poza tym ta dyskusja w FAQ jest lekko bez zwiazku z tematem chyba?

slawek st - 27-03-2007, 10:49

Cytat:
A zwrociles uwage na daty?
Service manual ktory sciagnales z dzialu Downloads jest do 2001 roku. Ty masz samochod z 2003 roku Poza tym ta dyskusja w FAQ jest lekko bez zwiazku z tematem chyba?
Tak zwróciłem, jest suplement a w nim schemat zbiornika auta z silnikiem F9Q ( jak się nie mylę to takie są w DIDach) Swoje twierdzenie opieram na tym że sam odkręciłem to co w schemacie jest nazwane fuel pump. No chyba ze mi ukradli fuel pump ze zbiornika. :lol: Pozdro.
Hubeeert - 27-03-2007, 10:57

slawek st, to gdzie ja masz?

Zamiast opowiadac jakie to bzdury siedza w service manualu podziel sie fachowa wiedza. Twoje wypowiedzi o serwisowce widzialem juz w 3 czy 4 tematach, nigdzie nie zauwazylem natomiast odpowiedzi na pytanie - GDZIE ONA JEST?

No?

slawek st - 27-03-2007, 11:14

Przepraszam, w dobrej wierze chciałem zwrócić uwagę że w manualu też bywają pomyłki. Nie jestem mechanikiem samochodowym ale zwyczajnym użytkownikiem aut. Z wiedzy którą posiadam oraz praktyki wnioskuję że w dizlach( nie wiem czy wszystkich bo eksploatowałem do tej pory tylko wolkswageny w wersji D ,TD i TDI )podciśnienie zasysające paliwo ze zbiornika wytwarza popmpa wtryskowa, podobnie jest w modelu DID carisma którą nabyłem parę miesiecy temu. Czy moje przypuszczenia są trafne, tego właśnie staram się dowiedzieć na tym forum. Pozdrawiam.
mick - 27-03-2007, 11:26

wiecie co poprostu zabrakło mi kasy a muszę ubezpieczyć jeszcze auto w tym miesiącu jak się wyrobie z kasą to dopiero w tą sobotę podjadę do aso na podłączenie do kompa. jak sie cos dowiem to napewno napisze pozdrawiam
Anonymous - 15-04-2007, 15:50

slawek st, jesteś z zachodniopomorskiego. jak znasz język niemiecki to jedź do jakiegoś przygranicznego serwisu w Niemczech i każ podłączyć kompa. Tam to nic nie kosztuje. No chyba, że w międzyczasie problem już rozwiązany...
Anonymous - 21-04-2007, 16:43

mam carie 19td i nie wiem jaki ma duży zbiornik paliwa i czy ma kontrolkę rezerwy.