To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - dmuchanie powietrza strona prawa i lewa

miszazgier - 14-04-2018, 14:26
Temat postu: dmuchanie powietrza strona prawa i lewa
mam wyczuwalną różnicę w temperaturze nadmuchu powietrza a przecież w ASX jest climatronik jedno a nie dwu strefowy :)
miał ktoś podobną sytuację ?
Jak ogarnąć sprawę?

pozdrawiam

lichy - 16-04-2018, 15:58

Sprawdź, czy nie trzeba uzupełnić czynnika w instalacji klimy albo czy nagrzewnica nie zapowietrzona (poziom płynu chłodzącego).
miszazgier - 18-04-2018, 00:27
Temat postu: Klima nabita
Poziom plynu ok. Dzis jak by mniej czuć różnicę ale efekt byl taki ze jak wlaczone na zimne to dmucha zimnym przy drzwiach kierowcy i ma kratce srodkowej od strony kierowcy a kratka srodkowa od strony pasazera wyrazmie cieplejsze powietrze ciśnie ...

[ Dodano: 18-04-2018, 22:21 ]
Klapy musialy popracować ale juz dziala ok

dario_kyk - 20-04-2018, 10:33

Dołączę się trochę do problemu. Otóż w moim ASX"13 klima automatyczna. Pokrętło temp. ustawione na 21 stopni, reszta wyłączona tj. Klimatronic - off. I tu zaczyna się problem w nawiewów pomimo stanu OFF leci ciepłe podpowiadające nastawionej temperaturze powietrze, czy to normalne: wyłączone a grzeje!. Po zmniejszeniu temp. do MIN, AUTO OFF, leci powietrze takie jak na zewnątrz. Poradźcie coś!
krzychu - 20-04-2018, 10:35

Ale jak wyłączysz nie klimatronik tylko kompresor klimatyzacji to tylko nie chłodzi... Sterujesz tym czy ma używać kompresora czy nie, a nie czy ma regulować temperaturę...

Zauważyłem, że jak jest chłodno na zewnątrz (około 10 stopni) i słońce to raczej przegrzewa wnętrze...

dario_kyk - 20-04-2018, 10:45

krzychu napisał/a:
Ale jak wyłączysz nie klimatronik tylko kompresor klimatyzacji to tylko nie chłodzi... Sterujesz tym czy ma używać kompresora czy nie, a nie czy ma regulować temperaturę...

.... sorka ale nie łapię. Niezależnie czy lato czy zima zawsze ustawiam temperaturę "lewym" pokrętłem np. 21 i potem włączam AUTO "środkowym"; "prawe" też na AUTO. Ale problem moim zdaniem - występuje, gdy "środkowe pokrętło" OFF a mimo to z nawiewów daje te 21 stopni.(?) Moim zdaniem tu jest jakis błąd.

krzychu - 20-04-2018, 10:47

ale jak stoisz czy jedziesz?
dario_kyk - 20-04-2018, 12:33

.... prawdę mówiąc stwierdziłem to... jak jechałem. Ale sprawdzę też na postoju.
krzychu - 20-04-2018, 12:41

No to jak jedziesz to układ wentylacji nie jest zamykany...
dario_kyk - 20-04-2018, 12:46

.... i, oznacza to, ze tak ma byc? Chyba, nie .... jestem raczej laikiem.

[ Dodano: 20-04-2018, 12:50 ]
Takie cos wyczytałem:
"No to prawdopodobnie masz niedomknięta klapę, która kieruje powietrze na nagrzewnice i część powietrza leci przez nagrzewnicę, a część z obejściem"

krzychu - 20-04-2018, 12:58

Nie wiem, nigdy nie jechałem dłużej z OFF na środkowym pokrętle... Nigdy mi to nie przyszło po prostu do głowy... Kiedyś mi się przestawiło i nie mogłem włączyć kompresora (nie włącza jak jest na OFF).... Myślałem, że się mi sprzęgło od sprężarki zużyło....