Forum ogólne - Całoroczne gumki :)
eremita - 14-04-2018, 20:29 Temat postu: Całoroczne gumki :) Tak się ostatnio zastanawiam bo zimy są jakie są czyli mało śniegu. Czy nie wsadzić do auta opon całorocznych tak dla wygody jako ze niby uniwersalne to w grę wchodzą tylko marki premium. Miał ktoś? Jakie wasze opinie ? Może ma ktoś konkretny model sprawdzony ?
mani3kmzks - 14-04-2018, 20:59
Jeżdzę na kleber quadraxer 2 i jestem zadowolony. Auto to moje drugie czyli VW Sharan czyli autobus hehe
To średnia półka akurat ale fajne opony guma nie twardnieje na razie mimo jeżdżenia i lato i zima.
Krzyzak - 14-04-2018, 21:25
Kolega ma teraz Michelin Crossclimate + i mówi, że są świetne. Jak odbierałem auto to dealer też mówił, że każda osoba mająca z nimi styczność bardzo chwaliła.
Nie ukrywam, że jak jutro sprzedam letnie opony to też kupuję Crossclimate - tylko chcę koła 18" i potem jeszcze będę sprzedawał zimówki z fabrycznymi felgami.
eremita - 14-04-2018, 21:50
mani3kmzks napisał/a: | czyli autobus hehe |
Ja też do autobusu chcę je włożyć tyle że Gramdisa
Krzyzak napisał/a: | tylko chcę koła 18" |
I o takich właśnie myślę
Tygr - 14-04-2018, 23:49
eremita, zależ od stylu jazdy. Ja słyszałem negatywne opinie o wielosezonowych.
Kaucz - 15-04-2018, 01:08
Całoroczne mają sens tylko w regionach gdzie temperatura w ciągu roku nie przekracza +15C. Czyli w naszych warunkach lipa bo przy +30 robią się już zdecydowanie za miękkie i tracą na stabilności. Moja rada: zostań przy dwóch kompletach.
krzychu - 15-04-2018, 08:28
Zimowe opony w 3-cim sezonie to już nie to samo co w na początku, a 2 kolejne sezony to drastyczna utrata właściwości jezdnych na śniegu/lodzie.
Więc jeśli założyć że wielosezonowe wymieniamy 2 razy częściej w ostatecznym rozrachunku może być tak że średnio całkiem nieźle się trzymają (na początku gorzej ale np. w 4-tym sezonie masz już nowe zamiast twardych/zużytych zimowek).
Krzyzak - 15-04-2018, 12:43
Właśnie sprzedałem letnie Dunlopy, które dorzucili mi do auta i zamówiłem Crossclimate.
Przed zimą wystawię jeszcze zimówki.
eremita - 15-04-2018, 17:33
Krzyzak napisał/a: | Właśnie sprzedałem letnie Dunlopy, które dorzucili mi do auta i zamówiłem Crossclimate.
Przed zimą wystawię jeszcze zimówki. |
Czekam na opinie z pierwszej ręki jak się śmiga na crossclimate . Czy są głośne i jak się zachowują przejeżdżając przez kałuże?
Krzyzak - 15-04-2018, 19:58
Będą w Leonie - on ogólnie jest bardzo cichy, przy 180 km/h jest ciszej niże w Galancie przy 90 km/h, na nadkolach są ogromne wkłady wygłuszające. Trudno porównać pewnie...
Kilku moich znajomych jeździ, każdy zadowolony.
edit: deejay z forum też ma takie jak dobrze pamiętam - możesz go podpytać
Olivia - 19-04-2018, 19:22
Dzisiaj do E90-tki zakupiłam Goodyear FourSeason w rozmiarze 225/45 R17. Zobaczymy jak to się będzie sprawdzać. Miałam kupić polecane przez Was Michelin, ale znajomy wulkanizator mówił że miał z tymi oponami przypadki "ząbkowania". Goodyear`y były ciut tańsze. I z racji że mają minimalnie większe przerwy w bieżniku, rzekomo lepiej radzą sobie na błocie pośniegowym. Wadą jest głośniejsza jazda.
Ktoś z Was używał tego modelu Goodyear`a ?
irekmiecz - 19-05-2018, 18:17
Od drugiego maja mam Michelin CrossClimate+ .
Pierwsze wrażenie po zmianie z zimowych Goodyear Ultra Grip 8 to że jest trochę ciszej.
Potwierdziły to pomiary dokonane telefonem, patrzę na średnią wartość pomiaru. Test przeprowadzony na obwodnicy trójmiasta przy prędkości według licznika 100km/h. Temperatura tego dnia to około 14 stopni C.
Znajomy użytkownik już kilku modeli opon całorocznych ma obecnie problem z Nokian WeatherProof 215/55 R16 93 H https://www.oponeo.pl/dan...-93-h#172223555 Zamontował je w październiku ubiegłego roku a po przejechaniu blisko 3tyś.km. kilka dni temu zobaczył to :
Reklamacja załatwiona pozytywnie.
eremita - 27-10-2019, 10:28
Trochę minęło teraz po ponad roku mogę polecić z czystym sumieniem opony crosscilmate plus Mega opona.
plecho1 - 27-10-2019, 10:53
Czy próbowałeś je w głębokim śniegu?
eremita - 27-10-2019, 18:39
W jakimś super głębokim to nie, z prostej przyczyny nie ma takiego. Ale na świeżym i ubitym śniegu to tak dają radę. Co ważne na mokrym i co ważniejsze przy nagłym wjechaniu w kałuże auto prowadzi się bez problemu.
|
|
|