To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Jakie napięcie na czujniku gazu????

Werwolf - 27-03-2007, 19:34
Temat postu: [Cari 1.9TD] Jakie napięcie na czujniku gazu????
Witam!

Zwracam się do użytkowników Carism 1.9TD z silnikiem Renaulta i pompą Lucasa:

MOŻE KTOŚ U SIEBIE ZMIERZYĆ NAPIĘCIE Z POTENCJOMETRU POŁOŻENIA GAZU, PRZY ZAŁACZONYM ZAPŁONIE I NIEPRACUJĄCYM SILNIKU???
a jakby jeszcze ktoś podał wartość maksymalną, to byłby już szczyt uprzejmości.

Próbuje od jakiegoś czasu się tego dowiedzieć i nic, a na forum najwyraźniej mnie ignorują.

Z góry dzięki dla uczynnych (a pomiar nie zajmuje nie więcej niż 5minutek)

Werwolf

Anonymous - 28-03-2007, 15:15
Temat postu: 1.9TD
chętnie bym pomógł ale nie mam pojęcia jak to zrobić i czym - sorry - pozdrawiam
Werwolf - 28-03-2007, 17:58

To dla wszystkich Dobrych i Uczynnych ludzi podaję opis postępowania:

1. bierzemy woltomierz napięcia stałego, ustawiamy zakres pomiarowy na 5V (w multimetrze przełaczamy na V=),
2. podpinamy minus miernika (prawdopodobnie czarna końcówka) do obudowy silnika, a plus (końcówka czerwona) do środkowego pinu w złaczu od potencjometru bez rozpinania złącza (u mnie to złacze jest zielone, umiejscowione poniżej pompy z prawej strony) - wsuwamy końcówkę multimetru do złącza obok kabla,
3. przekręcamy kluczyk w stacyjce (nie uruchamiamy silnika), sprawdzamy stan napięcia,
4. przesuwamy ręką dźwignię gazu na maksa (tak jakby pedał gazu był wciśnięty do podłogi) i znowu odczytujemy napięcie (prawdopodobnie w okolicach 5V).

I już, prawda że proste.
Jeżeli ktoś uczynny nadal miałby pytania służę pomocą, i z góry dzięuję za fatygę.

Pozdrawiam
Werwolf

Ppiotr - 24-06-2007, 22:50

Mierzyłem napięcie u siebie mam tak na min 0,6v na max coś ok 3,7v