Colt - Ogólne - Czy warto wozić stare koło zapasowe ?
krzysieg - 22-04-2018, 09:27 Temat postu: Czy warto wozić stare koło zapasowe ? witam
Mam banalne pytanie , ale nigdy nie miałem problemu z przebitą oponą .
Coltem jeżdżę głównie latem na większe odległości -urlop itp.
W tej chwili colt stoi na felgach alu z nowymi oponami letnimi 195/50-15" ,
w razie przebicia gumy mam koło zapasowe cały czas te same czyli felga stalowa 13"
opona 185/75-13" .
Koło fabryczne czyli 18 letnie nie zakładane nigdy , paski na oponie , opona dunlop
Made in Japan
Jest sens wozić te koło ? co z wiekiem opony i wymiarami ?
pozdrawiam
mkm - 22-04-2018, 09:52
Oczywiście, że jest sens.
krzysieg, złośliwość rzeczy martwych jest taka, że jak przez lata jeździłeś bez kapcia wożąc starą zapasówkę, to złapiesz gumę jak tylko wyrzucisz zapas
Możesz oczywiście dzwonić po Assistance, ale... pytanie gdzie złapiesz kapcia... Jak w lesie to jest problem
Wymiary masz prawidłowe (nie jest to też 4x4, żeby liczyć obwód z aptekarską precyzją ).
Wiek solidny, ale jak guma nie jest sparciała i trzyma ciśnienie to się nie przejmuj.
Za względu na wiek traktuj zapas jak dojazdówkę (nie zamykaj na niej licznika i nie jeździj slalomem po niemieckich autostradach).
krzysieg - 22-04-2018, 11:13
mkm napisał/a: | Oczywiście, że jest sens.
krzysieg, złośliwość rzeczy martwych jest taka, że jak przez lata jeździłeś bez kapcia wożąc starą zapasówkę, to złapiesz gumę jak tylko wyrzucisz zapas
|
To prawda , woziłem 2 komplety żarówek H4 i wywaliłem je na chwile razem z innymi gratami
aby przewieść opony ...po kilku km żarówka się spaliła
Te koło zapasowe będę traktować na spokojny wolny dojazd do najbliższego warsztatu wulkanizacji .
Jeśli guma ma jakieś mikropękniecia to kupie nową .
Jeśli wystrzeli to nie opanuje auta ,stara opona nie gwarantuje bezpiecznej jazdy i nie ma sensu zakładać- to miałem na myśli pisząc o wożeniu tego konkretnego zapasu .
|
|
|