To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Colt - Ogólne - Czy warto wozić stare koło zapasowe ?

krzysieg - 22-04-2018, 09:27
Temat postu: Czy warto wozić stare koło zapasowe ?
witam

Mam banalne pytanie , ale nigdy nie miałem problemu z przebitą oponą .
Coltem jeżdżę głównie latem na większe odległości -urlop itp.
W tej chwili colt stoi na felgach alu z nowymi oponami letnimi 195/50-15" ,
w razie przebicia gumy mam koło zapasowe cały czas te same czyli felga stalowa 13"
opona 185/75-13" .
Koło fabryczne czyli 18 letnie nie zakładane nigdy , paski na oponie , opona dunlop
Made in Japan :)
Jest sens wozić te koło ? co z wiekiem opony i wymiarami ?

pozdrawiam

mkm - 22-04-2018, 09:52

Oczywiście, że jest sens.

krzysieg, złośliwość rzeczy martwych jest taka, że jak przez lata jeździłeś bez kapcia wożąc starą zapasówkę, to złapiesz gumę jak tylko wyrzucisz zapas :D

Możesz oczywiście dzwonić po Assistance, ale... pytanie gdzie złapiesz kapcia... Jak w lesie to jest problem :mrgreen:

Wymiary masz prawidłowe (nie jest to też 4x4, żeby liczyć obwód z aptekarską precyzją :wink: ).
Wiek solidny, ale jak guma nie jest sparciała i trzyma ciśnienie to się nie przejmuj.
Za względu na wiek traktuj zapas jak dojazdówkę (nie zamykaj na niej licznika i nie jeździj slalomem po niemieckich autostradach).

krzysieg - 22-04-2018, 11:13

mkm napisał/a:
Oczywiście, że jest sens.

krzysieg, złośliwość rzeczy martwych jest taka, że jak przez lata jeździłeś bez kapcia wożąc starą zapasówkę, to złapiesz gumę jak tylko wyrzucisz zapas :D

To prawda , woziłem 2 komplety żarówek H4 i wywaliłem je na chwile razem z innymi gratami
aby przewieść opony ...po kilku km żarówka się spaliła :)
Te koło zapasowe będę traktować na spokojny wolny dojazd do najbliższego warsztatu wulkanizacji .
Jeśli guma ma jakieś mikropękniecia to kupie nową .
Jeśli wystrzeli to nie opanuje auta ,stara opona nie gwarantuje bezpiecznej jazdy i nie ma sensu zakładać- to miałem na myśli pisząc o wożeniu tego konkretnego zapasu .